Januari

Leicester och Walsall har mötts 19 gånger sedan första mötet 1894. Senast man möttes var 2009 när Leicester var nere i League 1, då vann Leicester med 4-1. Leicester har vunnit 12 av mötena och förlorat tre. En av förlusterna kom när lagen, precis som nu, möttes i FA-cupens fjärde omgång den 28 januari 1978. Det är alltså på dagen 45 år sedan man möttes i FA-cupen, för övrigt den enda gång man mötts i FA-cupen. Den gången vann Walsall med 1-0 och slog alltså ut Leicester, ska historien upprepa sig i dag?

28 januari

Walsall - Leicester 0-1

FA Cupen

Poundland Bescot Stadium

Debut för Kristiansen

Haha, det här blir en speciell matchrapport! Jag skrev som vanligt i telefonen medan jag kollade på matchen, men jag måste ha fibblat när jag skulle skicka in den för plötsligt fanns nu ingenstans, varken hos Blue Army Sweden eller i min mail! Nu får vi se vad jag kommer ihåg! Nåväl, det var inte mycket att skriva hem om! FA-cup, 4:e omgången, borta mot Walsall som ligger 11:a i League 2. En blek insats av de våra blev det, trots att det bara var på målvaktsposten det roterades ordentligt, Iversen mellan stolparna. Det blev en händelselös första halvlek, ganska jämn trots att det skiljer tre divisioner mellan lagen. Fullt på Walsalls hemmaplan, 10000, varav 1200 blå fans. Härlig inramning, precis som det ska vara när det vankas chans för det lilla laget att dänga på storebror!

Efter halvtid kom Leicester ut lite mer taggade. Det resulterade i en straff som Tielemans tyvärr drog i stolpen. Hade den gått innanför hade nog utmärkte hemmamålvakten tagit den, ingen bra straff. I 52:a minuten fick Leicester sin första(!)hörna, som blev till en trippel, men till ingen nytta. Ett trippelbyte strax efter timmen spelad höjde intensiteten ytterligare. Daka ut, Ihenacho in, Maddison ut, Praet in, Thomas ut och nye dansken Kristiansen in. Det gav resultat, Ihenacho sköt från 20 meter, bollen touchade en försvarare och ställde målvakten, äntligen ledning 1-0. Resten av matchen kontrollerades hyfsat av Leicester, men inte var det en övertygande seger. Dock är vi nu vidare till 5:e omgången i FA-cupen utan att behöva ödsla kraft på ett omspel. Jag tyckte nog inte att någon av våra spelare kom upp i nivå riktigt, men det var heller ingen som föll ur helt. Nye dansken Kristiansen gjorde i alla fall ett klart godkänt inhopp som debutant! Bra insats av Walsall måste jag också säga!

Rapport: Palle

FA-cupkungen Iheanacho avgjorde mot Walsall
FA-cupkungen Iheanacho avgjorde mot Walsall

Målet: 0-1 Kelechi Iheanacho (68)

Startelvan: Daniel Iversen, Timothy Castagne, Daniel Amartey, Wout Faes, Luke Thomas (63), Touri Tielemans, Nampalys Mendy, James Maddison (63), Kiernan Dewsbury-Hall, Harvey Barnes, Patson Daka (63).

Avbytare: Alex Smithies, Caglar Söyüncü, Victor Kristiansen (63), Jannik Vestergaard, Marc Albrighton, Dennis Praet (63), Lewis Brunt, Sammy Braybrooke, Kelechi Iheanacho (63).

Lite av en måstematch för Foxes denna lördag. Tabelläget är inte alls bra, bara två poäng före sista placerade Southampton och fyra raka förluster i bagaget. Tillbaka i startelvan är Kienan Dewsbury-Hall och James Maddison sitter på avbytarbänken. Kul att se att spelare börjar komma tillbaka från sina skador. Gästerna har gått bra denna säsong, ligger sjua och har häng på en Europa League plats. Svår match för Leicester alltså.

