Matchreferat

Alla matcher gäller Premier League om inte annat anges

7 augusti

Leicester - Brentford 2-2

King Power Stadium

Antiklimax

Då var det dags för premiär i Premier League säsongen 22/23.Dagens motståndare är B rentford FC som besöker King Power Stadium. Brentford var nykomlingar förra säsongen och lyckades förvånansvärt bra och slutade på en trettonde plats. Tränare är Thomas Frank från Danmark och vi har även svenskar i klubben, nämligen Pontus Jansson som är lagkapten, samt Saman Ghoddos. "The Bees" har sin bas i västra London och bildades 1889. Man misslyckades med att kvala sig till Premier League både 2015 och 2020, men 2021 lyckades man som sagt. Det är nu andra året i högsta ligan, så nu blir det intressant att se om de kan bibehålla nivån från förra året. Intressant blir också att följa vårt Leicester City FC i år. Vi blev av med vår kapten och har inga andra förluster ännu, men heller inga nyförvärv. Det känns på något sätt som förväntningarna har skruvats ned en del inför denna säsongen. Det är ju också då The Foxes presterar som bäst, när man blir lite av underdogs. Mot Brentford på hemmaplan måste vi dock ses som favoriter. Speciellt idag när vi har Blue Army Sweden-medlemmar på plats och ger extra support. Se nu till att vara högljudda!

Strålande sol och en fin gräsmatta. Matchen blåses igång av domare Jarred Gillett från Australien! Bra tempo från början, inte mycket till chanser dock. Det första skottet på mål blir från en Brentfordspelare, nämligen Mbeumo. Inga problem för Ward dock. I den 13:e minuten kommer Leicesters första skott på mål, en projektil från Tielemans som Brentfords målvakt Raya fick sträcka ut på för att rädda. Kraftigt bollövertag från Leicesters sida. I sextonde minuten får Castagne till ett bra inlägg som dock Brentfordförsvaret kan styra till en resultatlös hörna. Brentford är farliga på omställningar vilket visade sig i nittonde minuten då en långboll ända från försvaret nådde Toney bakom Leicester backlinje. Som tur var hade Toney en dålig förstatouch och fick bollen för långt ifrån sig och Ward kunde knipa bollen framför fötterna på Toney. I den tjugonde minuten hettade det till åt andra hållet då Tielemans slog en långboll från halva planen bakom Brentfords backlinje där Maddison dyker upp och nickar bollen strax utanför. Det är svårt att ta sig igenom det kompakta Brentfordförsvaret. De gånger Leicester har lyckats är när man lyckats hitta in med inlägg eller långbollar bakom baklinjen, ännu inte med instick eller väggspel. En del skott utifrån har det också varit hittills. Vardy får en löpboll i minut 32 som resulterar i en hörna.
Hörnan slås av Maddison mot den första stolpen och där kommer Castagne rusande och får pannan på bollen som borrar sig snyggt in i nätet. 1-0! Wissa löper sig fri i vid Leicesters högra del av straffområde, får ett skottläge som dock Evans står i vägen för och bröstar ut till hörna. Hörnan blir till en dubbelhörna, båda dock för korta och nickas lätt bort av Leicesterförsvarare. I fyrtionde minuten löper Dewsbury-Hall sig fri på vänsterkanten och lägger ett inlägg till Maddison som avslutar på volley, men målvakten Raya limmar bollen. Leicester har bra kontroll på matchen. I fyrtioandra minuten var det åter dags för skott utifrån, denna gång av Tielemans, som dock träffar stolpen! Returen går sedermera till hörna efter en del kalabalik i straffområdet. Hörnan plockas enkelt av Raya.

Flaggdag på King Power Stadium
Flaggdag på King Power Stadium
Andra halvlek.

