Matchreferat

23 januari 15:00 Premier League

Leicester City - Brighton & Hove Albion 1-1

Söndagsmatch på King Power och chans att snabbt komma på rätt köl efter det nesliga nederlaget i onsdags. Tre nya kan noteras i laguppställningen, jämfört med den i onsdags: Amartey är tillbaka från Afrika och ersätter Vestergaard. I övrigt så får två av onsdagens inhoppare chans från start: Justin spelar högerback istället för Albrighton och Barnes går in och Choudhury får nöja sig med en plats på bänken. Dagens elva är således ganska offensivt komponerad.

Leicester började bäst, och det var särskilt roligt att se hur James Justin, med sin första start på nästan ett år, deltog i anfallsspelet. I den fjärde minuten var det han som spelade fram Maddison till ett hyfsat läge och i den elfte minuten var Justin framme igen men blev fälld utan att domaren reagerade. I en ganska chansfattig halvlek kunde vi notera en frispark i bra läge där Maddison sköt förbi muren men också förbi målburen. Leicesters bästa chans kom i den 35:e minuten när Barnes frispelade Lookman men hans avslut blev tyvärr väldigt beskedligt. Brighton då? Jo, några halvchanser hade de, men i flera fall sköt de över i bra lägen. Som sagt, inte många farligheter, men Leicester var det bättre laget.

Andra halvlek och efter endast 26 sekunder satte Daka in 1-0. Det var ett mål som började med en fin passning av Dewsbury-Hall till Maddison, som i straffområdet fick tillbaka bollen via Lookman, som passade till Barnes som sköt och på returen fick då Daka in bollen. Det här skulle bli en rolig halvlek, nu är rävarna på gång. Trodde jag, men tyvärr blev det istället Brighton som dominerade större delen av resterande matchtid. De första 20 minutrarna gjorde det inte så mycket, eftersom inga chanser skapades, men efter att Danny Welbeck bytts in kom de allt närmare. I minut 73 nickar Welbeck men Schmeichel räddar fint och Amartey får bort returen. Knappt tio minuter senare är det dock dags för Welbeck att kvittera. Han är helt omarkerad när han nickar in bollen och Schmeichel står som vanligt fast på mållinjen. I 86:e minuten nickar Burn på en hörna och vår målvakt är chanslös, men gudskelov står Tielemans på mållinjen och nickar bort bollen. Minuten senare kommer Trossard i riktigt bra läge men denna gång räddar Schmeichel riktigt snyggt. Slutsignalen kom som en befrielse.

Vad hände med Leicester i matchens andra halva? Man ska inte behöva bli tillbakapressat av ett lag som Brighton. En tongivande spelare som Maddison försvann helt. Försvaret kändes dock mer stabilt med Justin och Amartey och Daka är rolig att se. Han påminner om Vardy i så motto att han kan vara osynlig långa stunder, men så blixtrar han till. Nästa match blir om knappt 14 dagar, och då är det lokalderby mot Nottingham i FA-cupen.

Rapport: Jens

Laguppställning: Kasper Schmeichel, James Justin, Daniel Amartey, Caglar Söyüncü, Luke Thomas, Kiernan Dewsbury-Hall, James Maddison, Youri Tielemans, Ademola Lookman (78), Patson Daka (92), Harvey Barnes (64). Avbytare: Danny Ward, Jannik Vestergaard, Vontae Daley-Campbell, Hamza Choudhury, Lewis Brunt, Boubakary Soumare (78), Marc Albrighton (64), Kasey McAteer, Ayoze Perez (92).
Daka gjorde mål för andra matchen i rad
Daka gjorde mål för andra matchen i rad

19 januari 20:30 Premier League

Leicester City - Tottenham Hotspur 2-3

I en match som gästerna Tottenham dominerade, såg det ut som att Leicester skulle avgå med segern. Men ödet ville annorlunda.

