Kändisar från Leicester

Förutom alla kändisar i Leicester City Football Club, har staden Leicester producerat ett antal andra människor som nått internationellt kändisskap. Här är ett urval.

Richard och David Attenborough

Richard Atteborough (1923-2014), var en av Englands mest kända skådespelare. Han blev berömd genom filmer som Brighton Rock , The League Of Gentlemen, Dr. Dolittle, En Bro För Mycket, Gandhi och de tre dinosauriefilmerna Jurrasic Park, The Lost World: Jurassic Park och Jurassic World. Richards bror David Attenborough (1926-) biolog, naturhistoriker, författare och TV-personlighet, är världsberömd  för sina naturfilmer. Bland dessa kan nämnas Den Blå Planeten och Planeten Jorden.

Englebert Humperdinck

Arnold George Dorsey MBE (1936-), mera känd som Engelbert Humperdinck, är en brittisk popsångare som har beskrivits som "en av de bästa smörsångarna i världen". Han blev känd för hela världen 1967 med låten "Release Me".

Lady Jane Grey

Lady Jane Grey (1537-1554), var en av de mest kortlivade regenterna i England, drottning i nio dagar. Enligt historien anklagades hon för att ha kommit till makten genom förräderi, hon avsattes och fängslades efter bara nio dagar på tronen. Et halvår senare avrättades hon och hennes make genom halshuggning.

Simon De Montfort

Simon De Montfort (1208-1265), var den yngste sonen till den franske adelsmannen Simon de Montfort och Alix av Montmorency. Hans mormor var Amicia de Beaumont, den äldste medarvingen till earldömet Leicester och stora lantegendomar i England, men kung Johan tillät inte en fransman att äga sådana egendomar i England. Som pojke följde Montfort sina föräldrar på faderns fälttåg mot katarerna. Han var med sin mor vid belägringen av Toulouse 1218, där fadern träffades i huvudet av en sten från en katapult och dog. Vid faderns död efterträddes han av Montforts äldre bror Amaury. 1229 träffade de två bröderna, Amaury och Simon en överenskommelse där Simon gav upp sina rättigheter i Frankrike och Amaury i sin tur gav upp sina i England. Eftersom Simon genom detta inte längre hade några band till den franske kungen kunde han framgångsrikt göra anspråk på sitt arv i England följande år, även om han inte fick dem fullt ut förrän några år senare. 1231 blev han Earl of Leicester och satte fart med att utvisa stadens judiska befolkning. Judarna fick flytta till de östliga förorterna som kontrollerades av De Montforts rival och gammelfaster, Margaret, Countess of Winchester. De Montforts judeförföljelse i Leicester och massmord på andra ställen var del av ett mönster som ledde till att judendomen försvann från England 1290.

Daniel Lambert

Världens tjockaste man, Daniel Lambert (1770-1809), var en djuruppfödare som blev känd för sin enorma storlek. 1805 registrerades han officiellt som världens tyngsta människa, då vägde han 320 kilo. Han dog 1809 och det sägs att han lagt på sig ytterligare cirka 15 kilo till dess. Hans kista var försedd med hjul och mätte drygt 10 kvadratmeter. 20 män fraktade kistan till begravningen. Hans viktrekord har slagits många gånger sedan dess men han är fortfarande en av stadens mest omhuldade ikoner.

Marc Selby

Marc Selby (1983-) är en av världens förnämsta snookerspelare. Han har vunnit VM hela fyra gånger och han vann det engelska mästerskapet samma år som Leicester City vann Premier League.

Graham Chapman

Graham Chapman (1941-1989), skådespelare, manusförfattare, komiker och läkare. Säg Monthy Python´s Flying Circus och alla som började hålla på Leicester på 70-talet vet vad det handlar om. Hans "Brian" i filmen "Life Of Brian" är en helt lysande skådespelarprestation. Chapman dog av strupcancer endast 48 år gammal. De kvarvarande medlemmarna av Monty Python-gänget har sagt att Chapman var briljant, men besvärlig att arbeta med och svår att lära känna. När Monty Python vid ett senare tillfälle framträdde tillsammans, medförde de en urna som de hävdade innehöll Chapmans aska.

Jon Lord

Jon Lord (1941-2012) organist i Deep Purple och även kompositör till klassisk musik, varav "Gemini Suite" samt "Concerto for Group and Orchestra" är nämnvärda. Den sistnämnda framfördes med Deep Purple och symfoniorkester redan 1969 samt återigen 1999 vid 30-årsjubileet.

Joseph Merrick

Joseph Merrick (1862-1890), ibland felaktigt kallad John Merrick, blev känd som "Elefantmannen" i Storbritannien under slutet av 1800-talet på grund av sin kraftigt deformerade kropp. Han arbetade som "professionellt missfoster" på en cirkus där han mötte Frederick Treves som till slut fick in honom på London Hospital. Den 11 april 1890 avled Merrick i sömnen på sjukhuset. Man tror att han försökte sova som en "vanlig" person, men vikten av hans huvud knäckte hans nacke. Först antogs det att Joseph Merrick led av elefantiasis. 1971 föreslog antropologen Ashley Montagu i sin bok "The Elephant Man: A Study in Human Dignity" att Merrick led av neurofibromatosis typ 1, en genetisk störning också känd som von Recklinghausens syndrom. John Hurt spelade Elefantmannen i en film från 1980 i regi av David Lynch.Andra kändisar för dig att Googla: Parminder Nagra, John Deacon, Henry Walker, Showaddywaddy, Kasabian, Betty Driver, Arlo White, Cornershop, Kevin Hewick, Thomas Cook, Roger Clark och Donald Hings.