Efter endast tjugotvå sekunder passar sig Leicester fram centralt efter ett Brentford bolltapp utanför Brentfords straffområde och bollen hamnar hos Dewsbury-Hall som drar till med vänsterfoten. I stolpen! Men denna gången stolpe-in istället för stolpe-ut. 2-0! Leicester drar inte ner på takten. I den femtionde minuten är det dags för skott igen. Återigen Tielemans som provar lyckan, men Raya räddar ganska bekvämt. Nu verkar det dock som att Leicester börjar bevaka ledningen. Något lägre står man när man försvarar, framåt verkar det vara omställningar man satsar på. Brentford har helt naturligt mer boll nu. Är det för tidigt att släppa initiativet? Ett mål bakåt och det kan smyga in sig ängslan och osäkerhet. Mycket riktigt. I sextiotredje minuten efter ett Leicester-inkast(!) snor Brentford bollen från Maddison och skickar in den i straffområdet där Toney skickligt täcker bort Amartey, vänder runt och skickar in bollen från nära håll bakom Ward. 2-1! Leicesters tredje stolpträff kom i den sextioåttonde minuten efter en frispark från Maddison som Fofana nickade i stolpen och ut. En sak som man reflekterar över är de defensiva hörnorna där man kan se en större trygghet hos försvararna, säkert beroende på Wards förmåga på höjdbollarna som ju varit ett problem tidigare. Ward har hittills i matchen plockat ner ett antal höjdbollar. Dominerar i straffområdet på ett annat sätt än vi varit vana vid med Kasper. I den sjuttiotredje minuten gör så Rogers ett offensivt byte(?) då Patson Daka kommer in istället för Dewsbury-Hall. I sjuttiosjunde minuten hettar det till med just en höjdboll som Toney når först på och nickar strax utanför. Tyvärr verkar Brentford ta över mer och mer. I åttiosjätte minuten hände då det som händer när man inte förmår att stänga en match. Ett skottblock av Leicester hamnar sedermera hos Dasilva som mer eller mindre oattackerad söker sig från höger in mot mitten strax utanför straffområdet. Placerar bollen med vänster fot till höger om Ward, otagbart.
Nu får vi nog vara glada för en poäng, väldigt onödigt att släppa en tvåmålsledning och markant övertag i spelet. Matchen slutar oavgjort.

Målen: 1-0 Timothy Castagne (33), 2-0 Kiernan Dewsbury-Hall (46), 1-1 Ivan Toney (62), 2-2 Josh Dasilva (86)

Laguppställning: Danny Ward, Wesley Fofana, Jonny Evans, Daniel Amartey, Timothy Castagne, Youri Tielemans, Wilfred Ndidi, Kiernan Dewsbury-Hall (73), James Justin, James Maddison, Jamie Vardy.

Avbytare: Deniel Iversen, Cagler Söyüncü, Luke Thomas, Marc Albrighton, Nampalys Mendy, Dennis Praet, Kelechi Iheanacho, Ayoze Perez, Patson Daka (73).

Rapport: Anders

Timothy Castagne öppnade målskyttet 2022/2023
Timothy Castagne öppnade målskyttet 2022/2023

31 juli

Leicester - Sevilla 1-0 Träningsmatch

King Power Stadium

Skador oroar

Vad är det med spanska lag och Leicester City? Förra säsongen möte Leicester Villareal i sista matchen innan ligan startade, då fick Wesley Fofana benet avsparkat. I dag gjorde Sevilla sitt bästa för att skada Leicesters spelare. Ricardo Pereira och Harvey Barnes fick båda bytas ut på grund av skador. Sevilla spelade fult och drog för övrigt på sig fyra gula kort, som borde varit fler. I går fick spanjorerna stryk mot Arsenal med 6-0, i dag hade de bestämt sig för att det inte skulle upprepas. De spelade ett tajt och som sagt fult försvarsspel. Det var hemmalaget som dominerade matchen och hade de bästa chanserna, Kiernan Dewsbury-Hall och James Maddison styrde på mittfältet och skapade flera chanser. Det spanska försvaret var som sagt tajt och när Leicester kom i skottläge (Barnes, Vardy, Maddison) så täckte man till hörna. I den 20:e minuten fick Sevilla en frispark som Fofana styrde mot mål, Daniel Iversen fick göra en jätteräddning. Där var det nära självmål. För övrigt var Fofana en gigant i försvaret, precisa brytningar och fina framspelningar.

I den andra halvleken fortsatte Leicester att dominera och skapa chanser. Men precis som i första halvlek lyckades spanjorerna täcka de flesta skott till resultatlösa hörnor. Inhopparen Patson Daka satte mer snurr på Leicesters anfall och sköt några fräsande skott. I den 68:e minuten bröt Dennis Praet på mittfältet, spelade fram Maddison som spelade vidare ut till häger till Dewsbury-Hall. Han sköt ett snabbt skott som styrde på en Sevillaförsvarare och ställde målvakten totalt, 1-0 var i detta läge mycket rättvist. Tio minuter senare lurade Praet en försvarare totalt och slog ett inlägg som Daka nickade i stolpen. Leicester fortsatte att dominera matchen ut och Sevilla fortsatte att spela fult. 1-0 var rättvist och kunde varit lite mer.

