Matchreferat

12 november

West Ham - Leicester 0-2

Premier League

London Stadium

Rent lakan inför VM!

Sista matchen innan VM-uppehållet, West Ham borta. The Hammers har varit en besvikelse hittills, medan Leicester efter en urusel start börjat få ordning på framförallt försvarsspelet. Lagen ligger intill varandra med 14 poäng vardera på 14:e resp 15:e plats i tabellen. Amartey tar plats i startelvan med Johnny Evans på bänken, och i anfallet startar Daka med Vardy på bänken. Luke Thomas får nu ta över vänsterbacken efter Justins oerhört tråkiga skada i förra matchen, han blir troligen borta hela säsongen.

I matchen första riktiga anfall tar Leicester ledningen genom James Maddison efter en bländande kontring där bollen transporterades snabbt och snyggt genom hemmaförsvaret. Redan efter en kvart tvingas hemmalaget till ett byte, då försvararen Kurt Zuoma utgår p g a skada. Leicester dominerar och har 70-30 i bollinnehav. I 20:e minuten fixar Amartey matchens första hörna efter ett fräsande skott som Fabianski snyggt räddar. Maddison slår hörnan som blir resultatlös, och sedan sätter han sig och blir utbytt mot Dennis Praet. Det ser ut som en känning i högerbenet, hoppas det inte äventyrar hans VM. Efter 27 minuter får hemmalaget till sitt första rejäla anfall och Benrahma tvingar Danny Ward till en fin räddning. West Ham tar nu för sig mer och mer och skapar flera chanser och hörnor, och med 10 minuter kvar räddas vi av offsideflaggan när bollen går in bakom Ward. Sen Maddison gick ut har hemmalaget tagit över helt. Men när bara några minuter återstår av halvleken får Leicester straff efter VAR-koll, hur nu domaren kunde missa den, dessutom varning på Dawson som solklart stämplade Daka som slitit sig fri. Tyvärr slår Tielemans straffen i alla målvakters drömhöjd, c a 8 dm över marken en halvmeter från stolpen, och när man som Fabianski då slänger sig åt rätt håll blir det inte mål. Tielemans hade satt sina senaste 5 straffar, så det var surt. Leicester går in till halvtidsvila med ledning 1-0. Inga byten i halvtid. Hemmalaget inleder starkt och skapar halvchanser och ett par hörnor. I 54:e ersätts Tielemans av Ndidi, utan något tecken på skada. Strax före timmen nickar Rice över efter ännu en hemmahörna. 64:e minuten och Leicester är hårt ansatta. Är det dags för byten, in med pigga ben? Äntligen, i 68:e går Daka, Soumare och Dewsbury-Hall ut och ersätts av Vardy, Mendy och Perez. KDH och Daka har inte utmärkt sig medan Soumare varit OK. Bytena ger resultat! Med 12 minuter kvar kontrar Leicester, Perez får igenom en djupboll som Barnes löper fint på och sen tunnlar Fabianski, 0-2! Perez gör i vanlig ordning ingen människa glad, håller i bollen alldeles för länge. Dock fick han till assisten till 0-2 målet, alltid något! Efter 4 stopptidsminuter kan vi konstatera att vårt försvar ännu en gång visar upp ett rent lakan. En gedigen försvarsinsats trots manfallet i backlinjen. Härligt inför VM-uppehållet!

Målen: 0-1 James Maddison (8), 0-2 Harvey Barnes (78)

Laguppställning: Danny Ward, Timothy Castagne, Daniel Amartey, Wout Faes, Luke Thomas, Youri Tielemans (55), Boubakary Soumaré (69), Kiernan Dewsbury-Hall (69), James Maddison, Harvey Barnes, Patson Daka (69).

Avbytare: Daniel Iversen, Jonny Evans, Marc Albrighton, Nampalys Mendy (69), Wilfred Ndidi (55), Dennis Praet, Kelechi Iheanacho, Ayoze Perez (69), Jamie Vardy (69).

Rapport: Palle

Madders öppnade målskyttet och blev skadad. Fingers crossed för England att han inte är allvarligt skadad.
Madders öppnade målskyttet och blev skadad. Fingers crossed för England att han inte är allvarligt skadad.

8 november

Leicester - Newport County 3-0

Carabao Cup

King Power Stadium

Vardy avgjorde!

Newport County AFC är en walesisk professionell fotbollsklubb i Newport, grundad 1912 och ombildad 1989. Hemmamatcherna spelas på Rodney Parade. Smeknamnet är The Exiles.
Klubben spelar i League Two. Lagen har mötts 5 gånger tidigare med 3 vinster för Leicester och en oavgjord. Den enda matchen i modern tid (2019) förlorade dock våra mannar i FA-cupen (1-2). Det går som vi känner till aldrig att ställa ut skorna mot lägre rankat motstånd!
Detta gäller kanske mer i England än i andra ligasystem?

Så är matchen igång, vi hoppas på fortsatt framgång för Leicester efter den bedrövliga starten av ligan, som nu har vänt till 4 obesegrade på de senaste 5 (endast 0-1 förlust mot Manchester City). Redan i första minuten provar James Justin lyckan med ett skott som dock styr på Pérez till inspark. Justin igen löper sig fri till höger i fjärde minuten, men Newportförsvaret bryter till hörna som blir resultatlös. Väggspel i sjätte minuten mellan Barnes och Thomas som avslutar, men skottet täcks. Situationen slutar med en en ny hörna, även den resultatlös. Rejält Leicesterövertag, nästan så att ett mål redan hänger i luften!
I åttonde minuten tajmar Vardy en löpning och kommer loss till vänster. Osjälviskt passar han inåt mot Pérez, målvakten överspelad, men passningen bryts till hörna, Man är van vid kliniska Vardy-avslut vid sådana situationer, är det en medveten attitydförändring hos Vardy, eller är det lite brist på självförtroende? Inte heller den tredje hörnan leder till något.

Pérez skjuter över, Praet skjuter utanför högra stolpen, Ndidi skjuter utanför vänstra stolpen, Leicester skapar en del lägen, men saknar skärpan i avsluten. Total dominans och bollinnehav, men det går för sakta. Newport parkerar bussen och kan lätt flytta över när Leicester passar i sidled. I 27:e minuten hettar det till lite när Barnes efter en del trasslande kommer fri med målvakten till vänster i lite snäv vinkel. Målvakten räddar till hörna. Ganska avslaget nu, intensiteten i Leicesters anfallsförsök har dalat. Nu kommer även Newport fram då och då, men inga farliga lägen skapas. Så äntligen! Justin får bollen av Praet vid vänsterkanten drar sig in mot mitten längs straffområdeslinjen, förbi ett par spelare och drar på ett skott med vänstern som inte Newport-målvakten når, bollen går i mål via målvaktens högra stolpe. 1-0, matchminut 44. Nu skapas ytterligare några chanser, Leicester har vaknat! Pérez nära att stöta in bollen efter kalabalik och flipperspel i boxen, därefter springer sig Vardy fri på vänsterkanten, slår ett inlägg längs marken som blockeras nätt och jämnt. Domaren blåser för halvtid, vi får hoppas på bättre effektivitet i andra, Leicester borde leda med större siffror! Man leder skotten med 11-0 och hörnstatistiken med 6-0, borde vara bättre utdelning på de siffrorna!

Faes gratulerar Justin till målet
Faes gratulerar Justin till målet

Andra halvlek börjar och Leicester får ganska snart en dubbelhörna, men utan resultat. Har svårt att minnas när Leicester senast gjorde mål på hörna, faktiskt. Men minnet sviker mig kanske? Baklängesmål på hörnor, däremot, där finns det att ösa av, dock något bättre numera. Starten av andra halvlek liknar annars den första. Mycket bollinnehav från Leicester, men för långsamt och ineffektivt. Newport sticker upp och får till ett inlägg mellan backlinje och målvakt, som stöts ut till Newports första hörna som man dock inte lyckades förvalta.  Efter ett felpass av Vardy kan Newport ställa om, det resulterar i en frispark för hands.
Frisparken läggs mot bortre stolpen där en Newport-spelare kommer först på bollen och nickar i stolpen! Han blir dock avvinkad för offside. Detta var ett bevis på att Leicester inte kan slappna av! Strax efter får Newport en ny chans på ett inlägg som når en Newportspelare, som dock nickar rakt i famnen på Iversen. Sedan blir James Justin liggandes skadad och blir utburen på bår, ersätts av Albrighton. Samtidigt går Soumaré och Pérez av planen och ersätts av Tielemans och Iheanacho. Hoppas det inte är något allvarligt med Justin, han har varit bäst på plan idag och har till och med en landslagsplats inom räckhåll ryktas det. I 65:e minuten blir Vardy frispelad med målvakten rakt framifrån, målvakten glider ut och Vardy försöker lyfta över målvakten men lyckas inte.
I nästa minut får Barnes bollen i sitt favoritläge till vänster i straffområdet, försöker skruva in bollen i bortre hörnet, men målvakten gör en kanonräddning till hörna. Efter hörnan får Leicester till ett klapp-klapp-spel med ett tillslag. Så i den 70:e minuten så äntligen även för Vardy! Iheanacho till Albrighton som lägger ett inlägg från höger in i straffområdet. Vardy dyker upp och knoppar bollen från strax innanför straffområdeslinjen, via målvaktens fingertoppar i mål. 2-0! I den 74:e minuten blir Ndidi utbytt och in kommer debutanten Sammy Braybrooke, 18 år gammal och en egen produkt. I nästa byte går Faes ut och byts mot Jannik Vestergaard. Leicester fortsätter ha mycket boll, men nu vill man mest spela av matchen känns det som. Minut 81. Vardy får en genomskärande passning av Tielemans, centralt nära mål, försöker avsluta, men målvakten räddar. Denna gången skulle han kanske passat istället, hade 3 medspelare i bättre läge nämligen. Vardy får dock revansch i momentet efter när han får en ny genomskärare, denna gången av Barnes där han blir helt fri, rundar målvakten, skottfintar mot en spelare som slänger sig och dundrar upp bollen i nättaket. 3-0! 2 mål av Vardy! Newport sticker upp och har en nick utanför, samt ett skott som Iversen lätt plockar. Iheanacho skjuter direkt på ett inlägg från vänster av Praet, men får snedträff och målvakten kan ta hand om bollen utan besvär. Han försöker på ännu ett skott en stund senare, men skottet blockeras. Albrighton krigar sig till en hörna som Vestergaard får ett huvud på, men får ingen riktig träff. Detta blir det sista som händer, matchen slutar 3-0

Matchens Leicesterlirare är James Justin, hoppas att hans skada är av lindrig art.


Målen: 1-0 James Justin (44), 2-0 Jamie Vardy (70), 3-0 Jamie Vardy (82)

Laguppställning: Daniel Iversen, James Justin (62), Jonny Evans, Wout Faes (77), Luke Thomas, Boubakary Soumaré (62), Wilfred Ndidi (74), Ayoze Perez (62), Dennis Praet, Harvey Barnes, Jamie Vardy.

Avbytare: Alex Smithies, Daniel Amartey, Jannik Vestergaard (77), Youri Tielemans (62), Marc Albrighton (62), Nampalys Mendy, Sammy Braybooke (74), Kelechi Iheanacho (62), Patson Daka.

Rapport: Anders

Två mål från Vardy avgjorde mot Newport
Två mål från Vardy avgjorde mot Newport

5 november

Everton - Leicester 0-2

Premier League

Goodison Park

ÅRETS MÅL IGEN!

