Maj


28 maj

Leicester - West Ham 2-1

Premier League

KIng Power Stadium

En sorgens dag!

Det är nu avslutning för Premier League-säsongen 22/23, en säsong som vi Leicester-anhängare helst av allt vill glömma. Spelet har gått i stå. Oroligt i truppen, skador (som vanligt), underpresterande, omotiverade(!) spelare har resulterat i en nedflyttningsplats inför den sista omgången. Frågar man mig såhär inför matchen finns det ingenting som tyder på att the Foxes ska reda ut detta, men hoppas innerligt att jag har fel. Kan inte låta bli att tänka på Madders straffchip rakt i famnen på Pickford i mötet med Everton. Hörde från säker källa att Madders snodde straffen från Tielemans för att hedra sina nyfödda tvillingar med ett läckert straffmål!
Dessa tvillingar kan bli i stället förknippade med straffen som sparkade ut Leicester från Premier League, inte särskilt hedersamt! Mål där och Leicester hade varit över strecket och haft allt i sina egna händer. West Ham då.
Klubben grundades 1895 under namnet "Thames Ironworks FC", som 1900 ombildades till West Ham United F.C. Därav det ganska sällan använda andra smeknamnet; "the Irons". West Ham United har vunnit FA-cupen vid 3 tillfällen (63/64, 74/75, 79/80), någon ligaseger har man ännu inte, den bästa placeringen hittills är en tredjeplats säsongen 85/86. I år är deras största framgång att de nått finalen i Conference League (7/6 mot Fiorentina)

Maddison är pigg i starten, I sjunde minuten slår han en bra crossboll till Barnes, men Fabianski hinner före. Annars är det ganska avvaktande spel från bägge lagen den första kvarten. I fjortonde minuten kommer Dewsbury-Hall loss på vänsterkanten och efter lite studs får Iheanacho bollen, men får inte till avslutet. I nästa minut får Iheanacho en långboll men får inte ordning på nedtagning inne i straffområdet,störd av en Hammers-spelare. Momentet efter ställer West Ham om, Antonio får bollen strax utanför straffområdet och skruvar mot bortre gaveln, men den går utanför. Öppnare spel nu. I minut tjugoett tappar Soumaré onödigt boll och gästerna ställer om, bollen går till Antonio utanför straffområdet som försöker placera bollen med en bredsida, men den går högt över. Tielemans hittar Iheanachi i tjugofemte minuten, som klackar till Barnes som får på ett ganska löst skott som Fabianski inte har några problem med. Tre minuter senare lägger Barnes ett inlägg från vänster, Iheanacho gör en snygg nertagning, vänder bort en spelare, hittar Maddison som väggar tillbaks till Iheanacho som prickar översidan av ribban! Hemmalaget har en bra period nu, etablerar ett visst tryck mot West Ham. Minut trettiofyra och Barnes kommer åter loss på vänsterkanten, väggspelar mycket snyggt med Iheanacho, sätter en bredsida i bortre burgaveln bakom Fabianski. 1-0! Mycket rättvist. I detta läge står det 0-0 på Goodison Park, så just nu är vi över strecket och kvar i Premier League! Två minuter efter målet får Maddison bollen och testar skott centralt utanför straffområdet, men får ingen fart på det och bollen slinker utanför. Ytterligare två minuter senare, Maddison igen, får en fin passning centralt, försöker några dragningar och det påföljande skottet täcks till en resultatlös hörna. Halvtidssignalen ljuder och det är 1-0 med mersmak. Man undrar om Leicesterspelarna har vaknat sent, eller om West Ham helt enkelt har fokus på Conference Leauge-finalen. I vilket fall som helst kan man inte klaga på glöden hos Leicesterspelarna. 0-0 fortfarande i Liverpool.

