Februari

Match i FA-cupens femte omgång, Leicester tar emot Premier League-vinnarna från 1995, Blackburn Rovers. Senast lagen möttes spelade de i Championship, säsongen 2013/2014. Leicester vann hemma med 2-1 och på Ewood Park slutade det 1-1. Det lag som vinner denna match går till kvartsfinal.

28 februari

Leicester - Blackburn 1-2

FA-cup

King Power Stadium

Pinsam förlust

Leicester City kraschade ut ur FA-cupen efter en pinsamt dålig insats mot Blackburn Rovers. Brendan Rodgers roterade en hel del i laget och vilade många av nyckelspelarna. Man kan direkt säga att de han mönstrade inte var på tårna denna kväll. Trion Amartey, Thomas och Soumaré var rent förfärliga. Leicester startade ändå matchen relativt piggt och både Tetê och Praet sköt skott som Blackburns målvakt räddade med vissa besvär. Men sen blev det mer och mer Blackburn, gästerna pressade bollhållare hårt och ställde om till anfall snabbt. Iversen fick göra några bra räddningar när Blackburnspelare kom i bra lägen. Efter dryga halvtimmen kom 0-1. Leicester krånglade till det vid ett uppspel. Amartey hamnade under lite press och spelade helt fel, vilket friställde Dolan som drog in bollen förbi en felplacerad Iversen. Sedan fortsatte första halvlek med felpass och åter felpass, så svag halvlek var det länge sedan man så Leicester spela. Inför andra halvlek förväntade sig nog de flesta att Amartey, Thomas och Soumare, som dittills inte gjort något rätt, skulle bli utbytta. Men när den andra halvleken startade var samtliga ute på planen, hur tänkte Rodgers här? Blackburn fortsatte att pressa mot Leicesters bollhållare och i den 48:eminuten gav det så när ett mål igen. Ännu ett dåligt uppspel, Soumaré som enkelt tappade boll och avslut utanför av Hedges. Bara fyra minuter senare tappade Thomas bollen alldeles för enkelt, Soumaré ramlade, Amartey var inte alert och till sist kunde Szmodics enkelt rulla in 0-2. Förfärligt dåligt försvarsspel igen! Samme Szmodics var framme ett par minuter senare efter att Soumaré tappat boll igen, denna gång räddade Iversen. Strax innan halvtimman var spelade gjorde Rodgers det första bytet. In kom Kristiansen och Iheanacho istället för Thomas och Praet. Genast blev det bättre fart på hemmalaget. Tetê hittade Iheanacho som drog ett volleyskott utanför. I den 67:e minuten kom så reduceringen. En crossboll från Tetê nådde Barnes som dundrade in i straffområdet och spelade sidledes till Iheanacho som tryckte in 1-2. Rodgers gjorde nu ett trippelbyte. Mendy, Daka och Castagne ersatte Soumaré, Tetê och Ricardo. Leicester fortsatte att skapa chanser men skotten gick inte på mål. Vardy sköt över, Barnes sköt över och utanför, Iheanacho sköt utanför och när han träffade mål räddade målvakten. Mendy drog på från 18 meter efter en hörna, det skottet smet precis utanför. Det närmaste Leicester kom en kvittering var också vid en hörna, Amartey nickade i stolpen. Totalt sett var Leicester inte värda att vinna denna match. Gästerna var mycket alertare och hade en vilja att vinna matchen. Många av Leicesters spelare var håglösa och inställningen var alldeles för dålig. Efter en sådan här match har jag svårt att se att spelare som Amartey, Soumaré och Thomas någonsin tar plats i det här laget igen.