Everton är ett av de klassiska topplagen i engelsk fotboll, man har vunnit ligan hela nio gånger, men man har aldrig vunnit Premier League. Evertons senaste ligavinst kom säsongen 1986/1987. FA-cupen har man vunnit fem gånger, senast 1995 och man vann Cupvinnarcupen 1985. Evertons framgångar ligger alltså nästan 30 år tillbaka i tiden. Leicesters möten med Everton har slutat med 38 vinster, 34 oavgjorda och 45 förluster, ett litet övertag för Liverpoollaget alltså. De senaste fem mötena har slutat med tre segrar för Everton och två oavgjorda, dags för ändring på det idag?

Leicester City kom till start utan Caglar Söyüncü (sträckning) och Dennis Praet (nybliven pappa) och dessutom saknades Jonny Evans. Matchen började intensivt och lagen bytte initiativ med varandra hela tiden. Den första chansen gick till Leicester redan sekunderna efter avspark. Kiernan Dewsbury-Hall hittade James Maddison som spelade vidare till Patson Daka. Tyvärr studsade bollen för högt för Daka som inte fick till avslutet. Bara några minuter senare var Daka framme igen, denna gång blev avslutet för svagt. Matchen startade i ett högt tempo och det var Leicester som dominerade, men Everton åt sig sakta in i händelserna. När Boubakary Soumaré tappade bollen utanför straffområdet i den sjätte minuten blev det läge för Iwobi, men hans avslut gick väl utanför. Everton fortsatte att anfalla men Leicesters mittförsvar med Daniel Amartey och Wout Faes stod starka. I den fjortonde minuten hade Leicester en jättechans till att göra mål. Ett fint uppspel och en lång boll från Soumare till Daka som växelspelade med James Maddison. Skottet från Maddison strök dock precis utanför stolpen. Leicester fortsatte att anfalla och nästa avslut kom från Harvey Barnes, högt över. Everton tjänade ihop till en hörna och Tarkowski nickade farligt, Danny Ward var dock med på noterna och räddade. Leicester har under nye danske coachen Lars Knudsen verkligen fått till försvaret på fasta situationer. Ju längre första halvleken fortsatte, ju mer tog Leicester över bollinnehavet och chanserna. Hemmalagets chanser förvarades bra av Leicester och det kändes aldrig riktigt farligt när Everton anföll. Precis innan paus kom Leicesters ledningsmål. Ett snabbt anfall där Barnes spelade in centralt till Maddison som vidarebefordrade bollen till Tielemans som avslutade fantastiskt. Upp i målvaktens högra kryss, årets mål IGEN!

Tielemans med ett fantastiskt mål!
Tielemans med ett fantastiskt mål!

Everton startade andra halvlek i full fart men efter ett par halvchanser för hemmalaget stoppade Leicesters förvar deras momentum. I den 50:e minuten knyckte dock Demarai Gray bollen från Devsbury-Hall och satte upp ett anfall. Danny Ward var dock fint ute och avvärjde framför Calvert-Lewin. Everton fortsatte att pressa tillbaka Leicester, men Wout Faes och Daniel Amartey  mittförsvaret var starka denna dag. När det var som besvärligast för målvakt Ward kom domaren till undsättning och blåste frispark när han blivit foulad! James Maddison prickade stolpen i den 66:e minuten och då kände nog de flesta Leicesterfans att matchen kunde vinnas. Everton försökte med alla möjliga medel att kvittera men Wout Faes stod som en betongmur och försvarade. Till och med inbytte Jamie Vardy fanns hemma i försvaret och blockerade när det behövdes. Med fyra minuter kvar av ordinarie speltid kom 0-2. En snabb omställning där chansen syntes gått Leicester om intet, men där Maddison hittade Barnes som avgjorde till 0-2. Leicester City går därmed upp till en 13:e plats och tabelläget ser genast ljusare ut. En match kvar i Premier League innan VM!

Harvey Barnes avgjorde mot Everton
Harvey Barnes avgjorde mot Everton

Målen: 0-1 Youri Tielemans (45), 0-2 Harvey Barnes (86)

Laget: Danny Ward, Timothy Castagne, Daniel Amartey, Wout Faes, James Justin, Youri Tielemans (91), Boubakary Soumaré (70), Kirenan Dewsbury-Hall (78), James Maddison, Harvey Barnes, Patson Daka (70).

Avbytare: Daniel Iversen, Jannik Vestergaard, Luke Thomas, Marc Albrighton (78), Nampalys Mendy (91), Wilfred Ndidi (70), Jamie Vardy (70), Kelechi Iheanach, Ayoze Perez.

Rapport: Sören

29 oktober

Leicester - Manchester City 0-1

Premier League

King Power Stadium

Mål i absolut världsklass avgjorde

Leicester har tagit tio poäng på de senaste fem matcherna och hållit nollan i de senaste tre. Våra grabbar är helt klart på uppgång, men de lag man mött i dessa matcher tillhör trots allt inte de bästa i Premier League. Idag blev det betydligt svårare motstånd: Manchester City. För att försöka få stopp på Manchesters offensiv ställde Leicester upp med tre mittbackar, vilket innebar att Söyüncü fick spela från start, för första gången denna säsong. Jag drog en lättnadens suck när motståndarnas elva presenterades; varken Mahrez eller Haaland var med.

Som väntat tog Manchester hand om bollen. Under matchens tio första minuter fick Leicester bara låna bollen vid några insparkar eller inkast. Motståndarna hade förödande 88 % av spelet den första kvarten! Man Citys bästa chanser kom efter en kvart. Först räddade Ward ett friläge, som visserligen blåstes av för offside, men reprisen visade att det nog inte var så. Strax efter drog portugisen Bernardo Silva iväg ett skott men Danny Ward stod rätt. Halvlekens bästa chans var faktiskt Leicesters. I en omställning gick bollen snabbt från Tielemans till Vardy till Barnes som avslutade på mål, men målvakten räddade. I den 34:e minuten ramlade Grealish i straffområdet efter en duell med Dewsbury-Hall, men på reprisen syns tydligt att vår man tog bollen först. Leicester höll ut hela halvleken, men kommer vi kunna göra det resten av matchen? Manchester City dominerade totalt. I paus byttes Mendy in istället för Dewsbury-Hall, som inte alls kommit in i matchen. Efter tre minuter fällde Mendy lite oturligt en motståndare och det blev frispark strax utanför straffområdet. Tyvärr är Kevin de Bruyne en skicklig skytt och hans frispark gick via stolpen i mål, helt otagbart för vår målvakt. I 53:e minuten fick Leicester hörna och på Maddisons spark klippte Tielemans till på volley strax utanför boxen. Det blev ett kanonskott, men tyvärr även en kanonräddning av målvakten Ederson via ribban. Hade den gått in hade det varit ett mål som varit minst lika snyggt som Tielemans 1-0 mot Wolves förra veckan. I ett försök att nå kvittering plockade Rodgers in anfallarna Iheanacho och Daka istället för Vardy och Söyüncü, vilket innebar att man ändrade till rak fyrbackslinje. Leicester gjorde verkligen ett försök och pressade stundtals bra, och bägge de inbytta anfallarna hade skott eller nick på mål. Resultatet ändrades dock inte och rävarna åkte på en hedersam förlust. Manchester dominerade fullständigt och vann rättvist, men det var ändå spännande att se att Leicesters försvar var bra och också att man på slutet inte gav upp. Spelet bådar trots allt gott för framtiden.

Målet: 0-1 Kevin De Bruyne (49)

Laguppställning: Danny Ward, James Justin, Wout Faes, Caglar Söyüncü (72), Daniel Amartey, Timothy Castagne, Youri Tielemans, James Maddison, Kiernan Dewsbury-Hall (45), Harvey Barnes, Jamie Vardy (71)

Avbytare: Daniel Iversen, Marc Albrighton, Kelechi Iheanacho (71), Ayoze Perez, Patson Daka (72), Papy Mendy (45), Wilfred Ndidi, Dennis Praet, Lyuke Thomas

Rapport: Jens

Caglar Söyüncü var tillbaka i startelvan
Caglar Söyüncü var tillbaka i startelvan

23 oktober

Wolverhampton - Leicester 0-4

Premier League

Molineux Stadium

Imponerande bortavinst!

Vi, hårt prövade Foxes-supportrar, har i alla fall fått två 3-poängare i närtid och lämnade jumboplatsen i och med vinsten mot Leeds. Dock gick mycket överraskande Nottingham Forest av alla och vann igår mot självaste Liverpool, så nu parkerar vi återigen längst ner i botten. Ovanför oss har vi då förutom Nottingham, även just Wolves, samt Aston Villa och Leeds, alla en pinne före. Vinst idag kan alltså förflytta oss flera pinnhål uppåt. Det skulle då bli säsongens första bortaseger! Vore skönt att ha en marginal neråt när vi går för VM-vila. Dit är det 3 seriematcher efter denna, mot Man City, Everton och West Ham. Inte helt lätt med andra ord. Dagens match spelas på anrika Molineux Stadium, eller Molineux Ground. Wolverhampton Wanderers FC grundades 1877 och var en av klubbarna som bildade "the Football League" 1888. 3 gånger har man blivit engelska mästare 53/54, 57/58, samt 58/59.
FA-cupen har man vunnit 3 gånger, senast 1960. Första gången lagen möttes var den 6 Oktober 1906 då Leicester City FC vann med 2-0. Genom åren har lagen mötts vid 119 tillfällen där LCFC har 40 vinster, 35 oavgjorda och 44 förluster, väldigt jämnt alltså. Senaste mötet lagen emellan slutade med en hemmaseger 2-1 på Molineux Stadium i februari i år.

För egen del började matchen i panik. Min casting ville inte fungera! Efter ett par omstarter av Chromecast och telefon fick jag slutligen bild på TV:n. Det första jag fick se var att James Maddison la upp bollen för en frispark från vänsterkanten halvvägs in på Wolves planhalva. Matchklockan är i den åttonde minuten. Frisparken går och det blir ett inlägg in i straffområdet. Bollen nickas bort av Wolvesförsvaret, men hamnar hos Tielemans som efter en studs drar på med högerfoten för kung Philippe och fosterland Belgien. Bollen går spikrakt rakt upp i Wolvesmålvaktens högra kryss och går via kryss-stolpen och in! 0-1! Detta bara måste bli en stark kandidat till årets mål i Premier League! Wow! Wolves har nu en bra period där man ofta lyckas ta sig fram till Leicesters straffområde, men Leicesterförsvaret står rätt, blockerar skott och nickar bort inlägg. och lyckas därmed avvärja det mesta. T.ex. i den 13:e minuten, Costa kommer loss på högerkanten slår ett långt inlägg till en Wolvespelare på andra sidan straffområdet, som skjuter, men Castagne är på rätt plats och lyckas blockera. Leicesters mittfält är mycket aktivt Barnes, Dewsbury-Hall, Maddison har ofta kombinationer med väggspel, inlägg, m.m. hotar ofta. Fjärde mittfältaren (Tielemanns) matchens enda målgörare så här långt. Mycket riktigt efter ett antal försök lyckas det fruktfulla samarbetet när Barnes får bollen på sin vänsterkant, han hittar Dewsbury-Hall inåt banan, rycker förbi sin försvarare och får bollen i retur av Dewsbury-Hall och gör inget misstag när han bredsidar bollen förbi målvakten. 0-2! Klockan står på 19 minuter. Vilken matchöppning! Wolves intensitet har avtagit, Leicester låter dem inte komma upp med laget, genom att stressa. Detta håller på att ge resultat i den tjugonde minuten då Daka stressar målvakten i Wolves och blockerar målvaktens passning, men bollen rinner ut till inspark. Leicester har flera bra kombinationer, mestadels på vänsterkanten och kommer ofta förbi och till inlägg, det ser mycket bra ut så här långt, hoppas man lyckas hålla det här spelet uppe! I 32:a minuten bryter Justin och forcerar framåt spelar några passningar fram och tillbaks med Dewsbury-Hall, som slutligen slår ett fint inlägg från vänsterkanten längs marken till Tielemans som sånär lyckas få en tå på bollen och peta den förbi målvakten. Dewsbury-Hall gör en riktigt fin match så här långt, både framåt och bakåt! Wolves kommer nu fram lite då och då, utan att skapa något riktigt farligt dock. Leicester hålla detta till halvtid! I 41:a minuten blockerar Dewsbury-Hall ett inlägg från Wolves vänsterkant, bollen tar dock på handen och det blir frispark till Wolves. Frisparken läggs som ett inlägg som nickskarvas vidare till en fristående Costa som har öppet mål. James Justin lyckas dock på något sätt fälla ut sitt ben bakåt(!) och förhindra att Costas skott går i mål!