Andra halvlek börjar Leicesters ligger oroväckande lågt. Femtioförsta minuten och hörna till West Ham, Evans nickar men får snedträff och bollen smiter strax utanför Iversens stolpe, nära självmål. Puuh! Ny West Ham-hörna i femtiofemte minuten som Iversen är uppe och plockar. Får nu beskedet att det står 1-0 på Goodison park, och vi är återigen under strecket! Till råga på allt får Behnrama på ett fint skott som sånär letar sig in bakom Iversen, men bollen tar i stolpen! I nästa anfall får Leicester en frispark vid vänstra sidlinjen i höjd med straffområdet. Tielemans lyfter in bollen i straffområdet och Faes kommer perfekt och får huvudet på bollen och knoppar in 2-0! West Ham-spelarna ser inte fullt motiverade ut just nu, Leicester-segern känns säker. Maddison åker slalom mellan West Ham-spelarna i sextionionde minuten och blir lite upphakad och lyckas endast få till en tåfjutt som lätt tas om hand av Fabianski. Sjuttionde minuten och West Ham kommer loss på högerkanten, spelar snett inåt bakåt till en fristående Hammers-spelare som endast behöver sätta bredsidan till, men tar i för kung och fosterland och skjuter högt över. I momentet efter får Dewsbury-Hall bollen till Barnes innanför straffområdet, vidarebefordrar bollen till Maddison vars avslut sedermera hamnar utanför. Maddison igen i sjuttiosjätte minuten, skottet täcks till hörna. I sjuttionionde minuten erövrar West Ham bollen efter ett felpass av Thomas, avancerar framåt och med ett skott i steget får Fornals in bollen via Iversens högra stolpe, 2-1! Fortfarande 1-0 i Liverpool. Leicester lyckas hålla undan och efter 6 tilläggsminuter är matchen slut, 2-1. Bäst i Leicester har utan tvekan James Maddison varit. Tyvärr är det nog sista gången vi får se honom i en Leicestertröja. Detsamma gäller för flera andra spelare också, frågan är hur man ska lyckas värva nya spelare som håller för en topp-placering i Championship? Det återstår några minuter på Goodison. Tyvärr har inte Bournemouth motivation att satsa allt framåt för en kvittering, så Everton kan spela av tilläggstiden och vinner med 1-0. Degradering för Leicester är nu ett faktum, en sorgens dag.

Rapport: Anders

Stort jubel vid 1-0 till Leicester, tyvärr räckde det inte att vinna denna dag!
Stort jubel vid 1-0 till Leicester, tyvärr räckde det inte att vinna denna dag!

Målen: 1-0 Harvey Barnes (34), 2-0 Wout Faes (62), 2-1 Pablo Fornals (79)

 Startelvan: Daniel Iversen, Timothy Castagne (91), Wout Faes, Jonny Evans, Luke Thomas, Boubakary Soumaré, Kiernan Dewsbury-Hall (71), James Maddison, Youri Tielemans, Harvey Barnes Barnes, Kelechi Iheanacho (77).

Avbytare: Alex Smithies, Harry Souttar, Daniel Amartey, Ricardo (91), Nampalys Mendy (71), Dennis Praet, Jamie Vardy (77), Patson Daka, Teté.

Resultaten gick Leicesters väg i helgen; varken Leeds eller Everton vann sina matcher. Det innebär att Leicester faktiskt har allt i sina egna händer. Vinner vi de två återstående matcherna kommer vi att hålla oss kvar, tack vare en hyfsad målskillnad. Faktiskt kan vi även gå vidare med endast en seger, men då krävs att de andra två lagen förlorar sina sista kamper. Frågan är om Leicester har förmågan att, likt en fågel Fenix, resa sig ur askan.

22 maj

Newcastle - Leicester 0-0

Premier League

St. James´  Park

Leicester fick springa utan boll

Leicester ställer upp med en något annorlunda elva. Tre mittbackar (Evans, Faes och Souttar) och två wingbacks. Ska vi tro på en 5-3-2 uppställning som i (de få) anfallen blir 3-5-2? Längst fram välkomnar vi tillbaka Iheanacho som tar plats bredvid Vardy.

