Augusti

27 augusti

Chelsea - Leicester 2-1

Premier Legue

Stamford Bridge

Förlust trots en man mer!

Leicester City kom till London och Stamford Bridge utan James Maddison som skadat sig. Dessutom blev det dagen innan matchen klart att Wesley Fofana lämna Leicester för Chelsea. Brendan Rodgers ställde upp med en 4-3-3 där Wilfred Ndidi lämnats på bänken.

Chelsea tog hand om initiativet och dominerade matchen, men några jättechanser skapade man inte förrän i den sjätte minuten, men då var Danny Ward på alerten och räddade galant. I den 12:e minuten dömde domare Paul Tierney straff för Chelsea. Då är passande att berätta om denne domare, de senaste sex matcherna han dömt Chelsea så har de vunnit med sammanlagt 15-0! Han har en förkärlek för att döma till Chelseas fördel och så var det även idag. Men som tur var för Leicesters del fanns VAR, som såg att en Chelsea-spelare varit offside i förspelet till straffen, så det blev ingen straff. Chelsea fortsatte att dominera matchen och Leicester försvarade sig lågt. I den 19:e minuten satte alla Leicesterfans kaffet i vrångstrupen, Jonny Evans skadad! Som tur var var det inte allvarligt, så han kunde spela vidare. Efter 21 minuter fick Conor Gallagher gult kort efter att har rivit omkull en Leicesterspelare för tredje gången. Strax efter påtalade Jonny Evans för domaren att Chelsea hela tiden höll på med efterslängar. Chelsea ville i den 27:e minuten åter igen ha straff för en hands på Evans. Denna gång behövdes inte VAR för att konstatera att det var fel. Strax innan halvtimman fällde Gallagher Harvey Barnes när han var på väg att springa sig fri. Domaren kunde bara visa ett andra gult kort för Gallagher, därmed hade han spelat färdigt för dagen. Minuter senare gjorde Leicester 0-1. Men domaren hade uppfattat en regelvidrighet och målet underkändes. För vad? Undrade alla! Efter utvisningen på Gallagher pressade Leicester tuffare och högre, Men känslan efter den första halvleken var att domaren gärna favoriserade hemmalaget. Precis innan paus slog Tielemans en fantastisk passning till Vardy, tyvärr sköt han utanför, strax därpå hade Castagne ett jätteläge, men Chelseas målvakt räddade. Den andra halvleken var bara ett par minuter gammal när Sterling gjorde 1-0. Cucurella passade till Sterling som lyfte in bollen i det bortre hörnet utan chans för Ward. Minuter efter det hade Chelsea en stolpträff. Leicester axade upp och började trycka tillbaka hemmalaget. Barnes nickade ett inlägg mitt på målvakten i den 58:e minuten. Barnes avlutade strax över i den 61:a minuten, men så i den 63:e minuten kom 2-0. Ett snabbt anfall och slarvigt försvarsspel av Leicester och så hade Sterling gjort sitt andra mål för dagen. Bara minuter senare gav Barnes hoppet tillbaka till alla Leicesterfans. Efter ett misslyckat utspel från målvakten snappade Iheanacho upp bollen, Barnes väggspelade med Vardy och lade sedan snyggt in reduceringen. Matchen fortsatte utan att något av lagen kunde få till någon fet chans. Leicester jobbade på i jakten på en kvittering, men den kom aldrig. Bäst läge hade Vardy, men han sköt i burgaveln.

Målen: 1-0 Raheem Sterling (47), 2-0 Raheem Sterling (63), 2-1 Harvey Barnes (66)

Laguppställing: Danny Ward, Timothy Castagne, Jonny Evans, Dsniel Amartey, James Justin, Youri Tielemans (89), Boubakary Soumare (55), Kiernan Dewsbury-Hall, Dennis Praet (55), Jamie Vardy, Havery Barnes.

Avbytare: Daniel Iversen, Luke Thomas, Caglar Söyüncÿ, Marc Albrighton, Nampalys Mendy, Wilfred Ndidi (89), Kelechi Iheanacho (55), Ayoze Perez (55), Patson Daka.