James Justin med en lyckad täckning
James Justin med en lyckad täckning
Domaren blåser till halvtidsvila efter en minuts tillägg. Hemmapubliken buar. Andra halvlek börjar utan några förändringar i något av lagen. Redan i första halvleksminuten bränner det till. Costa hoppar över ett inlägg som hamnar hos en fristående Wolvesspelare. Ward gör en kanonräddning på skottet som tippas till hörna. Fem minuter senare är bollen på väg ut från Leicesters straffområde efter ytterligare en Wolvesattack. Då gör Dewsbury-Hall en klumpig tackling på en Wolvesspelare som resulterar i en frispark i gyllene läge i mitten strax utanför straffområdet. Frisparken går runt muren i målvaktens hörn, men precis utanför stolpen! Puh!

Wolves skapar mycket men saknar skärpa och spets på sina avslut. Dessutom är Faes och Amartey säkerheten själv, vilken bra värvning Faes har visat sig vara, står alltid rätt, spelar enkelt och säkert. Idag är dessutom Ward helt outstanding, flera frilägesräddningar och flera nerplockningar av inlägg och hörnor. Wolves fortsätter att trycka på, men utan resultat. I den 61:a minuten gör Leicester ett trippelbyte. Vardy, Mendy och Praet kommer in istället för Daka, Soumaré och Dewsbury-Hall. Överraskande att Dewsbury-Hall byts ut, som trots allt varit bland de bästa på planen? Inte långt efter bytet händer det igen! Castagne har bollen på mitten av offensiv planhalva, blir omkulltacklad, men Vardy får tag i bollen. Hittar Maddison som snurrar upp några Wolvesspelare och skjuter ett skott längs marken med högern, som letar sig in maskorna strax intill målvaktens vänstra stolpe. 0-3! I 78:e minuten byts Harvey Barnes ut mot Mark Albrighton. I nästa minut löper Castagne från sina bevakningar på högerkanten, inlägg längs marken till Vardy som enkelt sätter sitt första(!) mål för säsongen! 0-4! Innan domaren blåser för full tid hinner Luke Thomas ersätta James Justin som vänsterback. Matchen slutar 0-4. Tre poäng och ännu ett "clean sheet", det känns mycket bra! Dessutom lämnade vi jumboplatsen och klättrade ovanför nedflyttningsstrecket om än tillfälligt. Fortsätt så här grabbar, så blir det ett roligt år trots allt!


Målen: 0-1 Youri Tielemans (8), 0-2 Harvey Barnes (19), 0-3 James Maddison (65), 0-4 Jamie Vardy (79)

Laguppställning: Danny Ward, Timothy Castagne, Daniel Amartey, Wout Faes, James Justin, Youri Tielemans, Boubakary Soumaré, Kiernan Dewsbury-Hall, Harvey Barnes, James Maddison, Patson Daka.

Avbytare: Daniel Iversen, Caglar Söyüncü, Luke Thomas, Marc Albrighton, Nampalys Mendy, Dennis Praet, Jamie Vardy, Kelechi Iheanacho, Ayoze Perez.

Rapport: Anders

Barnes målade för andra raka matchen
Barnes målade för andra raka matchen

20 oktober

Leicester - Leeds 2-0

Premier League

King Power Stadium

Barnes sjätte raka

Leeds United har vunnit den engelska ligan tre gånger, FA-cupen en gång, ligacupen en gång och den europeiska Mässcupen två gånger. Klubben har spelat större delen av sin historia i den engelska högstadivisionen och var en av de tjugo klubbar som säsongen 1992/1993 deltog i den första upplagan av Premier League. Efter år av ekonomiska bekymmer blev Leeds nedflyttade till Championship 2004, och till League One 2007, den första gången i klubbens historia som man hamnat utanför de två högsta divisionerna. Från och med säsongen 2010/2011 spelade Leeds United åter i Championship. 2019/2020 vann de Championship och tog återigen steget upp till Premier League efter 16 år i lägre divisioner. Ett legendariskt lag alltså, men framgångarna ligger en bit bak i tiden. Leicester City kom till start utan nyckelspelarna Jonny Evans (skadad) och James Maddison (avstängd).

Det här var en krampaktig tillställning, inte alls välspelad, mellan två lag som båda fått en dålig start på Premier League. Det var en uppvisning i usla passningar och tappade bollar från båda lagen. Underhållningsvärdet var inget som berättigade en prislapp på £35 pund eller mer. Gästerna Leeds tog hand om taktpinnen från start och redan i den andra minuten hade man skaffat sig en dubbelhörna, som blev resultatlös. Hemmalagets första anfall noterade vi först i den sjunde minuten, men inlägget från Praet blev alldeles för långt. I den 12:e minuten kombinerade Dewsbury-Hall, Vardy och Barnes fint, men återigen blev sista passningen för lång. Trots Leicesters "halvchanser" var det Leeds som dominerade, dock utan att skapa några chanser. Så i den sextonde minuten kom plötsligt 1-0. Praet bröt på mittfältet och spelade till Vardy som blev fälld. Men Dewsbury-Hall snappade upp bollen och hittade tillbaka till Praet. Denne slog ett inlägg mot Barnes, emellan hann dock Koch, men inte bättre än att han styrde bollen i eget mål. Amartey tappade sedan bollen på mittplan och tvingade Tielemans att göra en toppenbrytning för att förhindra att en Leeds-spelare skulle komma fri med Ward i Leicestermålet. Leicester började så smått få tag i matchen, men passningarna var fortsatt usla. Med halvtimman spelad drog Leicester upp ett fint anfall som avslutades med en nick av Castagne, en försvarare kom emellan och var nära att styra bollen i eget mål. Direkt på så kontrade Leeds och Sinisterra sköt ett skott i ribban. Någon minut senare tappade Amartey bollen och Faes blev lämnad ensam. Summerville slarvade dock med skottet och sköt utanför. I den 35:e minuten kom 2-0. Bollen gick som på ett snöre mellan Leicesterspelarna, från Tielemans i försvarsposition, via Castagne, Praet, Vardy, Dewsbury-Hall och över till en fristående Barnes som sköt in tvåan mellan benen på målvakten, mycket snyggt!

Den andra halvleken blev inte särskilt välspelad den heller. Leicester försökte försvara sin ledning och Leeds försökte komma till att kvittera. Leeds lyckades inte något vidare och Leicester klarade att hålla motståndarna borta, om än med visst besvär. Leeds kontrade i den 52:a minuten och Soumaré tvingades fälla en bortaspelare och dra på sig ett gult kort. Frisparken blev farlig men Ward var med på noterna och räddade en retur från Cooper. Soumaré blev strax senare av med bollen alldeles för enkelt, man kan faktiskt ana en viss blåögdhet i hans spel. Tanken nu är att han måste bytas ut innan han drar på sig ännu ett kort. Så blev det också, i den 64:e minuten kom Papy Mendy in istället för Soumaré. Daka ersatte samtidigt Vardy och i Leeds gick skyttekungen Bamford ut, utan att ha synts överhuvudtaget. Efter en miss i Leeds-försvaret hamnade bollen hos Daka som spelade fram Praet, han tofflade dock bollen högt över i bra läge. När Leeds behövde gå fram på slutet av matchen, var det Leicester som pressade högt och vann viktiga bollar. Leeds lyckades inte i sina försök och matchen spelades av utan några fler chanser. En viktig seger för Leicester City som nu lämnade över sista platsen till Nottingham. Nu har Leicester häng på lagen ovanför och en ny seger på söndag mot Wolverhampton vore något att stilla bedja om. Barnes sjätte raka då? Jo nu har Harvey Barnes gjort mål på Leeds i sex raka matcher, snacka om Leeds-dödare!

Målen: 1-0 självmål (16), 2-0 Harvey Barnes (35)


Laguppställning: Danny Ward, Timothy Castagne, Daniel Amartey, Wout Faes, James Justin, Boubakary Soumaré (64), Dennis Praet (70), Youri Tielemans, Kirenan Dewsbury-Hall, Harvey Barnes (85), Jamie Vardy (64).


Avbytare: Daniel Iversen, Joe Wormleighton, Jannik Vestergaard, Luke Thomas, Papy Mendy (64), Sammy Braybrooke, Ayoze Perez (70), Kelechi Iheanacho (85), Patson Daka (64).

Rapport: Sören

Harvey Barnes avgjorde matchen mot Leeds
Harvey Barnes avgjorde matchen mot Leeds

15 oktober

Leicester - Crystal Palace 0-0

Premier League

King Power Stadium

Matchen lyfte aldrig

Leicesterkännaren Rob Tanner sa förra helgen så här om Brendan Rodgers: "Jag är säker på att han har de kommande två hemmamatcherna mot Crystal Palace och Leeds på sig att vända allt rätt. Dessa två matcher avgör hans öde"! Dagens match är således en mycket viktig match. Ska Leicester vända skutan rätt?

Inför ett fullsatt stadion och med Gareth Southgate på besök ställde Leicester upp utan sin kapten Jonny Evans, på grund av skada. In kom publikfavoriten Daniel Amartey. Armbindeln som indikerar lagkapten bars idag av Youri Tielemans. Leicesters första skott på mål kom i den fjärde minuten när Maddison skruvade en frispark i famnen på målvakten. Annars var det avvaktande spel under den första kvarten, med en hel del felpassningar från bägge lag. Därefter vaknade Harvey Barnes ute på sin vänsterkant och var involverad i tre chanser på lika många minuter. Den första chansen var den bästa. Han bröt fram på vänsterkanten, och efter snyggt väggspel med Daka, fick han tyvärr bollen lite framför sig. Han fick dock iväg ett skott som målvakten Guaita räddade. En annan god chans kom i den 22:a minuten då Dewsbury-Hall frispelade Daka, som dock sköt på målvakten. I övrigt kunde konstateras ett skott av Eze strax över någon minut före paus. Hörnstatistiken visade 2-0 till Leicester och antalet skott på mål blev 3 för Leicester och inget alls för bortalaget.

Leicester var aktiva i inledningen av andra halvlek, framförallt på vänsterkanten där Barnes dundrade fram. En riktigt bra chans kom från ett sådant anfall där Barnes kom ner till baslinjen och skickade en passning bakåt till en fristående Maddison, men denne sköt över, högt över. Efter en dryg timme kom Palace bästa chans, och deras enda skott på mål; Edouard sköt men gudskelov var Ward med på noterna och gjorde en snygg räddning. Efter 65 minuter byttes Vardy och Mendy in, men spelet förändrades inte märkbart av dem. Med drygt tio minuter kvar fick Leicester en frispark i bra Maddisonläge, men den resulterade bara i en hörna. På den blev det dock farligt: bollen hamnade hos Castagne som nickade mot mål, men målvakten stod rätt placerad. Därefter byttes Tielemans ut och nu blev det Vardy som fick vara kapten. Det sista som hände var att Maddison fälldes, men någon straff blev det inte. Istället varnades Maddison för filmning och missar därmed nästa match. Den här matchen lyfte aldrig. Leicester var det bättre laget helt klart, men antalet rejäla chanser var få. Leicester hade sju skott på mål och nio hörnor, men det ger ju inga extrapoäng. Ward gjorde vad han skulle, mittförsvaret med Amartey och Faes likaså, även om jag ibland får hjärtat i halsgropen när Amartey gör sina snäva passningar. Maddison var mycket aktiv, men fick inte ut så mycket, så chansen att få komma med i Englands landslagstrupp ökade inte. Barnes glimrade till flera gånger, men även här blev resultatet noll. Rodgers sitter nog kvar en vecka till, men om inte vi vinner mot Leeds om en vecka, ryker han.