21 januari

Leicester - Brighton & Hove Albion 2-2

Premier League

King Power Stadium

Brighton snodde oavgjort

En svår match blev det, det var gästerna som dominerade matchen från start till slut och resultatet var alldeles rättvist. Brighton kontrollerade matchen från start och Leicester försvarade sig från egen planhalva. Till en början rullade Brighton mest boll i backlinjen och väntade på att Leicester skulle gå upp högre, det gjorde inte Leicester. Hemmalaget spelade många felpass, något som bättrades marginellt under matchen. Tidigt sattes vänsterbacken Luke Thomas under press och gick bort sig ett par gånger, men han spelade upp sig och höll rent på sin kant. Han var faktiskt bäst i Leicester denna dag. Båda lagen hade ett par halvchanser men man lyckades inte träffa målen. Därför kom det som en chock när Brighton tog ledningen i den 27:e minuten. Mitoma fick bollen ute till vänster, skar in i planen och avlossade matchens första skott på mål, upp i krysset och det stod 0-1. Strax efter detta blev Adam Lallana skadad och tvingades byta, för vilken gång i ordningen har vi sett honom kliva av skadad? Lite senare fick även Dennis Praet ge upp. Han sparkade ihop med en Brightonspelare i matchens inledning och nu var smärtorna för svåra, han byttes ut mot Marc Albrighton. Det blev ett lyckat byte för bara några minuter senare, i den 38:e minuten gjorde Albrighton 1-1. Det började med en boll från Dewsbury-Hall ut till Barnes. Han vek in och sköt, skottet täcktes och hamnade hos Tielemans. Han sköt, skottet täcktes och hamnade hos Albrighton som prickade in 1-1 vid närmaste stolpe. Det var Leicesters första skott på mål!

Även i den andra halvleken var det gästerna som dominerade och pressade tillbaka Leicester. Danny Welbeck försökte filma till sig en straff och i det palaver som utbröt efteråt varnades Brightons manager och Leicesters coach Mike Stowell. Brighton tryckte på och skapade chanser, men krutet var inte torrt, man sköt ofta högt över. Så i den 63:e minuten fick Leicester en hörna. En Brightonförsvarare fick huvudet på bollen och den hamnade hos Harvey Barnes som dundrade in 2-1. Inte rättvist kanske, men fantastiskt skönt. Brightons press fortsatte, Brendan Rodgers bytte in James Maddison istället för Dewsbury-Hall. Med bara två minuter kvar av ordinarie speltid kom kallduschen. Efter flipperspel utanför Leicesters straffområde hamnade bollen hos Mitoma som slog ett inlägg. Där dök inhopparen Ferguson upp och nickade in 2-2. Det var en situation som Leicester såg ut att han kontroll över, men hastigt och lustig förvandlades tre poäng till en. Southampton och Everton förlorade, Bournemouth spelade oavgjort och Leicester är kvar på 14:e plats.

Rapport: Sören

Marc Albrighton kvitterade til 1-1
Marc Albrighton kvitterade til 1-1

Målen: 0-1 Kaoru Mitoma (27) 1-1 Marc Albrighton (38), 2-1 Harvey Barnes (63), 2-2 Evan Ferguson (88)

Startelvan: Danny Ward, Timothy Castagne, Daniel Amartey, Wout Faes, Luke Thomas, Nampalys Mendy, Youri Tielemans, Dennis Praet (35), Kiernan Dewsbury-Hall (69), Harvey Barnes, Jamie Vardy (86).

Avbytare: Daniel Iversen, Caglar Söyüncü, Jannik Vestergaard, Lewis Brunt, Marc Albrighton (35), Kasey McAteer, James Maddison (69), Kelechi Iheanacho, Patson Daka (86).

I dag möter vi lokalkonkurrenten Forest från Nottingham. Eftersom de hållit till i nedre divisioner hade vi inte mött dem på flera år, men under 2022 blev det två matcher där respektive hemmalag gjorde fyra mål. För ett år sedan blev vi förnedrade i FA-cupens 16-delsfinal när vi förlorade med 4-1 på City Ground, men vår revansch kom i oktober när vi krossade dem med 4-0 efter mål av Maddison 2, Barnes och Daka. Hur ska det gå denna gång?