Rapport: Sören

23 augusti

Stockport - Leicester 1-3

Carabo Cup

Edgely Park

Iversen hjälte i straffdrama

Stockport County grundades som Heaton Norris Rovers 1883, alltså året innan Leicester Fosse grundades. Sedan säsongen 1902/1903 spelar man sina hemmamatcher på Edgely Park som idag tar 10841 åskådare. Till dagens match hade 10304 åskådare löst entré, i princip slutsålt alltså! Stockport håller till i League 2, klubbens största framgångar är att ha vunnit Division 3 två gånger, Division 4 en gång, samt att ha spelat final i Autoglass Trophy två gånger. Man har alltså inte varit direkt framgångsrika. Leicester och Stockport har mötts 39 gånger, av dessa har Leicester vunnit 16 och Stockport 13. Senast Leicester och Stockport möttes var den 3 mars 2009 i League 1, matchen slutade 1-1.

Ingen livesändning fanns att tillgå från denna match och LCFC Radio vägrade fungera. Efter en halvtimma kom dock sändningen igång. Leicester startade friskast och dominerade matchen. Tielemans lobbade över ribban i den tolfte minuten, Iheanacho sköt precis utanför i den femtonde och strax efter sköt Tielemans rakt på målvakten. I den 21:a minuten hade Leicester en jättechans, efter fint förspel av Praet avslutade Daka, målvakten räddade. Efter en halvtimma kom hemmalagets första chans, då räddade Iversen, inte utan problem. Barnes snurrade med Stockportförsvaret och sköt ett skott, målvakten Jaros hade dock inga problem att rädda i den 35:e minuten. Tre minuter senare slog Albrighton en hörna som Barnes styrde utanför. Ett snabbt anfall några minuter senare kom Iheanacho nära mål, men tyvärr gick avslutet strax utanför. Innan första halvlek var slut hade Barnes och Iheanacho ett par halvchanser som målvakten kunde rädda. Första halvlek var ingen lysande föreställning, Leicester saknade förmågan att verkligen sätta hemmalaget under press och skapa de riktigt stora chanserna.

Marc Albrighton - lagkapten och högerback denna kväll

Den andra halvleken startade Leicester ännu starkare, ett fint inlägg från Albrighton i den 47:e minuten nådde inte riktigt fram till Barnes. Ett par minuter senare var Thomas framme och dribblade och fick iväg ett skott som smet utanför. Plötsligt kontrade Stockport och mittfältaren Crankshaw sköt i burgaveln. Med timman spelade böt Rodgers ut Mendy och Daka som inte varit så lyckade och satte in Maddison och Castagne. Dessutom bytte han spelformation från 4-3-3 till 4-5-1. Både Maddison och Castagne fick ännu bättre fart på spelet, men när de slog fina inlägg fanns ingen framme för att förvalta dem. Kiernan Dewsbury-Hall kom in i den 71.a minuten och var genast framme och sköt ett skott som målvakten räddade. Leicester tryckte på mer och i den 77:e minuten skruvade Maddison en boll precis utanför stolpen. Två minuter senare tappade Tielemans ut en boll till en hörna som blev farlig, Iversen kunde med visst besvär rädda. Leicester kontrade och Dewsbury-Hall var nära, bollen räddades dock på mållinjen. Minuten senare ville Maddison ha straff, domaren vinkade avvärjande, bollen föll till Perez men målvakten räddade. 83: minuten, Tielemans skruvar bollen utanför, 84:e minuten Maddison dribblar och skjuter och Jaros tippar till hörna. Crankshaw var framme efter en frispark, men Vestergaard stod ivägen. Det gjorde han för övrigt bra hela matchen. Söyüncü var uppe och klättrade på en anfallare på tilläggstid och drog på sig en frispark. I efterspelet ville hemmalaget ha straff efter att bollen tagit på Tielemans hand. Ingen VAR fanns att tillgå för att hjälpa domaren. Matchen slutade 0-0 och det blev avgörande på straffsparkar. Nu klev Daniel Iversen fram och blev stor hjälte när han räddade tre av Stockports straffar. Leicester vidare i Carabao Cup, men det blev ett tufft test mot Stockport County. 79% bollinnehav, 578 passningar, 25 skott, men 0 mål mot ett League 2 lag imponerar inte. Det krävdes att Maddison, Castagne och Dewsbury-Hall kom in för att få riktig fart på laget. Chelsea härnäst på lördag, spelar Fofana med oss eller Chelsea då?