Laguppställning: Danny Ward, Timothy Castagne, Daniel Amartey, Wout Faes, James Justin, Youri Tielemans (82), Boubakary Soumaré (65), Kiernan Dewsbury-Hall, James Maddison, Harvey Barnes (85), Patson Daka (65).

Avbytare: Daniel Iversen, Caglar Söyüncü, Luke Thomas, Marc Albrighton, Nampalys Mendy (65), Dennis Praet (82), Jamie Vardy (65), Kelechi Iheanacho (85), Ayoze Perez.

Rapport: Jens

Kelechi Iheanacho fick fem minuters speltid
Kelechi Iheanacho fick fem minuters speltid

8 oktober

Bournemouth - Leicester 2-1

Premier League

Vitality Stadium

Rent patetiskt!


Kan vi hålla vändningen vid liv denna lördag efter säsongens första vinst förra omgången? Bortamatch mot Bournemouth, nykomlingen med 3 segrar så här långt låter inte oöverstigligt, men som vi vet finns det inga lätta matcher.

Så blev det inte heller till slut. Men fram till ungefär 50:e minuten hade Leicester full kontroll över matchen, och ledningen med 1-0 efter mål av Patson Daka efter 15 minuter i första halvlek, dock utan att på något sätt briljera. Men efter 5-7 minuter av andra halvleken hände precis samma sak som i premiärmatchen mot Brentford. Motståndarna börjar flytta upp spelet, krafsar fram några hörnor och någon frispark, och efter en stund har man vänt och tagit över ledningen genom 2 mål inom 3 minuter. Leicester faller ihop totalt, och förutom de första nämnda minuterna av halvleken är det rent patetiskt. Vardy ersätter Daka, Amartey ersätter Castagne, Ihenacho ersätter Soumare, och på övertid kommer Perez in och Justin går ut. Ingenting hjälper, det verkar som att Rogers och hans stab inte har någon ide' om hur man ska kunna återta kontroll och skapa vettiga anfall. Hemmalaget är klart närmare 3-1 än Leicester är 2-2. Tyvärr gör ingen av våra spelare något väsen av sig, inte ens Maddison utmärker sig. Var vinsten, och det frejdiga spelet mot Nottingham, enbart en engångsföreteelse? Tyvärr tror jag det. Hur mycket jag än vill att Brendan Rogers ska kunna vända detta, så anser jag att han och hela hans stab måste ersättas med nya friska krafter. Perioden med otillfredsställande resultat är nu alldeles för lång!

Målen: 0-1 Patson Daka (10), 1-1 Philips Billing (67), 2-1 Ryan Christie (71)

Laguppställning: Danny Ward, Timothy Castagne (67), Jonny Evans, Wout Faes, James Justin (86), Boubakary Soumaré (79), Youri Tielemans, Kiernan Dewsbury-Hall, James Maddison, Harvey Barnes, Patson Daka (67).

Avbytare: Daniel Iversen, Daniel Amartey (67), Luke Thomas, Marc Albrighton, Dennis Praet, Sammy Braybrooke, Jamie Vardy (67), Kelechi Iheanacho (79), Ayoze Perez (86).

Rapport: Palle

Daka gjorde mål igen - men vad hjälpte det?
Daka gjorde mål igen - men vad hjälpte det?

3 oktober 

Leicester - Nottingham Forest 4-0 

Premier League

King Power Stadium

Maddisons show!

Dags då för East Midlands derby! Det nästan värker av revanschlusta efter debaclet i fjol när vi blev förnedrade i FA-cupen, där Nottingham krossade oss med 4-1, vilket var i underkant. Klubben har en imponerande meritlista med bl. a. 2 Europacuptitlar, 1 UEFA Supercup, 1 ligatitel, 2 FA-cupvinster, 4 ligacuptitlar och Community Shield. Det är med andra ord inga duvungar vi möter. Man har hållit till i Championship och några enstaka år även i League 1 under hela 2000-talet. Säsongen 2021/2022 lyckades man kvalificera sig till Premier League där man således är nykomlingar denna säsong. Smeknamnet är helt enkelt "Forest". Det sägs att namnet Forest kommer från skogen där man spelade sina första matcher, nämligen "The Forest Recreation Ground" som ligger där den berömda Sherwoodskogen växte under medeltiden. Foxes har haft en eländig tid på sistone och är verkligen i behov av en trepoängare, ska den komma idag?

Innan halvminuten har gått bryter Leicester och ställer om med 4 spelare. Devsbury-Hall testar skott som går högt över. I andra minuten får Nottingham hörna. Ward fälls av en Nottinghamspelare under hörnan, utan åtgärd från domaren. Det påföljande skottet med Ward liggandes, täcks dock till en ny resultatlös hörna. Leicester ligger på hårt och har den del halvchanser. I den sjätte minuten snurrar Maddison upp sin försvarare på läktaren, lyfter in bollen till Devsbury-Hall som tämligen omarkerad nickar utanför. Forest får en billig frispark till höger om straffområdet, bollen nickas till hörna som även den nickas bort. Tionde minuten. Leicester spelar runt bollen utanför Forests straffområde. Justin provar skott som täcks till hörna. Hörnas slås av Maddison, en kort variant till Tielemans som väggspelar tillbaka till Maddison som sånär kom loss från sin försvarare. Devsbury-Hall drar därefter på ett mäktigt skott utanför målvaktens vänstra kryss. 

Barnes blir fälld på vänsterkanten och får frispark som Maddison lägger och når Vardy som sprungit sig fri, nickar dock strax utanför. Dessa lägen är vi van vid att Vardy sätter. Mindre än minuten senare blev Vardy frispelad, kom lite ur vinkel, men även här ett lamt avslut för att komma från Vardy. Ny frispark från samma läge. Maddison igen, Barnes touchar bollen så den rinner från Vardy som inte lyckas få en tå på bollen i fritt läge. Mycket Leicester, men dålig effektivitet, borde kanske blivit ett mål vid det här laget. Risken är att intensiteten avtar och Forest får utdelning i stället.

Leicester fortsätter trycka på, men vid en omställning blir Awoniyi frispelad med Ward, men avslutet går i stolpen! Där var det nära, bästa chansen hittills! Nu är Leicester i anfall igen. Barnes försöker ett avslut från kanten som täcks, Lingard misslyckas med en rensning som hamnar hos Maddison som skjuter via en Forestförsvarare i mål! 1-0! Klockan står på 25 minuter. Två minuter efter målet får Faes bollen, hittar Devsbury-Hall på mittplan som i sin tur vidarebefordrar bollen till Maddison. Madders slår en snygg boll över Forestflörsvaret ut på kanten till Vardy. Vardy spelar bakåt till Barnes strax utanför straffområdet, Barnes stöter bollen en meter åt höger och skjuter in 2-0! Vi som har sett Leicesters tidigare matcher denna säsong är dock inte lugna med en 2-0 ledning, vi har tappat detta förr. Leicester fortsätter dock att anfalla, man låter inte Forest komma till några lägen. I stället får Vardy ett läge till höger i straffområdet, men skottet blir lamt och rakt i famnen på målvakten. I den 35:e minuten måste Forest fälla Devsbury-Hall strax utanför straffområdet för att avvärja ett farligt läge. Frisparken tas så klart av Maddison. Och vilken frispark! Stolpe in och Forestmålisen rör sig inte ens! Ketchup! Leicester spelade sedan bara av halvlekn verkade det som. 

Andra halvlek börjar. I Leicester har Soumaré ersatt Ndidi som möjligen har problem med sitt lår. Barnes och Devsbury-Hall väggspelar sig fram mot straffområdet vilket resulterar i en hörna som Maddison tar hand om. Bollen dimper ner framför fötterna på Faes som något obalanserad skickar bollen högt över. I 52:a minuten kommer Forests chans till reducering. Awoniyi springer sig fri i misstänkt offsideläge, kommer fri med Ward som kastar sig och räddar. Dock går bollen rakt ut till Johnson som får dålig förstatouch och tappar bort målchansen. I anfallet efter blir Leicester bestulna på en straff. Reprisen visar klart och tydligt att skottet tar på en Foresthand, men domaren bryr sig inte om att VAR-checka. I minut 61 går vardy ut och in kommer Daka. Leicester försöker spela av även andra halvlek. Man fullföljer inte alltid attackerna, utan spelar hellre en säker boll hemåt, eller i sidled. Forest är inte tillräckligt bra för att kunna pressa Leicester till misstag. Johnson gör en soloräd och lyckas få en hörna som blir till en dubbelhörna som dock inte leder till någon farlighet. I 73:e minuten var det så dags för Daka att presentera sig. Han får bollen på offensiv planhalva, hittar Maddison till höger. Maddison slår ett inlägg längs marken somhittar Daka som endast kan nå bollen genom att klacka den. Vilket han gör. I mål! 4-0!

Matchen är definitivt vunnen, nu sitter man bara och hoppas att Ward får hålla nollan för första gången denna säsong. Han får visa sin skicklighet när Johnson testar med ett skott som Ward tippar till hörna. I 80:e minuten går Tielemans ut, Praet kommer in. Albrighton byter av Maddison i den den 85:e minuten. Domaren blåser av matchen, Leicester tar sin första seger och första clean sheet denna säsong. Nu tittar vi uppåt i tabellen! Matchens lirare kan inte bli någon annan än James Maddison, men jag tycker att man hittat någon riktig bra i mittbacken Wout Faes. Mycket lugn och stabil, ingjuter säkerhet i försvarslinjen tillsammans med Evans.


Målen: 1-0 James Maddison (25), 2-0 Harvey Barnes (27), 3-0 James Maddison (35), 4-0 Patson Daka (73)

Laguppställning: Danny Ward, Timothy Castagne, Jonny Evans, Wout Faes, James Justin, Youri Tielemans (80), Wilfred Ndidi (45), Kiernan Dewsbury-Hall, James Maddison (85), Harvey Barnes, Jamie Vardy (62).

Avbytare: Daniel Iversen, Daniel Amartey, Luke Thomas, Marc Albrighton (85), Dennis Praet (80), Boubakary Soumare (45), Kelechi Iheanacho, Patson Daka (62).

Rapport: Anders

Maddison skruvar in 3-0 mot Forest
Maddison skruvar in 3-0 mot Forest

17 september

Tottenham Hotspur - Leicester 6-2

Premier League

Tottenham Hotspur Stadium

Son stängde med hat-trick

En poäng av 18 möjliga, och nu bortamatch mot hittills obesegrade Spurs. En verkligt tuff uppgift!

Under den första halvleken fick man faktiskt lite förhoppningar. Spurs lät oss dominera, 60-40 i bollinnehav till oss, vi tog ledningen, tappade den några minuter senare, hamnade i underläge efter ytterligare en stund, men sen kvitterade vi i slutänden av halvleken. Spelade vi bra? Ja, vi trillade runt bollen rätt hyggligt, skapade en del chanser, hade 12-6 i målchanser och 2-2 i skott på mål. Men i hörnor visade statistiken 0-4 mot oss. Och så typiskt, båda Spursmålen kom efter hörnor! Känslan var att Spurs hade full koll, och lät oss dominera. De väntade helt enkelt på att vi skulle göra misstag. Och det var precis vad som hände, en felvänd Ndidi varsnade inte att en Spursspelare smög upp i rygg på honom vid mittlinjen och enkelt snodde bollen, rusade mot mål och lade in den utan chans för Ward. Där kändes det som att matchen var förlorad, och när sen Justin lite senare blev fråntagen bollen i ett dock mer pressat läge vid mittlinjen, vilket resulterade i inhopparen Sons första mål av tre i matchen var det definitivt över.