Tottenham satte full fart från start och hade en hörna redan efter tre minuter. När Kane i den nionde minuten var framme och dribblade såg det ut som han gjort 0-1, men Luke Thomas fanns på mållinjen och rensade bort bollen. Två minuter senare sköt Kane en frispark i muren. Tottenham fortsatte att pressa tillbaka Leicester, man hade flera hörnor och i den 18.e minuten nickade Kane i ribban. Moura avslutade hårt i den 22:a minuten och Kasper Schmeichel styrde bollen till hörna. På hörnan nickade Sanchez i burgaveln. I den 24:e minuten kom Leicester i en blixtrande kontring. Bollen gick från Kiernan Dewsbury-Hall via Ademola Lookman till Patson Daka som skyfflade in 1-0. Inte rättvist, men trevligt. Nu började Tottenham spela tuffare och man hade önskat att domare Moss visat gult kort på ett par spelare i motståndarlaget. I den 34:e minuten kontrade Leicester igen, Maddisons skott styrdes till hörna av målvakten. Minuten senare kontrade Tottenham, Schmeichel ute för att rensa, men missar bollen. Kane har bara att göra mål, men Marc Albrighton är räddande ängel på mållinjen. Två minuter senare kom 1-1. Jannik Vestergaard slår bort en femmeters passning, Kane snor bollen och gör 1-1. Innan halvleken var över hade Kane haft ytterligare två avslut, dock högt över.

Tottenham fortsatte att pressa högt och trycka tillbaka Leicester även i starten på den andra halvleken. Reguilon hade bra skottlägen redan efter tre minuter, Maddison blockade till hörna. I de 53:e minuten gjorde James Justin comeback när han ersatte Luke Thomas. Det var härligt att se honom igen efter 11 månaders skadefrånvaro. Tottenhams press fortsatte dock. Doherty sköt utanför i den 56:e minuten innan Leicester kontrade snabbt minuten efter. Dewsbury-Hall hittade fram till Maddison som sköt mitt på målvakten. Nu började en period i matchen med många felpass från båda lagen och man bytte chanser ganska frekvent. Tielemans sköt en volley över i 60:e, Skipp stötte bollen utanför i 62:a, Taganga sköt ett skott som Schmeichel motade i 64:e, Daka i nickduell med målvakten i 66:e och avslut över av Tielemans i 69:e. I den 75:e minuten ersatte Harvey Barnes målskytten Daka. Bara 48 sekunder senare var Barnes en del i uppspelet till 2-1. Bollen gick som på ett snöre mellan Hamza Choudhury, Youri Tielemans och Harvey Barnes som spelade fram James Maddison som sköt 2-1 via stolpen. Strax därpå hade Doherty ett jätteläge att göra 2-2 efter trassel i hemmaförsvaret, Schmeichel räddade. I den 90:e minuten var Barnes nära att bli målskytt. Han grundlurade Sanchez och skulle rulla in bollen då Höjbjerg dök upp och blockerade. Med fem minuters tilläggstid satsade Tottenham allt. Bergwijn försökte filma till sig straff, sedan knuffade han Caglar Söyüncü och drog på sig ett gult kort. I den 95:e minuten förlorade Vestergaard en nickduell med Kane. Bollen gick sedan via Kane till Moura som slog ett inlägg mot Doherty. Den senare krockade med Söyüncü och bollen föll till Bergwijn som satte 2-2. Efter avsparken passade Tielemans fel och Tottenham anföll blixtsnabbt. Bollen från Höjbjerg till Kane som spelade fram Bergwijn som lurade både Vesatergaard och Söyüncü och sköt in 2-3. Antiklimax! Leicester hade matchen i sin hand trots att Tottenham ägt den. Men man knöt inte ihop säcken. Dåligt försvarsspel av mittbackarna och dåliga passningar gav Tottenham chansen som de tog. Ett par spelare utmärkte sig med bra spel - Kiernan Dewsbury-Hall blir bara bättre och bättre och James Maddisons målform fortsätter. Ett par spelare utmärkte sig dessvärre negativt, Jannik Vestergaard är alldeles för tung och långsam för Premier League och Caglar Söyüncü verkar ha tappat självförtroendet totalt.

Ny match på söndag mot Brighton & Hove Albion som imponerade i sin 1-1 match mot Chelsea häromdagen. Tufft motstånd igen alltså.