Rapport: Sören

Dolan gör 0-1
Dolan gör 0-1

Målen: 0-1 Tyrhys Dolan (33), 0-2 Sammie Szmodics (52), 1-2 Kelechi Iheanacho (67)

Startelvan: Daniel Iversen, Ricardo Pereira (73), Daniel Amartey, Wout Faes, Luke Thomas (57), Kiernan Dewsbury-Hall, Boubakary Soumaré (74), Dennis Praet (58), Tetê (74), Harvey Barnes, Jamie Vardy

Avbytare: Alex Smithies, Harry Souttar, Victor Kristiansen (57), Timothy Castagne (73), Nampalys Mendy (74), Wilfred Ndidi, Wanya Marcal-Madivadua, Kelechi Iheanacho (58), Patson Daka (74)

Arsenal är en av Leicester Citys svåraste motståndare, av de 149 gånger man mötts har Leicester bara lyckats vinna 33, Arsenal har 71 segrar. Senast lagen möttes i augusti 2022 vann Arsenal med 4-2. Leicesters senaste seger kom i oktober 2020 då Leicester slog Arsenal i London med 1-0. Nu har dock Arsenal svajat lite sista tiden, man har bara en enda vinst på de fem senaste matcherna och har dessutom förlorat mot bottenlaget Everton. Kanske chans för Leicester att "skrälla"?

25 februari

Leicester - Arsenal 0-1

Premier League

King Power Stadium

Uddamålsförlust efter tapper insats

Innan matchstart kom det tråkiga beskedet att James Maddison, som egentligen skulle ha spelat, blivit sjuk under natten. Ett stort avbräck givetvis att mista Englands bästa mittfältare. Matchen blev till en lång belägring, där Arsenal hade det mesta av bollinnehavet men Leicester försvarade sig tappert och stängde till för bortalagets stjärnor. Nyförvärvet Victor Kristiansen plockade exempelvis helt bort storstjärnan Saka som nästan inte syntes till. Matchen spelades i ett ganska lågt tempo, men var bitvis ganska trevlig. I den 26:e minuten gjorde Trossard 0-1 efter ett skruvat skott, men VAR hittade en foul i förspelet. Arsenal hade hörna och White höll fast i Wards arm så han inte kunde kontrollera sin utboxning. VAR dömde helt riktigt bort målet. Bara ett par minuter senare spelade Tetê fram till Iheanacho som rullade in bollen i mål. Här behövdes ingen VAR-domare för att se att Iheanacho var offside. Halvtimmen spelad, två mål, inget godkänt! Arsenal pressar på utan att få till några målchanser, Leicester försöker kontra men Arsenals backar är snabba och styr bort Leicesters spelare. Iheanacho har ingen bra match, han är långsam och tappar bollen ofta, skulle Rodgers startat med snabbe Vardy i stället? På tilläggstid är Ward ute och seglar utanför straffområdet och ställer så när till en situation. Är verkligen Ward en Premier Leage-målvakt?

Den andra halvleken är bara minuten gammal när Arsenal gör 0-1. Långboll från Gabriel fångas av Trossard som tunnlar Soutar fram till Martinelli som trots att han inte får riktig träff på bollen kan se den rulla in vid bortre stolpen. Redan nu börjar Arsenal maska och drar ner ännu mer på matchtempot. Man låter Leicester äga bollen mera och vill själva kontra. Man får ett 0-2 mål underkänt på grund av offside och har någon chans som Ward kan rädda, men annars blir det mer och mer Leicester i matchen. Med dryga timmen spelad går Iheanacho och Tetê ut och in kommer Vardy och Tielemans, nu blir det bättre fart på Leicesters anfallsspel. Plötsligt kommer den hittills osynlige Barnes med i spelet och hans snabbhet vill vi se mer av. Devsbury-Hall avlossar en projektil från cirka 20 meter som sveper någon halvmeter utanför stolpen. Rodgers byter in Daka och Soumaré i stället för Praet och Ndidi och med fem minuter kvar kommer Ricardo in för Castagne. Tielemans trampar rejält snett efter en nickduell med Xhaka och vill byta. Han ser rejält ledsen ut när han kliver av planen. Men han biter ihop och kommer tillbaka. När Arsenal kontrar på tilläggstid är Tielemans en av dem som löper hem för att stoppa kontringen. Han haltar men kämpar och visar en obändig vilja. Tyvärr hjälper inga spelarbyten eller spelarnas vilja, Arsenal håller undan och vinner ännu en seger mot Leicester.

