Mavididi het när Birmingham besegrades

Birmingham-Leicester 2-3

St. Andrews Championship

Ikväll reser vårt lag den korta resan till västra Midlands för möte med Birmingham, ett lag som alltid fått spela andra fiolen i staden efter Aston Villa. Vi får även hoppas att de får spela andra fiolen idag mot serieledande Leicester. Leicester ställer upp med nästan samma lag som senast mot Millwall. Justin är tillbaka som vänsterback och Faes flyttar in i mitten, där han ju är mera hemtam. På topp får åter Patson Daka chansen. Blir det tredje målet i tredje matchen för honom? Jag hoppas det - ingen målgörare blir så glad som Daka!

Ikväll spelade Leicester i sina apelsinfärgade tröjor, eftersom hemmalaget har blåställ. Matchen startade i högt tempo och något överraskande var det Birmingham som tog kommandot och låg på ordentligt. I minuterna 8, 9 och 10 hade man tre livsfarliga chanser: först efter hörna som Hermansen räddade med fotparad, sedan efter långt inkast som Hermansen parerade över ribban och till sist ett stenhårt stolpskott, också efter hörna. Men när den chansen var avstyrd gick Leicester till kontring och Fatawu friställde Mavididi som snyggt fick bollen i mål. Målgöraren firade ordentligt framför hemmafansen på ett sätt som domaren tyckte var provocerande, och gult kort var ett faktum. Birmingham fortsatte att trycka på och efter bra spel lyckades James kvittera i en tilltrasslad situation. Detta var helt rättvist så långt. Ytterligare fem minuter gick med högt tempo från hemmalaget, men återigen lyckades Leicesters kontra. Återigen var det Fatawu som stod för den målgivande passningen, denna gång till Dewsbury-Hall som blev helt fri och rundade målvakten innan han satte dit andra målet. Efter det målet lugnade spelet sig och Leicester kunde spela sitt ordinarie passningsspel, som då och då ledde till situationer. Daka var framme i minuterna 30 och 39, och Mavididi dribblade sig nästan genom försvaret men fälldes i minut 43. Var det straff? Var det frispark? Domaren valde att inte blåsa alls. Det var en bra första halvlek från bägge håll; vi får se om det höga tempot fortsätter efter paus.

Alldeles i början av andra halvlek blev Dewsbury-Hall friställd men linjedomarens flagga hissades. Var det verkligen offside? I minut 50 däremot, blev det utdelning. Leicester bröt ett anfall vid mittplan. Daka klackade till Dewsbury-Hall som med en fin passning hittade Mavididi. Han avancerade in i straffområdet till vänster, vek in och sköt snyggt i bortre målgaveln: 3-1 till Leicester. Tempot gick nu ner en aning och Birmingham kom in mer i matchen, dock utan att skapa några farligheter. I den 66:e minuten kom Mavididi loss på vänsterkanten. Han ville så gärna göra ett hat trick så han sköt, men skulle förstås ha passat snett bakåt där flera Leicesterspelare fanns beredda. Med 20 minuter kvar bytte Maresca in Choudhury istället för just Mavididi, d.v.s. ett tydligt defensivt byte. Var Leicester verkligen nöjda? Rävarna blev straffade tre minuter senare när James reducerade med ett skott strax innanför straffområdet. Hans skott tog oturligt på Vestergaard och ändrade riktning. För andra matchen i rad (och för hela säsongen) släppte Leicester in mer än ett mål. Lyckligtvis blev det inte fler mål. På övertid kom inbytte Casadei fri, men sköt utanför. Tänk om Birmingham sedan kvitterat, då hade han (och vi!) grämt oss. Idag var Daka ganska blek och hans ersättare Cannon var inte bättre. Lagets bästa spelare var de två målskyttarna. Annars tunga spelare som Pereira och Ndidi märktes inte lika mycket som vanligt. Leicester är nu i topp, tre poäng före Ipswich och tretton poäng före trean Leeds!

Rapport: Jens

Målen: 0-1 Stephy Mavididi (10), 1-1 Jordan James (14), 1-2 Kiernan Dewsbury-Hall (21), 1-3 Stephy Mavididi (50), 2-3 Jordan James (74)

Startelvan: Hermansen, Ricardo, Faes, Vestergaard, Justin (89), Ndidi (90), Winks, Dewsbury-Hall, Fatawu, Mavididi (71), Daka (78)

Avbytare: Stolarczyk, Ward, Coady, Souttar (89), Nelson, Choudhury (71), Casadei (90), Cannon (78) , Iheanacho