Ny förlust 2-6. Inget lag i PL-historien har släppt in lika många mål de första 7 omgångarna. Det stora bekymret är försvarsspelet. Anfallsspelet fram till och med Spurs fjärde mål var ändå ett litet steg framåt jämfört med tidigare matcher. Maddison klart bäst i Leicester, och vår nye mittback Faes får ändå ha godkänt i sin debut. Får Rogers och hans team en chans till? Nu är det uppehåll i 16 dagar, sen har vi nykomlingen och lokalrivalen Nottingham Forest hemma. Om Team Rogers är kvar då, tippar jag att det blir jättefoten om det blir förlust då. Vinner vi får han vara kvar så länge laget fortsätter att vinna eller ta poäng, annars blir det tvunget att ta in nytt styre. Observera att jag anser att Rogers ska ta med sig försvarstränaren Kolo Toure' och målvaktstränaren Mike Stowell och andretränaren Chris Davies.

Målen: 0-1 Youri Tielemans (6), 1-1 Harry Kane (8), 2-1 Eric Dier (21), 2-2 James Maddison (41), 3-2 Rodrigo Betancur (47), 4-2 Heung-Min Son (73), 5-2 Heung-Min Son (84), 6-2 Heung-Min Son (86)

Laguppställning: Danny Ward, Timothy Cagtagne, Jonny Evans, Wout Faes, James Justin, Wilfred Ndidi (85), Youri Tielemans, James Justin, Kiernan Dewsbury-Hall (74), Harvey Barnes, Patson Daka (74).

Avbytare: Daniel Iversen, Daniel Amartey, Marc Albrighton, Luke Thomas, Dennis Praet, Boubakary Soumaré (85), Jamie Vardy (74), Kelechi Iheanacho (74), Ayoze Perez.

Rapport: Palle

Wout Faes debuterade för Foxes
Wout Faes debuterade för Foxes

4 september

Brighton & Hove Albion - Leicester 5-2

Premier League

The Amex Stadium

Sista matchen för Rogers?

Det var frågan inför denna ödesmatch. Lite rotation i startuppställningen med Vardy och Dewsbury-Hall på bänken och Ihenacho och Daka på planen ska förmodligen skaka om lite.

Leicester får en drömstart! Efter en tuff tackling från Tielemans där han vinner bollen och via Daka hamnar kulan framför Ihenacho som inte gör något misstag, 0-1. Glädjen blir kortvarig, i 10:e minuten kvitterar hemmalaget efter självmål av Luke Thomas efter trassel i målgården. Efter kvarten slår Maddison en huvudlös passning vid mittlinjen som ger hemmalaget ett perfekt 3 mot 2-läge, och det står 2-1. Maddison gör strax efter om samma sak och tvingas dra på sig en farlig frispark, som inte resulterar. Efter nästan en fjärdedel av matchen nickar Evans ihop med en hemmaspelare men båda är oskadda. När halvtimmen nästan är spelad händer en sak som visar att Leicester är i djup kris. Ward slår en inte särskilt meningsfull passning till Ndidi som genast slår den tillbaka till Ward, som klantar till mottagningen och blir attackerad och det blir nästan mål. De båda skäller ursinnigt på varann, inte bra! Tre minuter senare kommer, som det känns, en skänk från ovan. Barnes bryter förtjänstfullt ett svagt uppspel från Brighton, passar Tielemans som slår en fantastisk djupledspassning till Daka som gjort en fin löpning och han avslutar snyggt, kvitterat! När domaren blåser för halvtid känns det nästan overkligt att vi har 2-2. Brighton är det klart bättre laget så här långt.

Patson Daka gjorde 2-2
Patson Daka gjorde 2-2
När lagen kommer ut igen är Barnes ersatt av Castagne. Brighton får en drömstart efter att Tielemans onödigt dragit på sig en frispark strax utanför straffområdet. Den resulterar, men efter lång VAR-granskning underkänns målet för offside. Brighton fortsätter sitt fina spel, och det är bara en tidsfråga innan det ska bli hemmaledning igen. 3-2 kommer efter fint spel strax efter timmen spelad. En stund senare, i 70:e, lurar Troussard Ndidi längs kortlinjen, och det blir straff, 4-2. Leicester svarar med ett trippelbyte, Vardy, Dewsbury-Hall och Amartey in och Tielemans, Soumare och Ihenacho ut. Brighton spelar lugnt och metodiskt och kontrollerar matchen. Vi är helt chanslösa och Brighton avslutar med att sätta en fantastisk frispark av Mc Allistair till 5-2 och vinner hur rättvist som helst.

Tyvärr kan jag inte ge någon av de våra godkänt idag. Den stora frågan är nu: Får Brendan Rogers ytterligare en match på sig, eller blir det foten i morgon? Något måste ju göras...

Målen: 0-1 Kelechi Iheanacho (1), 1-1 Självmål Luke Thomas (10), 2-1 Moisés Caicedo (15), 2-2 Patson Daka (33), 3-2 Leandro Trossard (64), 4-2 Alexis McAllister (71), 5-2 Alexis McAllister (90+7)

Laguppställning: Danny Ward, James Justin, Wilfred Ndidi, Jonny Evans, Luke Thomas, Youri Tielemans (72), Boubakary Soumaré (72), James Maddison, Harvey Barnes (45), Kelechi Iheanacho (72), Patson Daka.

Avbytare: Daniel Iversen, Daniel Amartey (72), Timothy Castagne (45), Marc Albrighton, Kiernan Dewsbury-Hall (72), Nampalys Mendy, Dennis Praet, Jamie Vardy (72), Ayoze Perez.

Rapport: Palle

1 september

Leicester - Manchester United 0-1

Premier League

King Power Stadium

Vad ska Rodgers hitta på?

Manchester United bildades 1878 som Newton Heath LYR Football Club, men bytte namn till Manchester United 1902. Klubben flyttade från Newton Heath till sin nuvarande hemmaarena Old Trafford 1910. Meritlistan är ju diger, som vi vet, men har varit tunnare de senaste åren. En finalplats i Europa League är höjdpunkten på senare år. Historiskt sett är deras meritlista oslagbar: 20 ligatitlar, 12 FA-cup, 5 ligacup, 21 Community Shield, 3 Champion League, 1 Europa League bl.a. Manchester United ställer idag upp som vanligt med ett mäktigt namnkunnigt lag. Bl.a. finner vi Ronaldo, Casemiro, Lindelöf och Maguire på bänken!

Bra tempo och ett aggressivt Leicester från början. Ganska jämnt bollinnehav hittills, men Manchester känns något vassare i framstötarna dock. Efter 7 minuter försöker Fernandez sig på ett inlägg som blockeras till hörna, som sedermera blir en dubbelhörna. Ndidi nickar bort bollen bägge gångerna. Strax efteråt får Eriksen ett skottläge efter väggspel in i straffområdet. Skottet går dock utanför Wards högra stolpe. I den tjugonde minuten får Leicester en frispark efter att Eriksen knuffat omkull Maddison. En variant där Maddison lägger över bollen till Dewsbury-Hall, vars skott dock lätt plockas av De Gea. Tre minuter senare får Ward en bakåtpassning och rensar den högt upp på Manchesters planhalva, dock till en yta där inga Leicesterspelare befinner sig, så United tar direkt hand om bollen som spelas ut till högerkanten där Luke Thomas lämnat en stor yta fri. Bollen vidare till Rashford som på ett tillslag skickar vidare bollen till Sancho som fri med Ward enkelt rundar honom och rullar in bollen i tomt mål. 0-1! Ridå! Manchester tar nu succesivt mer och mer över och är nu det bättre laget. Dock lyckas man inte skapa några klara målchanser. Harvey Barnes är pigg och oroar Unitedförsvaret ibland. Bl.a. ett skottförsök utifrån som De Gea inte hade haft en chans på om det gått något längre ned. Maddison har en frispark som dock blockeras av Unitedförsvaret och i sista minuten av första halvleken rycker sig åter Barnes loss, men får inte fram inlägget. Halvleken slutar 0-1. Vad ska Rodgers hitta på i pausen?

Andra halvlek börjar utan att några byten gjorts. Dewsbury-Hall lyckas vinna en frispark ensam mot tre Unitedspelare. Såklart är det Maddison som tar hand om den och gör det mycket bra, men De Gea gör en kanonräddning uppe i sitt vänstra kryss! Detta verkade ge Leicester energi, för nu börjar det hända saker. Leicester tar över! Dewsbury-Hall drar sin motståndare och lägger ett inlägg över United-försvaret till Barnes, som dock fick backa för att nå bollen och nickade därför över. I minuten efter fäller Elanga Maddison och av frisparken blir det hörna där man gör en variant som ger Dewsbury-Hall skottläge, men som täcks. I femtionionde minuten byts Elanga ut mot Casemiro. United ligger ganska lågt med laget och det är Leicester som är det bättre laget. I sextionde minuten blir Maddison fasthållen centralt just utanför Uniteds straffområde. Maddison tar själv frisparken som dock går i mure. Sanchez tas ut och Ronaldo in. Ihenacho byts in mot Tielemans. Ronaldo får lite bättre tryck mot Leicesterförsvaret, ett par riktiga farliga lägen med inspel från Ronaldo mot Eriksen var nära ge resultat. Bl.a. en cykelspark av Ronaldo höll på att innebära 0-2. Vardy byts mot Daka och Rashford mot Fred i åttiosjunde minuten. Leicesters bästa chans dröjde till den nittiofjärde minuten. Daka fick en långboll i mitten av plan, skarvade vidare till James Justin som kom mer eller mindre ren med De Gea till höger i Uniteds straffområde. Han drog på för drottning och fosterland och bollen gick högt över! Kanske borde han försökt hitta Barnes eller Daka i bra lägen centralt? Efter detta hände inget mer och domaren blåste av matchen. Tungt! Ytterligare en förlust och mer och mer cementerad i botten. Dewsbury-Hall intervjuas efter matchen och han tror att bara vi får vår första tre-poängare, så kommer också självförtroendet, det gäller nu att hålla ihop som ett lag. Han var också lite lättad över att transferfönstret stänger, så alla spekulationer upphör. Lossnar det mot Brighton nästa omgång?

Målet: 0-1 Jadon Sancho (23)

Laguppställning: Danny Ward, James Justin, Wilfred Ndidi, Jonny Evans, Luke Thomas, Boubakary Soumare, Kiernan Dewsbury-Hall, James Maddison, Youri Tielemans (76), Harvey Barnes, Jamiwe Vardy (87).

Avbytare: Daniel Iversen, CaglarSöyüncü, Timothy Castagne, Marc Albrighton, Dennis Praet, Lewis Brunt, Kelechi Iheanacho (76), Ayoze Perez, Patson Daka (87).

Rapport: Anders


27 augusti

Chelsea - Leicester 2-1

Premier Legue

Stamford Bridge

Förlust trots en man mer!

Leicester City kom till London och Stamford Bridge utan James Maddison som skadat sig. Dessutom blev det dagen innan matchen klart att Wesley Fofana lämna Leicester för Chelsea. Brendan Rodgers ställde upp med en 4-3-3 där Wilfred Ndidi lämnats på bänken.