12 januari

Nottingham Forest - Leicester 2-0

Premier League

City Ground

Omställningar avgjorde

Leicester kom till match med Nampalys Mendy på mittfältet. Han var ju den ende utespelare som fick godkänt betyg i senaste matchen mot Newcastle. Albrighton på högerkanten var kapten idag. Nottingham började bäst, men sedan kom våra mannar in allt mer i matchen. Det blev en halvlek där spelet böljade fram och tillbaka. Bästa chansen var Leicesters när Albrighton fick in ett fint inlägg till Barnes, men killen skjuter utanför i helt fritt läge! Synd om honom för han hade annars en pigg första halvlek. Nottinghams bästa chanser var en del frisparkar strax utanför straffområdet. En av dem tog faktiskt på Ndidis hand, men domaren blåste ej. Det hade annars blivit en frispark i riktigt farligt läge. Den officiella statistiken visade att Leicester hade 56 % av bollinnehavet och hörnorna visade fem för de blå och två för de röda. Så här i pausen känns det som om matchen kan gå precis hur som helst.

Leicesters andra riktigt stora chans kom efter fem minuter i andra halvlek, och även denna gång var det Barnes som i ett friläge sköt utanför. Det var verkligen synd ty det var ett fint anfall där Albrighton bröt Nottinghams framfart och skickade den vidare till Tielemans som slog det fina inlägget. Fem minuter senare, i minut 56, kom en snabb omställning där Johnson spelades fri, rundade en utrusande Danny Ward, och satte dit den. Det flaggades för offside, men på VAR-checken syntes det ganska tydligt att Faes upphävde offsiden. Efter knappt 70 minuter gjorde Brendan ett försök att ta sig in i matchen genom ett trippelbyte. In kom Praet, Iheanacho och överraskande Brunt. Därefter följde flera farliga chanser för Forest och i 77:minuten räddade Amartey oss, vilket dock kostade honom ett gult kort. Så, med fem minuter kvar, kom 2-0 och därmed var matchen slut. Återigen var det en omställning där Gibbs-White tog sig snabbt framåt och skickade en passning ut till höger för Johnson att gå på. Brunt hängde inte med och så var den helgen förstörd. Leicester problem är inte försvaret utan avsaknaden av ett rappt och innovativt mittfält. Det går väldigt långsamt när de blå går till anfall. Man kan skylla på Vardy som var väldigt osynlig, men han fick inga bollar att jobba med. Hade Barnes satt någon av sina två chanser, när det fortfarande stod 0-0 kanske matchen inte hade förlorats. Det var en jämn match men Nottingham hade ett snabbare spel med farliga omställningar, något som till sist gav resultat.

Rapport: En bedrövad Jens

Wilfred Ndidi
Wilfred Ndidi

Målen: 1-0 Brennan Johnson (56), 2-0 Brennan Johnson (84)

Startelvan: Danny Ward, Timothy Castagne, Daniel Amartey, Wout Faes, Luke Thomas (68), Wilfred Ndidi, Nampalys Mendy (68), Youri Tielemans, Marc Albrighton (68), Harvey Barnes, Jamie Vardy.

Avbytare: Daniel Iversen, Caglar Söyüncü, Jannik Vestergaard, Lewis Brunt (68), Sammy Braybrooke, Kasey McAteer, Dennis Praet (68), Kelechi heanacho (68), Patson Daka.

Cupmatcherna duggar tätt! I lördags i FA-cupen ställde Rodgers ett ungdomligt lag på banan och vi lyckades med nöd och näppe klara av Gillingham. Ikväll i Ligacupens kvartsfinal är motståndet ett helt annat, och ska det bli avancemang krävs ett ordinarie lag med rätt inställning.