Straffarna: Tielemans 1-0, Sarcevic (räddad av Iversen), Maddison (räddad av Jaros), Quigley (räddad av Iversen), Barnes 2-0, Croasdale 2-1, Perez (sköt över), Wooton (räddad av Iversen), Dewsbury-Hall 3-1.

Laguppställning: Daniel Iversen, Marc Albrighton (71), Jannik Vestergaard, Caglar Söyüncü, Luke Thomas, Nampalys Mendy (61), Youri Tielemans, Dennis Praet (71), Harvey Barnes, Kelechi Iheanacho, Patson Daka (61).

Avbytare: Danny Ward, James Justin, Daniel Amartey, Timothy Castagne (61), Wilfred Ndidi, Lewis Brunt, Kiernan Dewsbury-Hall (71), James Maddison (61), Ayoze Perez (71).

Rapport: Sören

20 augusti

Leicester - Southampton 1-2

Premier League

King Power Stadium

Panik?

Det här var matchen som skulle få Leicester City på fötter igen. Efter 2-2 på hemmaplan mot Brentford och den oundvikliga förlusten mot Arsenal på Emirates Stadium, skulle Leicester slå krislaget Southampton och börja vandra uppåt i tabellen!

Wesley Fofana satt på läktaren, Youri Tielemans satt på bänken och Daniel Amartey startade bredvid Jonny Evans. Det är ett faktum som får mig att fundera, det finns två mittbackar i Caglar Söyüncü och Jannik Vestergaard att tillgå, ändå väljer Brendan Rodgers Amartey. Är de andra två så dåliga att en mittfältare/ytterback är bättre? Matchen började optimistiskt, Leicester dominerade och tryckte tillbaka gästerna, som tycktes komfortabla med att försvara sig lågt och försöka kontra. Det var chanser för Leicester hela tiden den första kvarten, dock utan att någon chans var riktigt farlig. Southamptons Elounoussi och Walker-Peters drog vid upprepade tillfällen på sig frisparkar. De pekade hela tiden på att de spelade på boll, men sanningen var att de aldrig spelade på boll. Det var underligt att domare Michael Salisbury dröjde ända till den 64:e minuten med att varna Elounoussi. I den 26:e minuten kontrade Mara in 0-1, men han var rejält offside och inte ens VAR behövdes för att underkänna målet.

Amartey före Söyüncü och Vestergaard i ranking!

Den andra halvleken började som den första, Leicester förde matchen och Southampton var nöjda med att försvara sig lågt. Efter nio minuters spel ordnade Ayoze Perez en frispark i bra läge. Muren ställdes upp och målvakten tog sin position. James Maddison kvev fram och placerade in bollen vid första stolpen, galant! Han skruvade bollen runt muren och ställde målvakten utan chans. 1-0 var rättvist i detta läge. Nu förändrade matchen utseende totalt. Plötsligt såg Leicester trötta ut och Southampton övergav sitt spelsätt för att komma i anfallsvåg på anfallsvåg. Southampton hade plötsligt energi och såg farliga ut. I den 65:e minuten bytte Rodgers in Tielemans och Daka istället för Perez och Vardy. Bara tre minuter senare kvitterade gästerna. Ett långt inkast missades helt av Wilfred Nididi, som så här långt sett ut som i fornstora dar. Bollen föll till Che Adams som via James Justin fick bollen i mål. Det märkvärdiga så här långt i den andra halvleken var att spelare som dominerat i första halvlek, Kiernan Dewsbury-Hall, Harvey Barnes och James Maddison, plötsligt försvann ur matchen. Med kvarten kvar att spela var det dags för Adams igen. Han mötte ett inlägg på halvvolley och stötte in 1-2 bakom en chanslös Ward. Samme Adams hade ett skott i stolpen på tilläggstid! Hur Leicester kunde tappa matchen som de gjorde, är för mig ofattbart. Man gjorde 1-0 och sedan slutade man spela. Är det dags för panik redan? Manager Rodgers var mäkta besviken efter slutsignalen!