Chelsea tog hand om initiativet och dominerade matchen, men några jättechanser skapade man inte förrän i den sjätte minuten, men då var Danny Ward på alerten och räddade galant. I den 12:e minuten dömde domare Paul Tierney straff för Chelsea.  Då är passande att berätta om denne domare, de senaste sex matcherna han dömt Chelsea så har de vunnit med sammanlagt 15-0! Han har en förkärlek för att döma till Chelseas fördel och så var det även idag. Men som tur var för Leicesters del fanns VAR, som såg att en Chelsea-spelare varit offside i förspelet till straffen, så det blev ingen straff.  Chelsea fortsatte att dominera matchen och Leicester försvarade sig lågt. I den 19:e minuten satte alla Leicesterfans kaffet i vrångstrupen, Jonny Evans skadad!  Som tur var var det inte allvarligt, så han kunde spela vidare. Efter 21 minuter fick Conor Gallagher gult kort efter att har rivit omkull en Leicesterspelare för tredje gången. Strax efter påtalade Jonny Evans för domaren att Chelsea hela tiden höll på med efterslängar. Chelsea ville i den 27:e minuten åter igen ha straff för en hands på Evans. Denna gång behövdes inte VAR för att konstatera att det var fel.  Strax innan halvtimman fällde Gallagher Harvey Barnes när han var på väg att springa sig fri. Domaren kunde bara visa ett andra gult kort för Gallagher, därmed hade han spelat färdigt för dagen. Minuter senare gjorde Leicester 0-1. Men domaren hade uppfattat en regelvidrighet och målet underkändes. För vad? Undrade alla! Efter utvisningen på Gallagher pressade Leicester tuffare och högre, Men känslan efter den första halvleken var att domaren gärna favoriserade hemmalaget. Precis innan paus slog Tielemans en fantastisk passning till Vardy, tyvärr sköt han utanför, strax därpå hade Castagne ett jätteläge, men Chelseas målvakt räddade. Den andra halvleken var bara ett par minuter gammal när Sterling gjorde 1-0. Cucurella passade till Sterling som lyfte in bollen i det bortre hörnet utan chans för Ward. Minuter efter det hade Chelsea en stolpträff. Leicester axade upp och började trycka tillbaka hemmalaget. Barnes nickade ett inlägg mitt på målvakten i den 58:e minuten. Barnes avlutade strax över i den 61:a minuten, men så i den 63:e minuten kom 2-0. Ett snabbt anfall och slarvigt försvarsspel av Leicester och så hade Sterling gjort sitt andra mål för dagen. Bara minuter senare gav Barnes hoppet tillbaka till alla Leicesterfans. Efter ett misslyckat utspel från målvakten snappade Iheanacho upp bollen, Barnes väggspelade med Vardy och lade sedan snyggt in reduceringen. Matchen fortsatte utan att något av lagen kunde få till någon fet chans. Leicester jobbade på i jakten på en kvittering, men den kom aldrig. Bäst läge hade Vardy, men han sköt i burgaveln.

Målen: 1-0 Raheem Sterling (47), 2-0 Raheem Sterling (63), 2-1 Harvey Barnes (66)

Laguppställing: Danny Ward, Timothy Castagne, Jonny Evans, Dsniel Amartey, James Justin, Youri Tielemans (89), Boubakary Soumare (55), Kiernan Dewsbury-Hall, Dennis Praet (55), Jamie Vardy, Havery Barnes.

Avbytare: Daniel Iversen, Luke Thomas, Caglar Söyüncÿ, Marc Albrighton, Nampalys Mendy, Wilfred Ndidi (89), Kelechi Iheanacho (55), Ayoze Perez (55), Patson Daka. 

Rapport: Sören

James Justin på Stamford Bridge
James Justin på Stamford Bridge

23 augusti

Stockport - Leicester 1-3

Carabo Cup

Edgely Park

Iversen hjälte i straffdrama

Stockport County grundades som Heaton Norris Rovers 1883, alltså året innan Leicester Fosse grundades. Sedan säsongen 1902/1903 spelar man sina hemmamatcher på Edgely Park som idag tar 10841 åskådare. Till dagens match hade 10304 åskådare löst entré, i princip slutsålt alltså! Stockport håller till i League 2, klubbens största framgångar är att ha vunnit Division 3 två gånger, Division 4 en gång, samt att ha spelat final i Autoglass Trophy två gånger. Man har alltså inte varit direkt framgångsrika. Leicester och Stockport har mötts 39 gånger, av dessa har Leicester vunnit 16 och Stockport 13. Senast Leicester och Stockport möttes var den 3 mars 2009 i League 1, matchen slutade 1-1.

Ingen livesändning fanns att tillgå från denna match och LCFC Radio vägrade fungera. Efter en halvtimma kom dock sändningen igång. Leicester startade friskast och dominerade matchen. Tielemans lobbade över ribban i den tolfte minuten, Iheanacho sköt precis utanför i den femtonde och strax efter sköt Tielemans rakt på målvakten. I den 21:a minuten hade Leicester en jättechans, efter fint förspel av Praet avslutade Daka, målvakten räddade. Efter en halvtimma kom hemmalagets första chans, då räddade Iversen, inte utan problem. Barnes snurrade med Stockportförsvaret och sköt ett skott, målvakten Jaros hade dock inga problem att rädda i den 35:e minuten. Tre minuter senare slog Albrighton en hörna som Barnes styrde utanför. Ett snabbt anfall några minuter senare kom Iheanacho nära mål, men tyvärr gick avslutet strax utanför. Innan första halvlek var slut hade Barnes och Iheanacho ett par halvchanser som målvakten kunde rädda. Första halvlek var ingen lysande föreställning, Leicester saknade förmågan att verkligen sätta hemmalaget under press och skapa de riktigt stora chanserna.

Marc Albrighton - lagkapten och högerback denna kväll
Marc Albrighton - lagkapten och högerback denna kväll

Den andra halvleken startade Leicester ännu starkare, ett fint inlägg från Albrighton i den 47:e minuten nådde inte riktigt fram till Barnes. Ett par minuter senare var Thomas framme och dribblade och fick iväg ett skott som smet utanför. Plötsligt kontrade Stockport och mittfältaren Crankshaw sköt i burgaveln. Med timman spelade böt Rodgers ut Mendy och Daka som inte varit så lyckade och satte in Maddison och Castagne. Dessutom bytte han spelformation från 4-3-3 till 4-5-1. Både Maddison och Castagne fick ännu bättre fart på spelet, men när de slog fina inlägg fanns ingen framme för att förvalta dem. Kiernan Dewsbury-Hall kom in i den 71.a minuten och var genast framme och sköt ett skott som målvakten räddade. Leicester tryckte på mer och i den 77:e minuten skruvade Maddison en boll precis utanför stolpen. Två minuter senare tappade Tielemans ut en boll till en hörna som blev farlig, Iversen kunde med visst besvär rädda. Leicester kontrade och Dewsbury-Hall var nära, bollen räddades dock på mållinjen. Minuten senare ville Maddison ha straff, domaren vinkade avvärjande, bollen föll till Perez men målvakten räddade. 83: minuten, Tielemans skruvar bollen utanför, 84:e minuten Maddison dribblar och skjuter och Jaros tippar till hörna. Crankshaw var framme efter en frispark, men Vestergaard stod ivägen. Det gjorde han för övrigt bra hela matchen. Söyüncü var uppe och klättrade på en anfallare på tilläggstid och drog på sig en frispark. I efterspelet ville hemmalaget ha straff efter att bollen tagit på Tielemans hand. Ingen VAR fanns att tillgå för att hjälpa domaren. Matchen slutade 0-0 och det blev avgörande på straffsparkar. Nu klev Daniel Iversen fram och blev stor hjälte när han räddade tre av Stockports straffar. Leicester vidare i Carabao Cup, men det blev ett tufft test mot Stockport County. 79% bollinnehav, 578 passningar, 25 skott, men 0 mål mot ett League 2 lag imponerar inte. Det krävdes att Maddison, Castagne och Dewsbury-Hall kom in för att få riktig fart på laget. Chelsea härnäst på lördag, spelar Fofana med oss eller Chelsea då?

Straffarna: Tielemans 1-0, Sarcevic (räddad av Iversen), Maddison (räddad av Jaros), Quigley (räddad av Iversen), Barnes 2-0, Croasdale 2-1, Perez (sköt över), Wooton (räddad av Iversen), Dewsbury-Hall 3-1.

Laguppställning: Daniel Iversen, Marc Albrighton (71), Jannik Vestergaard, Caglar Söyüncü, Luke Thomas, Nampalys Mendy (61), Youri Tielemans, Dennis Praet (71), Harvey Barnes, Kelechi Iheanacho, Patson Daka (61).

Avbytare: Danny Ward, James Justin, Daniel Amartey, Timothy Castagne (61), Wilfred Ndidi, Lewis Brunt, Kiernan Dewsbury-Hall (71), James Maddison (61), Ayoze Perez (71).

Rapport: Sören

Daniel Iversen - straffhjälte mot Stockport
Daniel Iversen - straffhjälte mot Stockport

20 augusti

Leicester - Southampton 1-2

Premier League

King Power Stadium

Panik?

Det här var matchen som skulle få Leicester City på fötter igen. Efter 2-2 på hemmaplan mot Brentford och den oundvikliga förlusten mot Arsenal på Emirates Stadium, skulle Leicester slå krislaget Southampton och börja vandra uppåt i tabellen!

Wesley Fofana satt på läktaren, Youri Tielemans satt på bänken och Daniel Amartey startade bredvid Jonny Evans. Det är ett faktum som får mig att fundera, det finns två mittbackar i Caglar Söyüncü och Jannik Vestergaard att tillgå, ändå väljer Brendan Rodgers Amartey. Är de andra två så dåliga att en mittfältare/ytterback är bättre? Matchen började optimistiskt, Leicester dominerade och tryckte tillbaka gästerna, som tycktes komfortabla med att försvara sig lågt och försöka kontra. Det var chanser för Leicester hela tiden den första kvarten, dock utan att någon chans var riktigt farlig. Southamptons Elounoussi och Walker-Peters drog vid upprepade tillfällen på sig frisparkar. De pekade hela tiden på att de spelade på boll, men sanningen var att de aldrig spelade på boll. Det var underligt att domare Michael Salisbury dröjde ända till den 64:e minuten med att varna Elounoussi. I den 26:e minuten kontrade Mara in 0-1, men han var rejält offside och inte ens VAR behövdes för att underkänna målet.

Amartey före Söyüncü och Vestergaard i ranking!
Amartey före Söyüncü och Vestergaard i ranking!

Den andra halvleken började som den första, Leicester förde matchen och Southampton var nöjda med att försvara sig lågt. Efter nio minuters spel ordnade Ayoze Perez en frispark i bra läge. Muren ställdes upp och målvakten tog sin position. James Maddison kvev fram och placerade in bollen vid första stolpen, galant! Han skruvade bollen runt muren och ställde målvakten utan chans. 1-0 var rättvist i detta läge. Nu förändrade matchen utseende totalt. Plötsligt såg Leicester trötta ut och Southampton övergav sitt spelsätt för att komma i anfallsvåg på anfallsvåg. Southampton hade plötsligt energi och såg farliga ut. I den 65:e minuten bytte Rodgers in Tielemans och Daka istället för Perez och Vardy. Bara tre minuter senare kvitterade gästerna. Ett långt inkast missades helt av Wilfred Nididi, som så här långt sett ut som i fornstora dar. Bollen föll till Che Adams som via James Justin fick bollen i mål. Det märkvärdiga så här långt i den andra halvleken var att spelare som dominerat i första halvlek, Kiernan Dewsbury-Hall, Harvey Barnes och James Maddison, plötsligt försvann ur matchen. Med kvarten kvar att spela var det dags för Adams igen. Han mötte ett inlägg på halvvolley och stötte in 1-2 bakom en chanslös Ward. Samme Adams hade ett skott i stolpen på tilläggstid! Hur Leicester kunde tappa matchen som de gjorde, är för mig ofattbart. Man gjorde 1-0 och sedan slutade man spela. Är det dags för panik redan? Manager Rodgers var mäkta besviken efter slutsignalen!