Newcastle tar kommandot direkt och släpper det inte under hela halvleken. Deras två yttrar Almiron och Isak matar in bollar mot Wilson. Leicesters tre mittbackar nickar undan, men det blir aldrig till något eget, enbart rensningar. Dominansen är total, en siffra anger 83 % bollinnehav. Leicesters tre mittfältare får gå ner och försvara och de två anfallarna springer och springer, men dessvärre utan boll. Efter 40 minuter saknar fortfarande Newcastle riktiga chanser, men sedan kommer de på löpande band. I 41:a minuten tappar Iversen bollen och genast är skatorna där och hugger: i stolpen! Bollen går ut men nickas åter mot mål där Ndidi nickar undan på mållinjen. Två minuter senare skjuter Almiron i den andra stolpen! Newcastle spelar riktigt bra och det enda man kan säga är att de spelar tufft, vilket resulterat i två varningar. Starkt att Leicester lyckas hålla 0-0, men jag tror ettan sitter snart… Inför andra delen av matchen byts Maddison in på Iheanachos bekostnad, men vad hjälper det? Newcastles övertag fortsätter. Efter fyra minuter får Tielemans ett hårt skott på armbågen, men det blir gudskelov ingen straff. I minut 62 kommer Barnes och Daka in och Vardy och en lite haltande Evans lämnar. Två minuter senare får Leicester sin första, och skulle det visa sig, enda hörna. Men Newcastle maler på, och i 70:e minuten nickar Faes bort en boll som var på väg in, bollen fortsätter och en Newcastlespelare ska bara nicka in den, men träffar stolpen! Mot slutet av matchen får vårt lag låna bollen lite grann, och i minut 85-86 hade vi vårt längsta bollinnehav på motståndarens planhalva. Så i den andra övertidsminuten kommer CHANSEN! Maddison skickar in ett flackt inlägg som Castagne möter och får iväg ett bra skott på nära håll, men tyvärr är Nick Pope en riktigt bra målvakt. Matchen slutar 0-0 och detta betyder att Leicester måste vinna sista matchen mot West Ham medan Everton inte får vinna sin match mot Bournemouth. Annars blir det degradering.

Rapport: Jens

Det var ofta rörigt i Leicesters försvar, men denna gång höll man nollan
Det var ofta rörigt i Leicesters försvar, men denna gång höll man nollan

Startelvan: Daniel Iversen, Timothy Castagne, Harry Souttar, Jonny Evans (63), Wout Faes, Luke Thomas, Wilfred Ndidi (89), Youri Tielemans, Boubakary Soumaré, Jamie Vardy (63), Kelechi Iheanacho (45)

Avbytare: Alex Smithies, Victor Kristiansen, Daniel Amartey, Harvey Barnes (63), James Maddison (45), Papy Mendy (89), Dennis Praet, Patson Daka (63), Teté

Liverpool är ett lag som har plusstatistik på Leicester. Av 120 möten har Liverpool vunnit 54 och av de tre senaste mötena har Leicester bara vunnit ett. Leicesters bästa facit mot Liverpool går tillbaka till åren 1955-1964 då Leicester vann åtta av 11 möten. Det finns flera spelare som representerat båda lagen, de mest kända är Emile Heskey, Paul Konchesky, Jack Hobbs, Gary McAllister, Danny Ward och Stan Collymore. Sedan har ju Brendan Rodgers varit manager för båda klubbarna.

15 maj

Leicester - Liverpool 0-3

Premier League

King Power Stadium

Bara ett halmstrå kvar?

Hur ska detta gå? Ett formstarkt Liverpool mot ett formsvagt Leicester, båda lagen har allt att vinna, Champions League-plats resp Premier League-plats. Hemmalaget får äntligen tillbaka Ricardo Pereira och Johnny Evans, kan det stabilisera vårt darriga försvar?

Efter 34 minuters spel tar bortalaget ledningen med ett gammalt hederligt "Route One-anfall", målvakten slår en lång boll rakt upp i anfallszon och tyvärr klantar Faes till det och förlorar kampen om bollen och Curtis kan måla. En olycka kommer sällan ensam och bara minuter senare gör Curtis mål igen, i misstänkt offsideposition. Fram till 30:e minuten höll Leicester ändå emot skapligt, det såg betydligt bättre ut än vid de senaste matcherna. Under resten av halvleken är det total dominans från Liverpool, och det känns som att det som gäller i andra halvlek är att hålla så tätt vi kan för att ha kvar det lilla, lilla halmstrået, målskillnaden.