10 januari

Newcastle - Leicester 2-0

Carabao Cup

St James´ Park

Leicester var osynliga

Leicester ställde upp med bästa möjliga lag; endast tre spelare från lördagens cupmatch var med i startelvan. I Newcastle satt Alexander Isak på bänken och Emil Krafth är skadad. Skatorna satte igång i ett rasande tempo och kunde tagit ledningen redan efter 43 sekunder när Longstaff fick öppet mål, men sköt över. Två minuter senare hade Guimaraes ett rungande skott strax utanför och ett farligt tillfälle kom efter ytterligare fyra minuter när snabbe yttern Almirón sprang ifrån Faes men passningen lyckades försvaret få undan. Efter knappt 20 minuter hade Longstaff återigen en bra möjlighet. Denna gång fick han bollen på mål, men Ward sträckte på sig och räddade mycket snyggt. Leicesters bästa chans kom efter en halvtimme när Castagne lyckades tråckla sig fri på högerkanten och passa in till Daka, som inte sköt tyvärr. Istället passade han till Barnes men där kom en försvarare emellan. Efter detta lyckades Leicester hålla spelet uppe något bättre, men chanserna gick uteslutande till Newcastle. Det var uppenbart att Leicesterspelarna var glada när domaren blåste av för halvtidspaus, trots ett kraftigt övertag för hemmalaget hade Leicester lyckats hålla nollan.

Andra halvlek inleddes på samma sätt som den första; efter 22 sekunder kom Joelinton fri och sköt i stolpen. Tio minuter senare kom åter Longstaff i läge och sköt, men vår målvakt var i vägen. Newcastle närmade sig allt mer och efter en timmes spel kom så 1-0. Vårt högerförsvar fick inte bort bollen och Burn bröt igenom och sköt tursamt mellan benen på Amartey och målet var ett faktum. Strax efter tog Leicester in anfallarna Vardy och Iheanacho i stället för Daka och Thomas, och gick ner på 3-backslinje. Det hjälpte inte, utan istället blev Joelinton frispelad och gjorde 2-0. Om matchen inte dog då så gjorde det den det två minuter senare när Perez frispelade Vardy som svagt sköt utanför. Strax efter hade Vardy ytterligare en hyfsad chans men sköt utanför även denna gång. Det är bara att konstatera att Newcastle var ett betydligt bättre lag och vi får väl önska dem lycka till i semifinalen. Tyvärr var flera Leicesterspelare så gott som osynliga. Det gäller framförallt vänsterkanten med Thomas och Barnes. Oh, vad jag längtar efter en frisk James Maddison som kan ta tag i laget, för det behövs.

Rapport: Jens

Leicester utslagna ur Carabao Cup
Leicester utslagna ur Carabao Cup

Målen: 1-0 Dan Burn (60), 2-0 Joelinton (72)

Startelvan: Danny Ward, Timothy Castagne, Daniel Amartey, Wout Faes, Luke Thomas (64), Wilfred Ndidi, Youri Tielemans, Marc Albrighton, Ayoze Perez (84), Harvey Barnes, Patson Daka (64).

Avbytare: Daniel Iversen, Caglar Söyüncü, Jannik Vestergaard, Nampalys Mendy (84), Sammy Braybrooke, Lewis Brunt, Jason McAteer, Kelechi Iheanacho (64), Jamie Vardy (64).

Leicester och Gillingham har inte mötts mer än fem gånger under historien, senast var i januari 2005 i Championship. Leicester har vunnit fyra av lagens möten, enda förlusten kom i januari 2003 i gamla division 1 då Gillingham vann med 3-2. Det vanligaste resultatet annars är 2-0 till Leicester, upprepning idag? Gillingham grundades 1893 och har den senaste tiden mestadels pendlat mellan League 1 och 2. Högsta placering någonsin är en 11:e plats i Division 1, 2003. Hemmaarenan heter Priestfield Stadium och tar 11 500 åskådare.