Målen: 1-0 James Maddison (54), 1-1 Che Adams (68), 1-2 Che Adams (84)

Laguppställning: Danny Ward, Timothy Castagne, Daniel Amartey, Jonny Evans, James Justin, Wilfred Ndidi, Ayoze Perez (55), James Maddison, Kiernan Dewsbury-Hall, Harvey Barnes (76), Jamie Vardy (55).

Avbytare: Daniel Iversen, Caglar Söyüncü, Luke Thomas, Youri Tielemans (55), Marc Albrighton, Nampalys Mendy, Dennis Praet, Kelechi Iheanacho (76), Patson Daka (55).

Rapport: Sören

13 augusti

Arsenal - Leicester 4-2

Premier League

Emirates Stadium

Jesus för svår för Foxes

Idag var det dags för det första av flera Londonbesök för Leicester. Det är varmt i London. Det innebar att domaren hade beordrat "cooling break" i mitten på varje halvlek och den annars så välklädde Brendan Rodgers nöjde sig med en stilren kortärmad tröja. Leicesters startelva mot Arsenal var densamma som i premiärmatchen.

Hemmalaget tog hand om matchen direkt från start. De dominerade mot ett lågt stående Leicester. Den första chansen blev dock Leicesters; Fofana drev bollen framåt och efter väggspel med Vardy kom han fri, men tyvärr räddade målvakten. Efter exakt en kvart fick samme Fofana en varning efter en tröjdragning. Det innebar förstås att han fick ta det lite försiktigt resten av matchen. I den 20:e minuten nickade Xhaka i stolpen. Arsenal kom allt närmare och tre minuter senare tog de ledningen. Bollen letade sig in i straffområdet, till höger om vår målvakt. Jesus dribblade fram och tillbaka och lyfte sedan mycket snyggt in bollen över Ward och in i målet. Möjligen tog den på Evans. I den 35:e minuten utökade Arsenal välförtjänt till 2-0. Denna gång var det en hörna som Vardy nickade, men inte bättre än att den gick till en helt fri Jesus som nickade in tvåan. Här tappade Amartey faktiskt markeringen. I minut 38 lurade Jesus Evans och kom fri men vår målvakt gjorde en fotparad, och ytterligare tre minuter senare kom Jesus fri igen, men Ward stod i vägen. Några minuter före paus skickade Castagne in ett inlägg mot Vardy, som hindrades av målvakten Ramsdale och Vardy föll. Straff! VAR friade dock och jag är benägen att hålla med. Vardy föll väldigt lätt, så det var nog rätt att det inte blev straff. Den första halvleken visade på tio avslut för Arsenal, men endast ett (Fofana) för Leicester.

Wesley Fofana - tidigt varnad

Andra halvlek började med att Leicester sjönk allt djupare. Ett problem är att avståndet från försvarslinjen upp till Jamie Vardy blev väldigt stort. Plötsligt, i 53:e minuten händer det. Evans gör en snygg kross till Justin som befann sig högt upp. Han nickade mot Vardy, men backen Saliba hann först men förpassade bollen i mål. Är Leicester på gång? Nej, för redan två minuter senare gör Ward ett grovt misstag och bollen går till Jesus som serverar Xhaka ett drömläge och så är det 3-1. Först i den 59:e minuten får Leicester sin första hörna, så stor är Arsenals dominans. Efter en drygt timme byts Praet, Daka och Iheanacho in och Rävarna övergår till spelsystemet 4-4-2. Jag gläds åt att Dennis Praet återigen får en chans. Han gjorde inga underverk, men var definitivt bättre än den utbytte Tielemans. När en kvart återstår reducerar plötsligt Leicester. Målet kommer efter ett snyggt väggspel mellan Maddison och Iheanacho. Den förre avslutar med ett skott i mål mellan målvaktens ben. Ett litet hopp tändes, men precis som vid förra reduceringen svarade Arsenal direkt. Martinelli blev friställd strax utanför straffområdet och hittade en lucka i Danny Wards vänstra hörn. Jesus hade sedan en chans till ett hattrick men sköt över i fritt läge.