Målen: 1-0 James Maddison (54), 1-1 Che Adams (68), 1-2 Che Adams (84)

Laguppställning: Danny Ward, Timothy Castagne, Daniel Amartey, Jonny Evans, James Justin, Wilfred Ndidi, Ayoze Perez (55), James Maddison, Kiernan Dewsbury-Hall, Harvey Barnes (76), Jamie Vardy (55).

Avbytare: Daniel Iversen, Caglar Söyüncü, Luke Thomas, Youri Tielemans (55), Marc Albrighton, Nampalys Mendy, Dennis Praet, Kelechi Iheanacho (76), Patson Daka (55).

Rapport: Sören

Dewsbury-Hall gratulerar Maddison efter 1-0
Dewsbury-Hall gratulerar Maddison efter 1-0

13 augusti

Arsenal - Leicester 4-2

Premier League

Emirates Stadium

Jesus för svår för Foxes

Idag var det dags för det första av flera Londonbesök för Leicester. Det är varmt i London. Det innebar att domaren hade beordrat "cooling break" i mitten på varje halvlek och den annars så välklädde Brendan Rodgers nöjde sig med en stilren kortärmad tröja. Leicesters startelva mot Arsenal var densamma som i premiärmatchen.

Hemmalaget tog hand om matchen direkt från start. De dominerade mot ett lågt stående Leicester. Den första chansen blev dock Leicesters; Fofana drev bollen framåt och efter väggspel med Vardy kom han fri, men tyvärr räddade målvakten. Efter exakt en kvart fick samme Fofana en varning efter en tröjdragning. Det innebar förstås att han fick ta det lite försiktigt resten av matchen. I den 20:e minuten nickade Xhaka i stolpen. Arsenal kom allt närmare och tre minuter senare tog de ledningen. Bollen letade sig in i straffområdet, till höger om vår målvakt. Jesus dribblade fram och tillbaka och lyfte sedan mycket snyggt in bollen över Ward och in i målet. Möjligen tog den på Evans. I den 35:e minuten utökade Arsenal välförtjänt till 2-0. Denna gång var det en hörna som Vardy nickade, men inte bättre än att den gick till en helt fri Jesus som nickade in tvåan. Här tappade Amartey faktiskt markeringen. I minut 38 lurade Jesus Evans och kom fri men vår målvakt gjorde en fotparad, och ytterligare tre minuter senare kom Jesus fri igen, men Ward stod i vägen. Några minuter före paus skickade Castagne in ett inlägg mot Vardy, som hindrades av målvakten Ramsdale och Vardy föll. Straff! VAR friade dock och jag är benägen att hålla med. Vardy föll väldigt lätt, så det var nog rätt att det inte blev straff. Den första halvleken visade på tio avslut för Arsenal, men endast ett (Fofana) för Leicester.

Wesley Fofana - tidigt varnad
Wesley Fofana - tidigt varnad

Andra halvlek började med att Leicester sjönk allt djupare. Ett problem är att avståndet från försvarslinjen upp till Jamie Vardy blev väldigt stort. Plötsligt, i 53:e minuten händer det. Evans gör en snygg kross till Justin som befann sig högt upp. Han nickade mot Vardy, men backen Saliba hann först men förpassade bollen i mål. Är Leicester på gång? Nej, för redan två minuter senare gör Ward ett grovt misstag och bollen går till Jesus som serverar Xhaka ett drömläge och så är det 3-1. Först i den 59:e minuten får Leicester sin första hörna, så stor är Arsenals dominans. Efter en drygt timme byts Praet, Daka och Iheanacho in och Rävarna övergår till spelsystemet 4-4-2. Jag gläds åt att Dennis Praet återigen får en chans. Han gjorde inga underverk, men var definitivt bättre än den utbytte Tielemans. När en kvart återstår reducerar plötsligt Leicester. Målet kommer efter ett snyggt väggspel mellan Maddison och Iheanacho. Den förre avslutar med ett skott i mål mellan målvaktens ben. Ett litet hopp tändes, men precis som vid förra reduceringen svarade Arsenal direkt. Martinelli blev friställd strax utanför straffområdet och hittade en lucka i Danny Wards vänstra hörn. Jesus hade sedan en chans till ett hattrick men sköt över i fritt läge.

Resultatet 4-2 speglar matchen ganska väl. Leicester mötte helt enkelt ett bättre lag. Tielemans och Maddison nådde inte upp till den klass vi är vana vid, och de andra centrala mittfältarna, Dewsbury-Hall och Ndidi, förmådde inte ta över. Danny Ward gjorde flera fina räddningar, men fumlade vid 3-1. Den lokala tidningen Leicester Mercury utståg James Justin till bäste Leicesterspelare. Jag håller med.

Målen: 1-0 Gabriel Jesus (25), 2-0 Gabriel Jesus (35), 2-1 självmål (Saliba 53), 3-1 Granit Xhaka (55), 3-2 James Maddison (74), 4-2 Gabriel Martinelli (75)

Laguppställning: Danny Ward, Wesley Fofana, Jonny Evans, Daniel Amartey (63), Timothy Castagne, Youri Tielemans (63), Wilfred Ndidi, Kiernan Dewsbury-Hall, James Justin, James Maddison, Jamie Vardy (70).

Avbytare: Daniel Iversen, Cagler Söyüncü, Luke Thomas, Marc Albrighton, Nampalys Mendy, Dennis Praet (63), Kelechi Iheanacho (70), Ayoze Perez, Patson Daka (63).

Rapport: Jens

James Justin - Bäste Leicesterspelare mot Arsenal
James Justin - Bäste Leicesterspelare mot Arsenal

7 augusti

Leicester - Brentford 2-2

Premier League

King Power Stadium

Antiklimax

Då var det dags för premiär i Premier League säsongen 22/23.Dagens motståndare är B rentford FC som besöker King Power Stadium. Brentford var nykomlingar förra säsongen och lyckades förvånansvärt bra och slutade på en trettonde plats. Tränare är Thomas Frank från Danmark och vi har även svenskar i klubben, nämligen Pontus Jansson som är lagkapten, samt Saman Ghoddos. "The Bees" har sin bas i västra London och bildades 1889. Man misslyckades med att kvala sig till Premier League både 2015 och 2020, men 2021 lyckades man som sagt. Det är nu andra året i högsta ligan, så nu blir det intressant att se om de kan bibehålla nivån från förra året. Intressant blir också att följa vårt Leicester City FC i år. Vi blev av med vår kapten och har inga andra förluster ännu, men heller inga nyförvärv. Det känns på något sätt som förväntningarna har skruvats ned en del inför denna säsongen. Det är ju också då The Foxes presterar som bäst, när man blir lite av underdogs. Mot Brentford på hemmaplan måste vi dock ses som favoriter. Speciellt idag när vi har Blue Army Sweden-medlemmar på plats och ger extra support. Se nu till att vara högljudda!

Strålande sol och en fin gräsmatta. Matchen blåses igång av domare Jarred Gillett från Australien! Bra tempo från början, inte mycket till chanser dock. Det första skottet på mål blir från en Brentfordspelare, nämligen Mbeumo. Inga problem för Ward dock. I den 13:e minuten kommer Leicesters första skott på mål, en projektil från Tielemans som Brentfords målvakt Raya fick sträcka ut på för att rädda. Kraftigt bollövertag från Leicesters sida. I sextonde minuten får Castagne till ett bra inlägg som dock Brentfordförsvaret kan styra till en resultatlös hörna. Brentford är farliga på omställningar vilket visade sig i nittonde minuten då en långboll ända från försvaret nådde Toney bakom Leicester backlinje. Som tur var hade Toney en dålig förstatouch och fick bollen för långt ifrån sig och Ward kunde knipa bollen framför fötterna på Toney. I den tjugonde minuten hettade det till åt andra hållet då Tielemans slog en långboll från halva planen bakom Brentfords backlinje där Maddison dyker upp och nickar bollen strax utanför. Det är svårt att ta sig igenom det kompakta Brentfordförsvaret. De gånger Leicester har lyckats är när man lyckats hitta in med inlägg eller långbollar bakom baklinjen, ännu inte med instick eller väggspel. En del skott utifrån har det också varit hittills. Vardy får en löpboll i minut 32 som resulterar i en hörna.
Hörnan slås av Maddison mot den första stolpen och där kommer Castagne rusande och får pannan på bollen som borrar sig snyggt in i nätet. 1-0! Wissa löper sig fri i vid Leicesters högra del av straffområde, får ett skottläge som dock Evans står i vägen för och bröstar ut till hörna. Hörnan blir till en dubbelhörna, båda dock för korta och nickas lätt bort av Leicesterförsvarare. I fyrtionde minuten löper Dewsbury-Hall sig fri på vänsterkanten och lägger ett inlägg till Maddison som avslutar på volley, men målvakten Raya limmar bollen. Leicester har bra kontroll på matchen. I fyrtioandra minuten var det åter dags för skott utifrån, denna gång av Tielemans, som dock träffar stolpen! Returen går sedermera till hörna efter en del kalabalik i straffområdet. Hörnan plockas enkelt av Raya.

Flaggdag på King Power Stadium
Flaggdag på King Power Stadium
Andra halvlek.

Efter endast tjugotvå sekunder passar sig Leicester fram centralt efter ett Brentford bolltapp utanför Brentfords straffområde och bollen hamnar hos Dewsbury-Hall som drar till med vänsterfoten. I stolpen! Men denna gången stolpe-in istället för stolpe-ut. 2-0! Leicester drar inte ner på takten. I den femtionde minuten är det dags för skott igen. Återigen Tielemans som provar lyckan, men Raya räddar ganska bekvämt. Nu verkar det dock som att Leicester börjar bevaka ledningen. Något lägre står man när man försvarar, framåt verkar det vara omställningar man satsar på. Brentford har helt naturligt mer boll nu. Är det för tidigt att släppa initiativet? Ett mål bakåt och det kan smyga in sig ängslan och osäkerhet. Mycket riktigt. I sextiotredje minuten efter ett Leicester-inkast(!) snor Brentford bollen från Maddison och skickar in den i straffområdet där Toney skickligt täcker bort Amartey, vänder runt och skickar in bollen från nära håll bakom Ward. 2-1! Leicesters tredje stolpträff kom i den sextioåttonde minuten efter en frispark från Maddison som Fofana nickade i stolpen och ut. En sak som man reflekterar över är de defensiva hörnorna där man kan se en större trygghet hos försvararna, säkert beroende på Wards förmåga på höjdbollarna som ju varit ett problem tidigare. Ward har hittills i matchen plockat ner ett antal höjdbollar. Dominerar i straffområdet på ett annat sätt än vi varit vana vid med Kasper. I den sjuttiotredje minuten gör så Rogers ett offensivt byte(?) då Patson Daka kommer in istället för Dewsbury-Hall. I sjuttiosjunde minuten hettar det till med just en höjdboll som Toney når först på och nickar strax utanför. Tyvärr verkar Brentford ta över mer och mer. I åttiosjätte minuten hände då det som händer när man inte förmår att stänga en match. Ett skottblock av Leicester hamnar sedermera hos Dasilva som mer eller mindre oattackerad söker sig från höger in mot mitten strax utanför straffområdet. Placerar bollen med vänster fot till höger om Ward, otagbart.
Nu får vi nog vara glada för en poäng, väldigt onödigt att släppa en tvåmålsledning och markant övertag i spelet. Matchen slutar oavgjort.