Hemmalaget kommer ut till andra halvlek med bättre fart och jobbar fram en hörna i 52:a. Obegripligt nog väljer man, nu när man äntligen får en möjlighet, att slå den kort och det resulterar som det ofta gör, i ingenting. I 60: e kommer Daka och Tete in istället för Barnes och Ndidi. Ytterligare 7 minuter senare går Ricardo ut och ersätts av Luke Thomas. Strax därefter får Pool en mycket tveksam frispark i kanonläge och Alexander-Arnold får drömträff och det är 0-3. Liverpool vinner utan att förta sig, Leicester är chanslösa. Den enda hemmaspelare som utmärker sig är Maddison, som visar sin förmåga att hålla bollen intill sig hur han än vrider och vänder sig.

Rapport: Palle

Curtis Jones sätter 0-1 bakom Daniel Iversen med Bouba Soumaré och Jonny Evans som närmaste vittnen
Curtis Jones sätter 0-1 bakom Daniel Iversen med Bouba Soumaré och Jonny Evans som närmaste vittnen

Målen: 0-1 Curtis Jones (33), 0-2 Curtis Jones (36), 0-3 Trent Alexander-Arnold

Startelvan: Daniel Iversen, Ricardo (67), Wout Faes, Jonny Evans (90), Timothy Castagne, Boubakary Soumaré, Wilfred Ndidi (61), Youri Tielemans, James Maddison, Jamie Vardy, Harvey Barnes (61)

Avbytare: Alex Smithies, Harry Souttar (90), Victor Kristiansen, Luke Thomas (67), Daniel Amartey, Papy Mendy, Dennis Praet, Patson Daka (61), Teté (61)

Fyra cupfinaler kvar av säsongen och dags att börja vinna på bortaplan om vi ska hänga kvar. Tidig avspark denna måndag, redan 16:00, detta för att United Kingdom har helgdag beroende på kröningen av Kung Charles III.

8 maj

Fulham - Leicester 5-3

Premier League

Craven Cottage

Inte bra nog!

Fulham kom till denna match med tre raka förluster och Leicester med tre raka utan förlust. Matchen startade nervöst och utan ordnat spel. Många långa bollar och många felpassningar från båda lagen. Men innan 10 minuter var spelade hade hemmalaget tagit hand om initiativet. Det var precis som om Leicester bara gav upp initiativet och började ägna sig åt försvarsspel. Då kom kalldusch nummer ett. Fulham hade frispark från 25 meter ute på vänsterkanten, egentligen inget farligt läge alls. Men Willians frispark passerade alla och målvakt Iversen överraskades och bollen for in vid bortre stolpen. En riktig Rembrandt av den danske målvakten. Dessutom högst överraskande att Willian gjorde målet, han hade aldrig gjort mål mot Leicester förut, trots 17 försök! I den 15 minuten snodde Soumaré bollen vid hörnflaggan, hittade in till Maddison som passade vidare mot Barnes. En försvarare täckte dock bollen till hörna, en hörna som inte gavs. På anfallet efter fick däremot Fulham hörna, den blev farlig, Tosin nickade strax över. Soumaré tappade sedan bollen på mittplanen, Wilson spelade fram till Vinicius som kunde rulla in 2-0 bakom Iversen. Leicester repade lite mod efter detta och försökte komma till lägen, men avsluten räddades av Leno i Fulhams mål. När Fulham kom fram var det farligare och de räddningar Iversen fick göra höll Leicester hjälpligt kvar i matchen. Precis innan paus kom 3-0. Leicester fick inte bort bollen från försvaret och Cairney kunde prickskjuta in trean.