Under denna försäsong har mål och assist fördelat sig så här - Kiernan Dewsbury-Hall 2 mål/3 assist, Patson Daka 3/1, James Maddison 1/3, Harvey Barnes 3/0, Jamie Vardy 2/0, Youri Tielemans 0/2, Dennis Praet, Ayoze Perez, Papy Mendy och Boubakary Soumaré 1 assist var.

Målskytt:

Kiernan Dewsbury-Hall (68)

Laget: Daniel Iversen (45), Ricardo Pereira (37), Wesley Fofana (45), Jonny Evans, James Justin, Timothy Castagne, Kiernan Dewsbury-Hall (84), Wilfred Ndidi (67), James Maddison (84), Harvey Barnes (63), Jamie Vardy (67).

Avbytare: Kasper Schmeichel (45), Caglar Söyüncü, Jannik Vestergaard, Daniel Amartey (45), Luke Thomas, Boubakary Soumaré (67), Nampalys Mendy (84), Dennis Praet (63), Youri Tielemans (37), Marc Albrighton (84), Patson Daka (67), Kelechi Iheanacho.


Rapport: Sören

James Maddison styrde mycket av spelet mot Sevilla
James Maddison styrde mycket av spelet mot Sevilla

23 juli

Derby County - Leicester 1-3, Träningsmatch

Pride Park

Wright i protokollet!

Efter oavgjort vid halvtid tog Leicester hand om matchen och Iheanacho och Daka såg till att bortalaget hade taktpinnen. Ungdomsspelaren Callum Wright avgjorde sedan matchen med sitt första seniormål för Leicester City.

Målskyttar:

Derby County - Tom Bakhuzien (65)

Leicester City - Kelechi Iheanacho (55), Patson Daka (79), Callum Wright (87)

Laguppställning: Jakub Stolarczyk, Daniel Amartey, Jannik Vestergaard, Caglar Söyüncü, Wilfred Ndidi (62) Timothy Castagne, Youri Tielemans, Luke Thomas, Dennis Praet (77), Patson Daka, Kelechi Iheanacho (83).

Avbytare: Chituru Odunze, Callum Wright (83), Hamza Choudhury (77), Nampalys Mendy (62), Wanya Marçal-Madivadu, Shane Flynn,  Tawanda Maswanhise, Will Alves. 


Rapport: Sören

Patson Daka i protokollet igen
Patson Daka i protokollet igen

23 juli

Preston North End - Leicester 1-2, Träningsmatch

Deepdale

Vardy öppnade målskyttet!

Den andra matchen för dagen och Leicester ställde upp med ett mer ordinarie lag. Jamie Vardy och Harvey Barnes såg till att ge bortalaget ledningen innan hemmalaget fick in ett recuceringsmål. Precis som i dagens första match mot Derby, var det ett flertal av de så kallade "truppspelarna" som imponerade. Nästa helg möter Leicester Sevilla på King Power Stadium, då kanske vi har något nyförvärv på plats?

Målskyttar:

Preston North End - Alistar McCann (49)

Leicester City - Jamie Vardy (12), Harvey Harnes (18)

Laguppställning: Kasper Schmeichel (63), Ricardo Pereira, Wesley Fofana, Jonny Evans, James Justin, Kiernan Dewsbury-Hall Bouba Soumaré, Marc Albrighton (63), James Maddison, Harvey Barnes, Jamie Vardy.

Avbytare: Daniel Iversen (63), Bill Nelson, Iestyn Huighes, Paul Appiah, Sammy Braybrooke, Oloiver Ewing, Kasey McAteer, Ayoze Perez (63).


Rapport: Sören 

Jamie gjorde ett klassiskt Vardy-mål
Jamie gjorde ett klassiskt Vardy-mål

20 juli Hull City - Leicester 0-4, Träningsmatch

MKM Stadium

Första pokalen hemma!

I försäsongens tredje match kom den första vinsten för Leicester City, dessutom tog man hem säsongens första titel eftersom matchen gällde Corendon Cup. Hemmalaget hade förtvivlat svårt att skapa något av värde, första gången man hade bollen under kontroll på Leicesters planhalva var efter 13 minuter. Leicester dominerade utan att skapa några vassare chanser. När Dennis Praet satte press på en försvarare i den 29:e minuten kunde Patson Daka sno bollen och snyggt skjuta in den vid närmaste stolpe. I den andra halvleken fick vi se ett mer "ordinarie" Leicester fullständigt krossa hemmalaget. Några minuter in på halvleken gjorde Harvey Barnes 0-2 via en försvarare. Wesley Fofana nickade in 0-3 på ett inlägg från andra halvleks kung, James Maddison. Mittfältare Maddison har startat denna säsong som han avslutade den förra, han dominerar, dirigerar, slår fantastiska passningar och han gör mål. 0-4 bar Maddisons signum, ett par snabba dragningar, backen upp på läktaren och virka in bollen vid bortre stolpen, klassmål! Ett par ord också om 35-åringen Jamie Vardy. Han gjorde visserligen inget mål i dag, men han ser pigg och fräsch ut och med honom på planen gick matchtempot upp många procent.