Rapport: Sören

Bäst i Leicester - Victor Kristiansen
Bäst i Leicester - Victor Kristiansen

Målet: 0-1 Gabriel Martinelli (46)

Startelvan: Danny Ward, Timothy Castagne (85), Harry Souttar, Wout Faes, Victor Kristiansen, Kiernan Dewsbury-Hall, Wilfred Ndidi (77), Dennis Praet (77), Tetê (62), Harvey Barnes, Kelechi Iheanacho (62)

Avbytare: Daniel Iversen, Ricardo Pereira (85), Daniel Amartey, Luke Thomas, Nampalys Mendy, Boubakary Soumaré (77), Youri Tielemans (62), Jamie Vardy (62), Patson Daka (77)

Den 24:e omgången i Premier League bjuder på en intressant match.
Leicester City som äntligen visar tendens till att hitta formen gästar ett formstarkt Manchester United på Old Trafford. Leicester förlorade hemmamatchen i höstas med 0-1, men innan dess hade man inte förlorat mot Manchester United sedan 26 juli 2020 (två oavgjorda, tre vinster) Inget är alltså givet, även om tabellen talar sitt tydliga språk (tredje respektive 13:e) Men som sagt, Foxes har visat begynnande form på sistone, mycket tack vare bra värvningar, så vi ser framtiden positivt an. Vem vet, vi kan ställa till det i toppen, vi möter ju Arsenal i nästkommande match och senare i vår (15 april) har vi Manchester City och även Newcastle (20 maj).

19 februari

Manchester United - Leicester 3-0

Premier League

Old Trafford

En match att snabbt glömma

Nyförvärven Faes, Souttar och Kristiansen har givit en behövlig stadga i försvaret vilket har givit resultat även i det offensiva spelet där man spetsat till med Tete vilket adderat en ytterligare dimension till offensiven och fått Maddison att komma till sin fulla rätt.
Vi ser därför fram emot den här matchen där vi får mäta oss mot de allra bästa (Rashford, Fernandes, Garnacho...) Casemiro är avstängd dock. United ställer upp med någorlunda förväntat lag, överraskning dock att Victor Nilsson-Lindelöf startar. Manchester United tar kommandot från början och vaskar bland annat fram två hörnor inom de första fem minuterna. I sjunde matchminuten får Leicester sitt första riktiga anfall då Castagne tar sig fram på högerkanten. Tre Leicesterspelare i straffområdet mot två hemmaspelare, men inlägget går till en motståndare tyvärr. Nästa minut växelspelar Iheanacho och Barnes där den senare blir frispelad med De Gea som refexräddar till hörna. Hörnan nickas strax över ribban. I tionde minuten kommer Iheanacho loss i straffområdet men får en dålig förstatouch och kommer ur vinkel. Nilsson-Lindelöf täcker ut till en resultatlös hörna. Bra period av Leicester nu! Leicester har bra omställningar, bl.a. i femtonde minuten då Tete kommer loss på högerkanten, med Maddison i bra läge i mitten, men passningen kommer för sent och bryts. Leicester skapar bättre lägen än United, i tjugonde minuten får Iheanacho ett inlägg som han är först på med huvudet, men De Gea räddar nätt och jämt på mållinjen. Och så händer det som ofta händer i sådana här matcher, Leicester tappar boll på egen planhalva, Souttar upphäver offsiden när Rashford blir frispelad. Han sätter enkelt bollen i nätgaveln bakom Ward. 1-0 till United! Klockan står på tjugofem minuter. Leicester fortsätter oförtrutet sitt fina spel och kommer då och då fram i bra lägen. I trettioförsta minuten får Maddison en krossboll som han plockar ner och serverar bollen till Drewsbury-Hall vars skott blir misslyckat och går utanför. United är farliga på sina omställningar och i trettiosjunde minuten blir Dalot frispelad av Fernandes, men lyckas på något sätt få bollen utanför stolpen. Nära 2-0! Innan halvlekens slut hinner Maddison med ett skottförsök utanför straffområdet, men bollen går utanför. Strax därefter kapar Faes Fernandes till höger utanför straffområdet och drar på sig ett gult kort. Frisparken går över och halvleken slutar 1-0. Inte särskilt rättvist dock.