Efter den första halvleken gjorde jag en reflektion över vad jag sett. Jag kunde bara hitta en spelare i Leicester som jag riktigt tyckte hade Premier League kvalitet, James Maddison. Tielemans och Faes hade inte varit direkt dåliga, men det var bara Maddison som hotade hemmalaget. Kanske är det hela sanningen om Leicester denna säsong, det är för få spelare som verkligen håller Premier Leauge klass, man är inte bra nog! Boubakary Soumaré som exempel, han är duktig och får emellanåt till det riktigt bra. Men allt som oftast blir han överraskad av motståndarna. Han håller inte bollen vid fötterna utan tycker om att ha luft mellan fötterna och bollen. I Frankrike kanske det fungerade, men i Premier League går det så mycket fortare. Soumaré blir ofta straffad när han dräller med bollen på detta sätt. Om Maddison var bäst i Leicester, hade han i alla fall ingen hjälp av domare Robert Jones i denna match. Allt som oftast vinkade Jones spela på när Maddison gjordes ned, bara för att ge Fulhams spelare frispark i liknande lägen, nu hade det ingen betydelse för matchen, men nog såg det illa ut.

Leicester försökte verkligen komma tillbaka i den andra halvleken, men slarv och dåliga passningar fortsatte att plåga dem. I den 51 minuten kontrade Fulham mot ett helt öppet Leicesterförsvar. Kenny Tete for fram på högerkanten och spelade in till Cairney som gjorde sitt andra mål för dagen, 4-0. Några minuter senare kom Castagne fram fint på högerkanten, slog ett inlägg som Maddison lade vidare till Barnes. Utan tvekan stänkte Barnes bollen ribba-in och vi hade reducerat. Bara fyra minuter senare väcktes hoppet. Vardy rusade in i straffområdet och fälldes av Leno, straffspark till Leicester. Men Vardy slog en dålig straff som Leno räddade, där gick luften ur mig i alla fall. Strax därpå var det dags för 5-1. Precis som vid 3-0 fick Leicesters försvar inte bort bollen, man förlorade duell på duell och till sist kunde Willian göra sitt andra mål även han. Med tio minuter kvar av matchen stormade Teté in i straffområdet, bollen vidare till Maddison som fälldes, straff igen! Denna gång var det ingen tvekan, Leno åt ena hållet och bollen i andra hörnet och så hade vi 5-2. I den sista ordinarie spelminuten slarvade Fulham stort i försvaret. En tillbakapassning till Leno som var på fel plats, Daka snappade upp bollen och passade till Barnes som även han gjorde sitt andra mål för eftermiddagen. Någon "great escape" blev det inte i denna match, Leicester var alldeles för dåliga för det. Men märkligt ändå att förlora trots att man gjort tre mål på bortaplan. Hyllning till de tillresta Leicestersupportrarna som in i det sista sjöng "Leicester till I die"!

Rapport: Sören

Harvey Barnes gjorde mål 11 och 12 för säsongen, det hjälpte inte
Harvey Barnes gjorde mål 11 och 12 för säsongen, det hjälpte inte

Målen: 1-0 Willian (10), 2-0 Carlos Vinicius (18), 3-0 Tom Cairney (44), 4-0 Tom Cairney (51), 4-1 Harvey Barnes (59), 5-1 Willian (70), 5-2 James Maddison (81), 5-3 Harvey Barnes (89)

Startelvan: Daniel Iversen, Timothy Castagne, Wout Faes, Caglar Söyüncü, Victor Kristiansen (76), Bouba Soumaré (76), Youri Tielemans (60), Dennis Praet (45), James Maddison, Harvey Barnes, Jamie Vardy (76)

Avbytare: Danny Ward, Ricardo, Jonny Evans, Luke Thomas (76), Harry Souttar, Wilfred Ndidi (60), Kiernan Dewsbury-Hall (76), Teté (45), Patson Daka (76)

Det är en timma till matchstart. Jag är nervös. Jag är skakad, men inte rörd. Ikväll gäller det så mycket. En vinst och vi åker upp över strecket, denna fasansfulla gräns som skalar bort lag från toppfotbollen. En vinst ger mycket, men är för den skull ingen garanti att vi fortsatt får vara med och leka i Premier League. En förlust däremot… Nej jag vågar inte tänka den tanken. Iheanacho, denne hjälte som med ett ben ur funktion lyckades få fram bollen som så småningom ledde till Jamie Vardys kvittering senast, är så klart inte med. Från start är Thomas med istället för Kristiansen, dessutom spelar Ndidi.