Målskyttar:

Leicester City - Patson Daka (29), Harvey Barnes (47), Wesley Fofana (51), James Maddison (84)

Laguppställning första halvlek: Daniel Iversen, Daniel Amartey, Jannik Vestergaard, Caglar Söyüncü, Timothy Castagne, Youri Tielemans, Nampalys Mendy, Luke Thomas, Patson Daka, Dennis Praet, Ayoze Perez.

Laguppställning andra halvlek: Daniel Iversen, Ricardo Pereira, Wesley Fofana, Jonny Evans, James Justin, Harvey Barnes, Kiernan Dewsbury-Hall, James Maddison, Marc Albrighton, Boubakary Soumare, Jamie Vardy.


Rapport: Sören

Soumare kramar om Barnes efter 0-2
Soumare kramar om Barnes efter 0-2

16 juli

OH Leuven - Leicester 3-3, Träningsmatch

Den Dreef Stadio, Leuven

Oavgjort mot Löven!

Leicester City och systerlaget OH Leuven spelade oavgjort 3-3 i en trevlig försäsongsmatch. För hemmalaget var det sista träningsmatchen innan ligan startar. Det märktes också att OHL är några veckor längre fram i förberedelserna än City. OHL var ettriga från start och sprang sönder Leicesters försvar i början av matchen. Man ledde med 2-0 redan efter 12 minuter. Leicester kvitterade till 2-2 strax innan timman spelad, Dewsbury-Hall och Daka med två fina mål. Sedan bytte Brendan Rodgers ut hela startelvan mot nya spelare. Matchen spelades 2 gånger 45 plus 30, detta för att kunna få speltid på så många spelare som möjligt. OHL ökade till 3-2 i den 91:a minuten och grand old man Jamie Vardy fastställde slutresultatet till 3-3 i den 101:a minuten.

Brendan Rodgers var nöjd efter matchen: "It was a really good exercise. Obviously, Leuven, it was their last game before their season starts next week. I think you saw two different speeds, especially early on in the game, where they were a little bit sharper at times. I'm really pleased."

Målskyttar:

OH Leuven - Mousa Al Tamari (1), Nochon Nsingi (12), Mykola Kukharevych (91)

Leicester City - Kiernan Dewsbury-Hall (51), Patson Daka (59), Jamie Vardy (101)

Laguppställning: Daniel Iversen, Ricardo Pereira, James Justin, Wesley Fofana, Jonny Evans, Harvey Barnes, James Maddison, Ayoze Perez, Kiernan Dewsbury-Hall, Boubakary Soumaré, Patson Daka.

Avbytare: Jakub Stolarczyk, Caglar Söyüncü, Youri Tielemans, Jamie Vardy, Marc Albrighton, Kelechi Iheanacho, Daniel Amartey, Hamza Choudhury, Jannik Vestergaard, Nampalys Mendy, Callum Wright, Dennis Praet, Timothy Castagne, Luke Thomas, Sammy Braybrooke, Will Alves.


Rapport: Sören

Khun Top delade ut nya matchtröjor till unga fans innan matchen
Khun Top delade ut nya matchtröjor till unga fans innan matchen

9 juli

Leicester - Notts County 1-2, Träningsmatch

Seagrave - träningsanläggningen

Genomkörare - inget annat!

Leicester förlorade säsongens första träningsmatch mot Notts County med 1-2. Matchen spelades utan publik på Leicester Citys träningsanläggning Seagrave. Manager Brendan Rodgers var nöjd med genomköraren och sa att just nu handlar det bara om att bygga kondition och koordination. "In terms of the objectives of the game - which are based around fitness - we were playing against a good side who will do well in the National League, so it was a really good exercise. I'm just pleased that the players got through and there's no injuries. Brendan Rodgers mönstrade hela 33 spelare under matchen, så att dra några växlar på tillställningen går inte.

Målskyttar:

Leicester City - Harvey Barnes (31)

Nots County - Kairo Mithchell (41), Aden Baldwin (78)

Rapport: Sören

Ilestyn Hughes fick speltid mot Notts County
Ilestyn Hughes fick speltid mot Notts County