Resultatet 4-2 speglar matchen ganska väl. Leicester mötte helt enkelt ett bättre lag. Tielemans och Maddison nådde inte upp till den klass vi är vana vid, och de andra centrala mittfältarna, Dewsbury-Hall och Ndidi, förmådde inte ta över. Danny Ward gjorde flera fina räddningar, men fumlade vid 3-1. Den lokala tidningen Leicester Mercury utståg James Justin till bäste Leicesterspelare. Jag håller med.

Målen: 1-0 Gabriel Jesus (25), 2-0 Gabriel Jesus (35), 2-1 självmål (Saliba 53), 3-1 Granit Xhaka (55), 3-2 James Maddison (74), 4-2 Gabriel Martinelli (75)

Laguppställning: Danny Ward, Wesley Fofana, Jonny Evans, Daniel Amartey (63), Timothy Castagne, Youri Tielemans (63), Wilfred Ndidi, Kiernan Dewsbury-Hall, James Justin, James Maddison, Jamie Vardy (70).

Avbytare: Daniel Iversen, Cagler Söyüncü, Luke Thomas, Marc Albrighton, Nampalys Mendy, Dennis Praet (63), Kelechi Iheanacho (70), Ayoze Perez, Patson Daka (63).

Rapport: Jens

7 augusti

Leicester - Brentford 2-2

Premier League

King Power Stadium

Antiklimax

Då var det dags för premiär i Premier League säsongen 22/23.Dagens motståndare är B rentford FC som besöker King Power Stadium. Brentford var nykomlingar förra säsongen och lyckades förvånansvärt bra och slutade på en trettonde plats. Tränare är Thomas Frank från Danmark och vi har även svenskar i klubben, nämligen Pontus Jansson som är lagkapten, samt Saman Ghoddos. "The Bees" har sin bas i västra London och bildades 1889. Man misslyckades med att kvala sig till Premier League både 2015 och 2020, men 2021 lyckades man som sagt. Det är nu andra året i högsta ligan, så nu blir det intressant att se om de kan bibehålla nivån från förra året. Intressant blir också att följa vårt Leicester City FC i år. Vi blev av med vår kapten och har inga andra förluster ännu, men heller inga nyförvärv. Det känns på något sätt som förväntningarna har skruvats ned en del inför denna säsongen. Det är ju också då The Foxes presterar som bäst, när man blir lite av underdogs. Mot Brentford på hemmaplan måste vi dock ses som favoriter. Speciellt idag när vi har Blue Army Sweden-medlemmar på plats och ger extra support. Se nu till att vara högljudda!

Strålande sol och en fin gräsmatta. Matchen blåses igång av domare Jarred Gillett från Australien! Bra tempo från början, inte mycket till chanser dock. Det första skottet på mål blir från en Brentfordspelare, nämligen Mbeumo. Inga problem för Ward dock. I den 13:e minuten kommer Leicesters första skott på mål, en projektil från Tielemans som Brentfords målvakt Raya fick sträcka ut på för att rädda. Kraftigt bollövertag från Leicesters sida. I sextonde minuten får Castagne till ett bra inlägg som dock Brentfordförsvaret kan styra till en resultatlös hörna. Brentford är farliga på omställningar vilket visade sig i nittonde minuten då en långboll ända från försvaret nådde Toney bakom Leicester backlinje. Som tur var hade Toney en dålig förstatouch och fick bollen för långt ifrån sig och Ward kunde knipa bollen framför fötterna på Toney. I den tjugonde minuten hettade det till åt andra hållet då Tielemans slog en långboll från halva planen bakom Brentfords backlinje där Maddison dyker upp och nickar bollen strax utanför. Det är svårt att ta sig igenom det kompakta Brentfordförsvaret. De gånger Leicester har lyckats är när man lyckats hitta in med inlägg eller långbollar bakom baklinjen, ännu inte med instick eller väggspel. En del skott utifrån har det också varit hittills. Vardy får en löpboll i minut 32 som resulterar i en hörna.
Hörnan slås av Maddison mot den första stolpen och där kommer Castagne rusande och får pannan på bollen som borrar sig snyggt in i nätet. 1-0! Wissa löper sig fri i vid Leicesters högra del av straffområde, får ett skottläge som dock Evans står i vägen för och bröstar ut till hörna. Hörnan blir till en dubbelhörna, båda dock för korta och nickas lätt bort av Leicesterförsvarare. I fyrtionde minuten löper Dewsbury-Hall sig fri på vänsterkanten och lägger ett inlägg till Maddison som avslutar på volley, men målvakten Raya limmar bollen. Leicester har bra kontroll på matchen. I fyrtioandra minuten var det åter dags för skott utifrån, denna gång av Tielemans, som dock träffar stolpen! Returen går sedermera till hörna efter en del kalabalik i straffområdet. Hörnan plockas enkelt av Raya.