7 januari

Gillingham FC - Leicester 0-1

FA-cupen

Priestfield Stadium

Vidare efter blek insats

Denna FA-cup match går inte till historien som någon av de bästa, nej faktum är att det var länge sedan man såg en så tempofattig match. Den första halvleken var nog det sämsta jag sett Leicester prestera denna säsong. Tempot var så lågt att den bästa beskrivningen är "gå-fotboll". Gillingham försvarade sig som förväntat mycket lågt, de"parkerade bussen"! Leicester å sin sida spelade mest runt i backlinjen och slog långa bollar till fel adress. Gillinghams försvar var så kompakt att Leicester inte kunde penetrera det på grund av sitt låga bolltempo. I den sjätte minuten hade Leicester sin bästa chans. Albrighton spelade fram Vardy, men hemmamålvakten var fint ute och avvärjde. Minuten senare hade Gillingham sin bästa chans. Vestergaard och Mendy kunde inte komma överens och Jefferies snodde bollen från Mendy. Iversen i Leicesters mål gjorde dock en bra räddning på Jefferies skott.

Andra halvlek började med att en volley från Albrighton fångades av vinden och målvakten fick tippa till hörna. Det var väldigt regnigt och blåsigt i Gillingham denna dag och det gjorde att det var svårspelat. Priestfield Stadium har inte heller det bästa underlaget, kanske därför som Leicester mest höll bollen i luften. I början av andra halvlek pressade hemmalaget på ganska rejält. Nu kunde man se varför Vestergaard inte är någon av Rodgers favoriter. Den 199 cm långe dansken var ofta felplacerad och hans rensningar gick rakt upp i luften, utan någon som helst kontroll. Leicester fortsatte att spela långa bollar och plötsligt i den 56:e minuten lönade det sig. Lång boll fram till Tielemans, hans inlägg gick förbi Iheanacho och Vardy och nådde McAteer. Den unge yttern spelade in mot Vardy som inte kunde kontrollera bolle, den hamnade istället hos Iheanacho som sköt in 0-1.  Leicester hade en lite bättre period där Iheanacho och Vardy var framme i halvchanser utan att göra mål. Hemmalaget försökte ånyo att få till en kvittering genom en sen forcering, men de hade helt enkelt inte kvalitet nog att bryta ner Leicesters försvar. Unge Lewis Brunt fick spela 90 minuter som högerback i en trebackslinje. Inte en lätt uppgift men han klarade sig mycket bra och får ett väl godkänt betyg. Daniel Iversen i målet hade inte mycket att göra, men när hans insats krävdes var han lugn och säker. I övrigt var det inte mycket att hurra åt från Leicesters sida. Vi är vidare till fjärde omgången i FA-cupen, bra nog.

Rapport: Sören

Kelechi Iheanacho avgjorde med matchens enda mål
Kelechi Iheanacho avgjorde med matchens enda mål

Målet: 0-1 Kelechi Iheanacho (56)

Startelvan: Daniel Iversen, Jannik Vestergaard, Caglar Söyüncü, Lewis Brunt, Marc Albrighton, Nampalys Mendy (81), Youri Tielemans, Kasey McAteer (85), Ayoze Perez, Kelechi Iheanacho, Jamie Vardy (81).

Avbytare: Alex Smithies, Timothy Castagne, Luke Thomas (85), Daniel Amartey, Wout Faes, Wilfred Ndidi (81), Sammy Braybrooke, Harvey Barnes, Patson Daka (81).

Leicester har sedan den 7/12-1907 mött Fulham 86 gånger i liga och cup. 29 gånger har Leicester vunnit och 40 gånger har Fulham vunnit, Leicester har alltså klar minusstatistik mot Londonlaget. Senast man möttes var i Premier League den 3 februari 2021, på Craven Cottage. Då vann Leicester med 2-0 efter mål av Kelechi Iheanacho och James Justin. Det är en hel drös av spelare som representerat båda lagen - Rufus Brevett, Paul Brooker, Danny Cadamarteri, Allan Clarke, Stan Collymore, Nick Cusack, Steve Earle, Colin Gordon, Mark Grew, Elvis Hammond, Barry Hayles, Geoff Horsfield, Collins John, Diomansy Kamara, Kasey Keller, Anthony Knockaert, Paul Konchesky, Frank Large, Junior Lewis, Simon Morgan, Arthur Rowley, Mark Schwarzer, Tony Sealy, Richard Stearman, David Stockdale, Tony Warner och Brian Williamson. Viktig match för båda lagen, Fulham vill hänga på om en Europaplats och Leicester vill fjärma sig från bottenstriden.