Andra halvlek startar utan några förändringar i något av lagen.
Mendy fick en väldigt konstig varning i den fyrtioåttonde minuten när han bröt bollen fint från Rashford. Frisparken nådde Martinez huvud, men nicken gick i ribban. I anfallet därefter får Rashford bollen, han drar några Leicesterspelare och skjuter från bra läge, men Ward gör en fin fotparad. I Femtioförsta minuten görs Maddison ned precis utanför straffområdet, han tar själv frisparken som går i muren, returen får han ingen bra träff på och bollen går sedermera till inkast. Spelet böljar fram och tillbaks, i nästa anfall kommer hemmalaget fram med mycket folk och ett inlägg mot bortre stolpen nickas till Weghorst som försöker avsluta med en cykelspark från bra läge, men bollen går över ribban. I femtiosjätte minuten sliter sig åter Rashford fri, denna gången på vänsterkanten. Han gör inget misstag, utan placerar bollen säkert mellan benen på Ward. Linjemannen vinkade dock för offside. På VAR-kollen såg det också ut som en klar offside, men målet blev godkänt! Ytterligare ett allvarligt VAR-misstag i Premier League? Leicester gör ett dubbelbyte, Tielemans och Soumaré kommer in i stället för Mendy och Dewsbury-Hall. Nu har United fått fart på skutan, Iheanacho tappar bollen och Manchester ställer om. Fernandes och Sancho väggar sig igenom Leicesterförsvaret och Sancho kan enkelt placera in bollen bakom Ward. 3-0 till hemmalaget. United äger verkligen andra halvlek, vi med Leicesterhjärta vill bara att matchen skall ta slut. I sextionionde minuten byts Rashford ut mot Elanga, strax efter blir Sancho återigen frispelad men Ward lyckas parera skottet. United kommer i våg efter våg och det känns som en tidsfråga innan det blir 4-0. I Sjuttiofemte minuten kommer Vardy och Praet in, medan Tete och Iheanacho går ut. United leker nu katt och råtta med Leicester och hemmapubliken jublar, känns lite pinsamt nu efter en sådan bra Leicesterhalvlek i första. Brendan Rodgers ser inte glad ut, I åttiosjunde minuten var det då dags för ett nytt friläge där Weghorst inte lyckas få bollen förbi Ward.
Ward är den enda Leicesterspelaren som kommer i närheten av godkänt idag, han har trots allt räddat ett antal frilägen, det kunde varit minst dubbelt så många baklängesmål i andra halvlek. Efter fyra förlängningsminuter blåser då domaren äntligen av matchen. En match som vi snabbt måste glömma och istället se fram emot nästa match som blir minst lika svår. Serieledarna Arsenal väntar i nästa omgång.

Rapport: Anders

Danny Ward bäst i Leicester denna dag
Danny Ward bäst i Leicester denna dag

Målen: 1-0 Marcus Rashford (25), 2-0 Marcus Rashford (56), 3-0 Jadon Sancho (61)

Startelvan: Danny Ward, Timothy Castagne, Wout Faes, Victor Kristiansen, Nampalys Mendy (59), Kiernan Dewsbury-Hall (59), Tetê (75), James Maddison, Harvey Barnes, Kelechi Iheanacho (75).

Avbytare: Daniel Iversen, Daniel Amartey, Ricardo Pereira, Youri Tielemans (59), Wilfred Ndidi, Dennis Praet (75), Boubakary Soumaré (59), Jamie Vardy (75), Patson Daka.

Leicesters facit mot Tottenham Hotspur är ingen rolig läsning, fyra raka förluster och stora förluster dessutom. På hemmaplan 2-3 och 2-4 och på bortaplan 1-3 och 2-6. Kan Leicester ändra på den negativa trenden?