Andra halvlek.

Efter endast tjugotvå sekunder passar sig Leicester fram centralt efter ett Brentford bolltapp utanför Brentfords straffområde och bollen hamnar hos Dewsbury-Hall som drar till med vänsterfoten. I stolpen! Men denna gången stolpe-in istället för stolpe-ut. 2-0! Leicester drar inte ner på takten. I den femtionde minuten är det dags för skott igen. Återigen Tielemans som provar lyckan, men Raya räddar ganska bekvämt. Nu verkar det dock som att Leicester börjar bevaka ledningen. Något lägre står man när man försvarar, framåt verkar det vara omställningar man satsar på. Brentford har helt naturligt mer boll nu. Är det för tidigt att släppa initiativet? Ett mål bakåt och det kan smyga in sig ängslan och osäkerhet. Mycket riktigt. I sextiotredje minuten efter ett Leicester-inkast(!) snor Brentford bollen från Maddison och skickar in den i straffområdet där Toney skickligt täcker bort Amartey, vänder runt och skickar in bollen från nära håll bakom Ward. 2-1! Leicesters tredje stolpträff kom i den sextioåttonde minuten efter en frispark från Maddison som Fofana nickade i stolpen och ut. En sak som man reflekterar över är de defensiva hörnorna där man kan se en större trygghet hos försvararna, säkert beroende på Wards förmåga på höjdbollarna som ju varit ett problem tidigare. Ward har hittills i matchen plockat ner ett antal höjdbollar. Dominerar i straffområdet på ett annat sätt än vi varit vana vid med Kasper. I den sjuttiotredje minuten gör så Rogers ett offensivt byte(?) då Patson Daka kommer in istället för Dewsbury-Hall. I sjuttiosjunde minuten hettar det till med just en höjdboll som Toney når först på och nickar strax utanför. Tyvärr verkar Brentford ta över mer och mer. I åttiosjätte minuten hände då det som händer när man inte förmår att stänga en match. Ett skottblock av Leicester hamnar sedermera hos Dasilva som mer eller mindre oattackerad söker sig från höger in mot mitten strax utanför straffområdet. Placerar bollen med vänster fot till höger om Ward, otagbart.
Nu får vi nog vara glada för en poäng, väldigt onödigt att släppa en tvåmålsledning och markant övertag i spelet. Matchen slutar oavgjort.

Målen: 1-0 Timothy Castagne (33), 2-0 Kiernan Dewsbury-Hall (46), 1-1 Ivan Toney (62), 2-2 Josh Dasilva (86)

Laguppställning: Danny Ward, Wesley Fofana, Jonny Evans, Daniel Amartey, Timothy Castagne, Youri Tielemans, Wilfred Ndidi, Kiernan Dewsbury-Hall (73), James Justin, James Maddison, Jamie Vardy.

Avbytare: Daniel Iversen, Cagler Söyüncü, Luke Thomas, Marc Albrighton, Nampalys Mendy, Dennis Praet, Kelechi Iheanacho, Ayoze Perez, Patson Daka (73).

Rapport: Anders