Laguppställning: Kasper Schmeichel, Hamza Choudhury, Caglar Söyüncü, Jannik Vestergaard, Marc Albrighton, James Maddison, Youri Tielemans, Kiernan Dewsbury-Hall (88), Luke Thomas (53), Patson Daka (75), Ademola Lookman. Avbytare: Danny Ward, Eldin Jakupovic, James Justin (53), Vontae Daley-Campbell, Harvey Barnes (75), Boubakary Soumare (88), Kasey McAteer, Lewis Brunt, Ayoze Perez.

Rapport: Sören

Patson Daka gjorde 1-0 i 2-3 förlusten mot Spurs
Patson Daka gjorde 1-0 i 2-3 förlusten mot Spurs

8 januari 16:00 FA-cupen

Leicester City - Watford FC 4-1

Leicester City ställde upp med en ordinarie (nej han var inte ordinarie, men han spelade på sin plats) mittback, Jannik Vestergaard. Som vänsterback startade mittfältaren Marc Albrighton, bredvid Vestergaard startade mittfältaren Hamza Choudhury och till vänster startade högerbacken Daley-Campbell. Det var alltså ett mycket sårat hemmalag som ställde upp mot ett i princip ordinarie Watford.

Leicester startade tufft och anföll med frenesi. I den fjärde minuten hade man skaffat frisparksläge där Maddison ställde upp. Bollen tog i muren, hamnade hos Tielemans och till sist kunde målvakten rädda. I den femte minuten slog Albrighton en lång boll mot Lookman, bollen gick till hörna. Maddison slog hörnan och Vestergaard fälldes. Efter VAR kontroll dömdes straff, Tieleman stegade fram och satte 1-0 till hemmalaget. Matchen fortsatte med Leicester som spelförande och Watford som kontrande lag. Watford tog över och började pressa och ville i den 14:e minuten ha straff, men domare Dean såg att det var en filmning. Matchintensiteten lugnades efter 15 minuter. I den 25:e minuten kom 2-0. Ett snyggt anfall där bollen gick mellan Albrighton, Lookman, Maddison, den siste chippade bollen över målvakten till 2-0. Direkt på 2-0 målet gjorde Watford 2-1, Pedro sköt bollen i mål efter tveksamt försvarsspel. Innan paus hade Watford en dubbelchans, Choudhury räddade första skottet och Ward det andra. I halvtidspausen byttes Vanya Marcal Madivadu in istället för den varnade Daley-Campbell.  Inhopparen var involverad i en dribblingssession som slutade med en hörna för Leicester. Watford kontrade i en 50:e minuten och ville åter igen ha straff, domaren var dock inte med på det.  I den 54:e minuten kontrade Leicester snabbt. Bollen gick mellan Madison, Lookman och Barnes, den sistnämnde gjorde målet, VAR kontrollerade, ingen tvekan 3-1 till Leicester. Med timman spelad hyllade hemmapubliken Watfords manager Claudio Ranieri - "He came from Italy, to manage our city"! Nu blev det strömavbrott på King Power Stadium, men efter 4 minuter var man igång igen. Watford hade mycket boll utan att skapa några farligheter, man hade dock en boll i ribban. Med fem minuter kvar av matchen gjorde Leicester 4-1. McAteer och Barnes samspelade, bollen via Maddison till Albrighton som gjorde 4-1.

Matchen var avgjord. Leicester med ett flertal spelare på fel plats, dessutom med endast 3 ordinarie startspelare (Tielemans, Lookman och Barnes), kunde enkelt vinna mot ett i princip ordinarie Watford. Första matchen i titelförsvaret av FA-cupen avklarad, vem hade trott det på förhand?

Laguppställning: Danny Ward, Marc Albrighton, Lewis Brunt, Jannik Vestergaard, Vontae Daley-Campbell (45), Ayoze Perez (74), Youri Tielemans, Hamza Choudhury, James Maddison, Ademola Lookman (86) Harvey Barnes. Avbytare: Kasper Schmeichel, Jakub Stolarczyk, Ben Nelson, Kasey McAteer (74), Vanya Marcal Madivadua (45), Sammy Braybrooke, Will Alves (86).

Rapport: Sören

Redaktionen