11 februari

Leicester - Tottenham Hotspur 4-1

Premier League

King Power Stadium

En gedigen insats

Formstarka Spurs på besök, för dagen utan stundtals klantige målvakten Hugo Loris. Leicester saknar å sin sida Youri Tielemans. De tre nykomlingarna Tete, Kristiansen och Soutter får fortsatt förtroende från start. Efter en darrig inledning från hemmalaget tar Spurs lite turligt ledningen med kvarten spelad efter en dubbelhörna. När vi precis passerar första fjärdedelen av matchen jobbar Leicester ihop till en hörna som slås bra av Maddison. Försvaret rensar och bollen landar hos Mendy, som får till ett kanonskott rakt upp i krysset från dryga 15 meter. Kvitterat! Inte nog med det, bara någon minut senare bryter Faes starkt vid mittlinjen, bollen går framåt till Ihenacho, som för ovanlighetens skull lyckas med en bollmottagning och sedan tjusigt serverar Maddison till ledning 2-1! Vilken vändning! I 32:a minuten håller Ward och Castagne på att erhålla priset för Premier League-historiens dråpligaste självmål när de i total brist på kommunikation ställer till det rejält. Turen är dock med oss och bollen går strax utanför. Efter hafsigt spel från båda lagen sista kvarten av halvleken visar Ihenacho återigen klass då han gör bort Eric Dier totalt och kallt skjuter i steget utom räckhåll för Spursmålvakten i sista övertidsminuten. Ledning 3-1 i halvtid!

Tottenham kan inte vara nöjda med sin insats. Anfallstrion med Son, Kane och Kulucevski har varit väldigt anonyma i första halvlek. Åtta minuter in på andra halvleken slarvar hemmalaget i försvaret och Spurs får en ypperlig reduceringschans, men vi klarar oss. Efter 60 minuters spel är det ändå Leicester som har övertaget, ska det hålla tiden ut? I 69:e minuten byts Mendy, som varit bra, ut mot Ndidi. Direkt efter kontrar Leicester in 4-1 genom Barnes, men efter VAR-koll döms det bort för offside. Med kvarten kvar kommer Vardy och Praet in, och Ihenacho och Tete går ut. Bra insats igen av Ihenacho, Tete var hårt bevakad av Spursförsvaret och glänste inte som i Villamatchen. Hemmalaget fortsätter att skapa anfall, och i 80:e minuten får Barnes äntligen näta på riktigt efter fint förarbete av Maddison. Fantastiskt avslut! Med 3 minuter kvar får vi äntligen se Ricardo Pereira göra comeback efter sin långvariga hälseneskada, då han ersätter Maddison, som gjort en mycket bra match. Trots 6 stopptidsminuter lyckas inte Tottenham komma närmare, och de gör faktiskt en medioker insats. Svårt att säga om det är Leicester som gör dem dåliga, men samtliga i hemmalaget gör utan tvivel en gedigen insats. När såg vi Harry Kane så blek?

Rapport: Palle

Papy Mendy utjämnade till 1-1 med ett drömmål
Papy Mendy utjämnade till 1-1 med ett drömmål

Målen: 0-1 Rodrigo Betancur (14), 1-1 Nampalys Mendy (23), 2-1 James Maddison (25), 3-1 Keleachi Iheanacho (45+4), 4-1 Harvey Barnes (81)

Startelvan: Danny Ward, Timothy Castagne, Harry Souttar, Wout Faes, Victor Kristiansen, Nampalys Mendy (69), Kiernan Dewsbury-Hall, Tetê (77), James Maddison (88), Harvey Barnes, Keleci Iheanacho (77).

Avbytare: Daniel Iversen, Caglar Söyüncü, Daniel Amartey, Ricardo Pereira (88), Luke Thomas, Wilfred Ndidi (69), Dennis Praet (77), Jamie Vardy (77), Patson Daka.

Aston Villa är ett av de lag Leicester har ett historiskt övertag på, man har mötts sammanlagt 106 gånger under historien och statistiken visar 44 vinster för Leicester, 26 oavgjorda och 36 förluster. Förra säsongen slutade det 0-0 på King Power Stadium och 2-1 vinst för Aston Villa på Villa Park. Den match som skulle spelats på King Power Stadium den 10 september i fjol sköts upp på grund av Drottning Elisabeth II:s död, något nytt datum för den matchen är ännu inte klart. Leicester ställde idag upp med en elva med hela fem förändringar. Dels fick alla nyförvärven starta, dels fick vi se en återkomst av både Maddison och Iheanacho. Det blev en underhållande och spännande match.