3 januari

Leicester - Fulham 0-1

Premier League

King Power Stadium

Tredje raka förlusten

Återstarten i Premier League har inte gått Leicesters väg. Först det riktiga bottennappet på annandagen hemma mot Newcastle där vi var ordentligt usla, och sedan bortamatchen mot Liverpool, där vi visserligen ryckte upp oss ordentligt, men förlorade med 2-1 efter de dråpliga självmålen av Wout Faes. Idag har vi hemmamatch mot Fulham, som tagit 8 poäng mer än oss, och ligger på 8:e plats. Sålunda ingen lätt uppgift. Startelvan är i stort identisk mot senast, Tielemans ersätter Dewsbury-Hall. Perez får återigen en möjlighet att visa att han är en Premier League-spelare, får vi äntligen se lite kvalitet? Bortalaget startar mycket starkt, och redan i 6:e minuten utgår Soumare på grund av skada. Albrighton ersätter. Redan på uppvärmningen fick Dewsbury-Hall kasta in handduken, så nu har vi ett tufft skadeläge! Efter 17 spelade minuter resulterar Fulhams dominans, efter bolltapp från Ndidi på mittfältet, i mål från Mitrovic, mycket elegant. I 24:e minuten får Leicester till sitt första riktiga anfall, Tielemans serverar Perez ett drömläge, men tyvärr tar han inte chansen att visa klass utan skjuter metervis över. Med kvarten kvar börjar hemmalaget komma in i matchen, och skapar flera halvchanser. Roligt att se Albrightons inlägg och hårda slit!

Utgångsläget inför andra halvlek: I de matcher då Leicester släppt in första målet i första halvlek har man denna säsong inte lyckats ta en enda poäng, sämst i ligan. Tungt. Efter 5 minuter i andra halvlek löper Barnes sig fri, men Fulhams målvakt Leno kommer ut fint och kan parera chippen. Strax efteråt kommer Vardy fri till höger i straffområdet och Leno parerar igen. Tielemans curlar ett långskott strax utanför vänstra krysset, hemmalaget har en bra period nu. Domaren är en debutant i Premier League, han har dömt Championship i 10 år. Det märks, han är lite ojämn minst sagt. Med dryga kvarten kvar satsar Rogers framåt. Thomas och Ndidi ut, Ihenacho och Mendy in. Med 10 minuter kvar fortsätter hemmalagets press, och Tielemans är så när att få in en drömvolley, men ribban är i vägen. Leicester har verkligen jobbat ihop till en kvittering nu, och man gör allt för att trycka in ett mål, men trots total dominans och ett antal hyggliga chanser inkasserar vi tredje raka förlusten. Vi var värda minst 1 poäng, men tji fick vi. Tielemans bäst i hemmalaget.

Rapport: Palle

Tielemans träffade ribban
Tielemans träffade ribban

Målet: 0-1 Aleksandar Mitrovic (17)

Startelvan: Danny Ward, Timothy Castagne, Daniel Amartey, Wout Faes, Luke Thomas (72), Youri Tielemans, Wilfred Ndidi (72), Boubakary Soumaré (8), Harvey Barnes, Ayoze Perez, Jamie Vardy.

Avbytare: Daniel Iversen, Caglar Söyüncü, Jannik Vestergaard, Marc Albrighton (8), Nampalys Mendy (72), Lewis Brunt, Kasey McAteer, Kelechi Iheanacho (72).