Målen: 1-0 Timothy Castagne (33), 2-0 Kiernan Dewsbury-Hall (46), 1-1 Ivan Toney (62), 2-2 Josh Dasilva (86)

Laguppställning: Danny Ward, Wesley Fofana, Jonny Evans, Daniel Amartey, Timothy Castagne, Youri Tielemans, Wilfred Ndidi, Kiernan Dewsbury-Hall (73), James Justin, James Maddison, Jamie Vardy.

Avbytare: Daniel Iversen, Cagler Söyüncü, Luke Thomas, Marc Albrighton, Nampalys Mendy, Dennis Praet, Kelechi Iheanacho, Ayoze Perez, Patson Daka (73).

Rapport: Anders

Timothy Castagne öppnade målskyttet 2022/2023
Timothy Castagne öppnade målskyttet 2022/2023

31 juli

Leicester - Sevilla 1-0

Träningsmatch

King Power Stadium

Skador oroar

Vad är det med spanska lag och Leicester City? Förra säsongen möte Leicester Villareal i sista matchen innan ligan startade, då fick Wesley Fofana benet avsparkat. I dag gjorde Sevilla sitt bästa för att skada Leicesters spelare. Ricardo Pereira och Harvey Barnes fick båda bytas ut på grund av skador. Sevilla spelade fult och drog för övrigt på sig fyra gula kort, som borde varit fler. I går fick spanjorerna stryk mot Arsenal med 6-0, i dag hade de bestämt sig för att det inte skulle upprepas. De spelade ett tajt och som sagt fult försvarsspel. Det var hemmalaget som dominerade matchen och hade de bästa chanserna, Kiernan Dewsbury-Hall och James Maddison styrde på mittfältet och skapade flera chanser. Det spanska försvaret var som sagt tajt och när Leicester kom i skottläge (Barnes, Vardy, Maddison) så täckte man till hörna. I den 20:e minuten fick Sevilla en frispark som Fofana styrde mot mål, Daniel Iversen fick göra en jätteräddning. Där var det nära självmål. För övrigt var Fofana en gigant i försvaret, precisa brytningar och fina framspelningar.

I den andra halvleken fortsatte Leicester att dominera och skapa chanser. Men precis som i första halvlek lyckades spanjorerna täcka de flesta skott till resultatlösa hörnor. Inhopparen Patson Daka satte mer snurr på Leicesters anfall och sköt några fräsande skott. I den 68:e minuten bröt Dennis Praet på mittfältet, spelade fram Maddison som spelade vidare ut till häger till Dewsbury-Hall. Han sköt ett snabbt skott som styrde på en Sevillaförsvarare och ställde målvakten totalt, 1-0 var i detta läge mycket rättvist. Tio minuter senare lurade Praet en försvarare totalt och slog ett inlägg som Daka nickade i stolpen. Leicester fortsatte att dominera matchen ut och Sevilla fortsatte att spela fult. 1-0 var rättvist och kunde varit lite mer.

Under denna försäsong har mål och assist fördelat sig så här - Kiernan Dewsbury-Hall 2 mål/3 assist, Patson Daka 3/1, James Maddison 1/3, Harvey Barnes 3/0, Jamie Vardy 2/0, Youri Tielemans 0/2, Dennis Praet, Ayoze Perez, Papy Mendy och Boubakary Soumaré 1 assist var.

Målskytt:

Kiernan Dewsbury-Hall (68)

Laget: Daniel Iversen (45), Ricardo Pereira (37), Wesley Fofana (45), Jonny Evans, James Justin, Timothy Castagne, Kiernan Dewsbury-Hall (84), Wilfred Ndidi (67), James Maddison (84), Harvey Barnes (63), Jamie Vardy (67).

Avbytare: Kasper Schmeichel (45), Caglar Söyüncü, Jannik Vestergaard, Daniel Amartey (45), Luke Thomas, Boubakary Soumaré (67), Nampalys Mendy (84), Dennis Praet (63), Youri Tielemans (37), Marc Albrighton (84), Patson Daka (67), Kelechi Iheanacho.


Rapport: Sören

James Maddison styrde mycket av spelet mot Sevilla
James Maddison styrde mycket av spelet mot Sevilla

23 juli

Derby County - Leicester 1-3

Träningsmatch

Pride Park

Wright i protokollet!

Efter oavgjort vid halvtid tog Leicester hand om matchen och Iheanacho och Daka såg till att bortalaget hade taktpinnen. Ungdomsspelaren Callum Wright avgjorde sedan matchen med sitt första seniormål för Leicester City.

Målskyttar:

Derby County - Tom Bakhuzien (65)

Leicester City - Kelechi Iheanacho (55), Patson Daka (79), Callum Wright (87)

Laguppställning: Jakub Stolarczyk, Daniel Amartey, Jannik Vestergaard, Caglar Söyüncü, Wilfred Ndidi (62) Timothy Castagne, Youri Tielemans, Luke Thomas, Dennis Praet (77), Patson Daka, Kelechi Iheanacho (83).

Avbytare: Chituru Odunze, Callum Wright (83), Hamza Choudhury (77), Nampalys Mendy (62), Wanya Marçal-Madivadu, Shane Flynn,  Tawanda Maswanhise, Will Alves. 


Rapport: Sören

Patson Daka i protokollet igen
Patson Daka i protokollet igen

23 juli

Preston North End - Leicester 1-2

Träningsmatch

Deepdale

Vardy öppnade målskyttet!

Den andra matchen för dagen och Leicester ställde upp med ett mer ordinarie lag. Jamie Vardy och Harvey Barnes såg till att ge bortalaget ledningen innan hemmalaget fick in ett recuceringsmål. Precis som i dagens första match mot Derby, var det ett flertal av de så kallade "truppspelarna" som imponerade. Nästa helg möter Leicester Sevilla på King Power Stadium, då kanske vi har något nyförvärv på plats?

Målskyttar:

Preston North End - Alistar McCann (49)

Leicester City - Jamie Vardy (12), Harvey Harnes (18)

Laguppställning: Kasper Schmeichel (63), Ricardo Pereira, Wesley Fofana, Jonny Evans, James Justin, Kiernan Dewsbury-Hall Bouba Soumaré, Marc Albrighton (63), James Maddison, Harvey Barnes, Jamie Vardy.

Avbytare: Daniel Iversen (63), Bill Nelson, Iestyn Huighes, Paul Appiah, Sammy Braybrooke, Oloiver Ewing, Kasey McAteer, Ayoze Perez (63).


Rapport: Sören 

Jamie gjorde ett klassiskt Vardy-mål
Jamie gjorde ett klassiskt Vardy-mål

20 juli

Hull City - Leicester 0-4

Träningsmatch

MKM Stadium

Första pokalen hemma!

I försäsongens tredje match kom den första vinsten för Leicester City, dessutom tog man hem säsongens första titel eftersom matchen gällde Corendon Cup. Hemmalaget hade förtvivlat svårt att skapa något av värde, första gången man hade bollen under kontroll på Leicesters planhalva var efter 13 minuter. Leicester dominerade utan att skapa några vassare chanser. När Dennis Praet satte press på en försvarare i den 29:e minuten kunde Patson Daka sno bollen och snyggt skjuta in den vid närmaste stolpe. I den andra halvleken fick vi se ett mer "ordinarie" Leicester fullständigt krossa hemmalaget. Några minuter in på halvleken gjorde Harvey Barnes 0-2 via en försvarare. Wesley Fofana nickade in 0-3 på ett inlägg från andra halvleks kung, James Maddison. Mittfältare Maddison har startat denna säsong som han avslutade den förra, han dominerar, dirigerar, slår fantastiska passningar och han gör mål. 0-4 bar Maddisons signum, ett par snabba dragningar, backen upp på läktaren och virka in bollen vid bortre stolpen, klassmål! Ett par ord också om 35-åringen Jamie Vardy. Han gjorde visserligen inget mål i dag, men han ser pigg och fräsch ut och med honom på planen gick matchtempot upp många procent.

Målskyttar:

Leicester City - Patson Daka (29), Harvey Barnes (47), Wesley Fofana (51), James Maddison (84)

Laguppställning första halvlek: Daniel Iversen, Daniel Amartey, Jannik Vestergaard, Caglar Söyüncü, Timothy Castagne, Youri Tielemans, Nampalys Mendy, Luke Thomas, Patson Daka, Dennis Praet, Ayoze Perez.

Laguppställning andra halvlek: Daniel Iversen, Ricardo Pereira, Wesley Fofana, Jonny Evans, James Justin, Harvey Barnes, Kiernan Dewsbury-Hall, James Maddison, Marc Albrighton, Boubakary Soumare, Jamie Vardy.


Rapport: Sören

Soumare kramar om Barnes efter 0-2
Soumare kramar om Barnes efter 0-2

16 juli

OH Leuven - Leicester 3-3

Träningsmatch

Den Dreef Stadio, Leuven

Oavgjort mot Löven!

Leicester City och systerlaget OH Leuven spelade oavgjort 3-3 i en trevlig försäsongsmatch. För hemmalaget var det sista träningsmatchen innan ligan startar. Det märktes också att OHL är några veckor längre fram i förberedelserna än City. OHL var ettriga från start och sprang sönder Leicesters försvar i början av matchen. Man ledde med 2-0 redan efter 12 minuter. Leicester kvitterade till 2-2 strax innan timman spelad, Dewsbury-Hall och Daka med två fina mål. Sedan bytte Brendan Rodgers ut hela startelvan mot nya spelare. Matchen spelades 2 gånger 45 plus 30, detta för att kunna få speltid på så många spelare som möjligt. OHL ökade till 3-2 i den 91:a minuten och grand old man Jamie Vardy fastställde slutresultatet till 3-3 i den 101:a minuten.

Brendan Rodgers var nöjd efter matchen: "It was a really good exercise. Obviously, Leuven, it was their last game before their season starts next week. I think you saw two different speeds, especially early on in the game, where they were a little bit sharper at times. I'm really pleased."

Målskyttar:

OH Leuven - Mousa Al Tamari (1), Nochon Nsingi (12), Mykola Kukharevych (91)

Leicester City - Kiernan Dewsbury-Hall (51), Patson Daka (59), Jamie Vardy (101)

Laguppställning: Daniel Iversen, Ricardo Pereira, James Justin, Wesley Fofana, Jonny Evans, Harvey Barnes, James Maddison, Ayoze Perez, Kiernan Dewsbury-Hall, Boubakary Soumaré, Patson Daka.

Avbytare: Jakub Stolarczyk, Caglar Söyüncü, Youri Tielemans, Jamie Vardy, Marc Albrighton, Kelechi Iheanacho, Daniel Amartey, Hamza Choudhury, Jannik Vestergaard, Nampalys Mendy, Callum Wright, Dennis Praet, Timothy Castagne, Luke Thomas, Sammy Braybrooke, Will Alves.


Rapport: Sören

Khun Top delade ut nya matchtröjor till unga fans innan matchen
Khun Top delade ut nya matchtröjor till unga fans innan matchen

9 juli

Leicester - Notts County 1-2

Träningsmatch

Seagrave - träningsanläggningen

Genomkörare - inget annat!

Leicester förlorade säsongens första träningsmatch mot Notts County med 1-2. Matchen spelades utan publik på Leicester Citys träningsanläggning Seagrave. Manager Brendan Rodgers var nöjd med genomköraren och sa att just nu handlar det bara om att bygga kondition och koordination. "In terms of the objectives of the game - which are based around fitness - we were playing against a good side who will do well in the National League, so it was a really good exercise. I'm just pleased that the players got through and there's no injuries. Brendan Rodgers mönstrade hela 33 spelare under matchen, så att dra några växlar på tillställningen går inte.

Målskyttar:

Leicester City - Harvey Barnes (31)

Nots County - Kairo Mithchell (41), Aden Baldwin (78)

Rapport: Sören

Ilestyn Hughes fick speltid mot Notts County
Ilestyn Hughes fick speltid mot Notts County