4 februari

Aston Villa - Leicester 2-4

Premier League

Villa Park

Effektivt Leicester slog Villa!

Redan i den nionde minuten tog Villa ledningen. Buendia levererade ett mäktigt skott som tog i ribban och på returen hann tyvärr Watkins före Castagne. Leicester kom dock igen och redan tre minuter senare kom kvitteringen. Målvakten Martinez, guldmedaljör för Argentina i Qatar, gjorde ett snävt utspel till Kamara som drällde med bollen och Dewsbury-Hall högg till och lyckades få tag i bollen. Han passade till Iheanacho som kunde skjuta, men passade istället till Maddison som fick lura en back innan han satte dit den. Efter en halvtimme blev hemmalaget riktigt farliga flera gånger, bl.a. fick Ward rädda ett skott från Bailey och på hörnan nickade Buendia i ribban och sedan kom 2-1 på ett snöpligt sätt: ett lågt inlägg från vänsterkanten tog på debutanten Souttar och gick i mål. Han kan inte lastas för målet, det är bara sådant som händer då och då. I minut 41 kvitterade våra pågar. Iheanacho nickade ett inlägg i mål efter fint samarbete mellan Kristiansen och Barnes, där den senare skickade in bollen till Iheanacho. Så roligt, och ännu roligare skulle det bli i andra och sista övertidsminuten. Återigen drällde Kamara med bollen och Iheanacho tog tag i den och skickade den vidare till en fri Tetê, som dribblade av målvakten och därmed hade underläge plötsligt blivit överläge. Det var tur att man som åskådare var med från början efter pausen för efter 45 sekunder kom Iheanacho fri, men sköt strax utanför. Jag undrar dock om han inte hade blåsts av för off side. Vid två tillfällen hade Tetê bollen på högerkanten där han vek in i banan, precis som Mahrez brukade göra. Det blev dock inga fler brasilianska mål denna eftermiddag. Mellan minuterna 63 och 71 kom Villa farande, ofta på deras vänsterkant, i det ena farliga anfallet efter det andra. Någon gång räddade Ward, en annan gång fick Faes en tå på bollen. Alla dessa farligheter avslutades med att Aston Villa kvitterade, men målet dömdes bort för en tydlig offside. Istället kontrade Leicester i gammal god stil. Barnes skickade iväg bollen till Praet, som hade tur att Moreno missade. Praet rundade Argentinas guldmedaljör och satte in 4-2. Efter det var hemmalaget ett slaget lag. Det här var tre viktiga poäng, främst för självförtroendet, eftersom vi inte vunnit i ligan sedan november. Poängen är också viktiga eftersom vi nu har tre svåra matcher i rad mot Tottenham, Manchester United och Arsenal, där vi nog inte kan räkna med några poäng. Hur gick det då för de tre nyförvärven? Högerbacken Kristiansen är mycket bra, inte minst offensivt och Souttar kändes trygg. När det gäller Tetê kändes det väldigt spännande varje gång han fick bollen på kanten. Tyvärr hände inte detta så ofta. Han måste helt enkelt bli mer involverad. Matchen vanns inte rättvist, tre av de fyra målen kom efter slarv i Villaförsvaret. Vi hade ett bra försvar och var effektiva framåt; fyra av fem avslut på mål gick in!

Rapport: Jens

Drömdebut av Tetê - bra spel och mål
Drömdebut av Tetê - bra spel och mål

Målen: 1-0 Ollie Watkins (9), 1-1 James Maddison (12), 2-1 självmål Souttar (32), 2-2 Kelechi Iheanacho (41), 2-3 Tetê (45+2), 2-4 Dennis Praet (79)

Startelvan: Danny Ward, Timothy Castagne, Harry Souttar, Wout Faes, Victor Kristiansen (81), Youri Tielemans, Kiernan Dewsbury-Hall (67), James Maddison (67), Tetê (83), Harvey Barnes, Kelech Iheanacho (67).

Avbytare: Deniel Iversen, Caglar Söyüncü (83), Luke Thomas (81), Lewis Brunt, Papy Mendy (67), Wanya Marcal-Madivadua, Dennis Praet (67), Patson Daka, Jamie Vardy (67).