1 maj

Leicester - Everton 2-2

Premier League

King Power Stadium

Otroliga räddningar

Domaren blåser och denna ödesmatch är igång. Det ska sägas direkt: Everton har kommandot i de första 20 minuterna och Leicesters första skott på mål kommer först i 13:e minuten, av Maddison. Efter en kvart tar Everton ledningen på straff. Calvert-Lewin blir klumpigt knuffad av Castagne och straffen är solklar. Den knuffade tar straffen själv och 0-1 är ett faktum. Men redan efter 7 minuter kvitterar hemmalaget, dock inte rättvist. Maddison slår en hörna som går fram och tillbaka i straffområdet via i tur och ordning Barnes och Faes och till sist hamnar bollen hos Söyüncü av alla spelare och han sätter 1-1. Pickford är på bollen, men den slinker in. Efter en dryg halvtimme bryter Tielemans Evertons uppspel vid mittlinjen och passar till Maddison som skickar Vardy fri med målvakten. Vardy drar honom och 2-1 är ett faktum. Ett mål i gammal god Vardystil. Nu måste jag nämna vår målvakt Daniel Iversen. Redan i den 8:e minuten gör han en reflexräddning på Iwobis skott och i slutet av halvleken gör han två otroliga räddningar: först en ny reflexräddning i minut 42 från McNeil och sedan en fotparad minuten efter från Calvert-Lewin. I samma minut kom Vardy på nytt fri, men efter att lurat en back så chippar han över Pickford i ribban! Halvleken är inte slut ännu. I näst sista minuten blir Soumaré varnad efter en tackling på lagkaptenen Coleman. Det var uppenbart inte meningen men tyvärr måste Coleman bäras ut på bår. Så i sista minuten får Leicester straff efter en ganska tydlig hands. Maddison stegar fram och skjuter i mitten av målet. Pickford står kvar och räddar ganska enkelt. Blir detta avgörande? Vi leder i paus, men vi kunde ha legat under om det inte vore för vår danske målvakt.

Andra halvleken spelas i ett högt tempo. Det verkar som om bägge lagen går för vinst. Iversen gör på nytt en fotparad i 53:e minuten, men tyvärr är han chanslös minuten senare när Iwobi gör 2-2 på McNeils inlägg. Nu har Leicester en bra period, där främst Vardy har chanser. En gång räddar backen Tarkowski Vardys nick på mållinjen och i en annan sekvens är Pickford långt ute vid sidlinjen och tappar bollen. Vardy försöker pricka målet, men skjuter utanför. Så med fyra minuter före full tid räddar Iversen oss åter genom en enhandsräddning på Doucourés skott. Matchen slutar 2-2, med mersmak för Leicester, men med farliga kontringar från Liverpoollaget. Både hopp och förtvivlan finns fortfarande inför de sista fyra matcherna.

Rapport: Jens

Vardy gjorde mål för andra matchen i rad och blev åter Leicesters poängräddare
Vardy gjorde mål för andra matchen i rad och blev åter Leicesters poängräddare

Målen: 0-1 Dominic Calvert-Lewin (15), 1-1 Caglar Söyünc¨u (22), 2-1 Jamie Vardy (33), 2-2 Alex Iwobi (54)

Startelvan: Daniel Iversen, Timothy Castagne, Wout Faes, Caglar Söyüncü, Luke Thomas (88), Boubakary Soimaré, Wilfred Ndidi (61), Youri Tielemans, James Maddison, Harvey Barnes (88), Jamie Vardy

Avbytare: Danny Ward, Harry Souttar, Daniel Amartey, Victor Kristiansen (88), Papy Mendy, Kiernan Dewsbury-Hall, Teté, Dennis Praet (88), Patson Daka (61)