King Power Stadium

King Power Stadium (även känt som Leicester City Stadium vid Europeiska cuper) hette tidigare Walkers Stadium. Arenan invigdes 2002 och har idag en kapacitet på 32312 sittande åskådare.

Leicesters gamla arena hette Filbert Street och låg ett stenkast från King Power Stadium. Filbert Street hade varit Leicesters hemmaplan sedan 1891 och renoverades gradvis under åren. När Taylorrapporten publicerades i januari 1990 började klubbens första planer på att bygga en ny arena. Men först byggde man om Filbert Street med en ny huvudläktare och man var klara till säsongen 1994/1995 och då hade Filbert Street plats för 21500 sittande åskådare. Med Leicesters uppflyttning till Premier League följde ökande publiksiffror och Filbert Street var alltid fullsatt så i slutet av 1990-talet återupptogs planerna på att bygga en ny arena. De första planerna visade en arena för 40000 sittande åskådare byggd vid Bede Island South, något närmare stadens centrum jämfört med var arenan ligger nu. Det fanns även planer på att bygga om Filbert Street men då skulle man få låna arena under en säsong. Till sist beslöt man att bygga en arena för drygt 32000 åskådare nära Freeman´s Warf. Byggstarten blev sommaren 2001 och arenan stod sedan klar till säsongen 2002/2003 till en kostnad av 475 miljoner kronor. 

Walkers Stadium som den döptes till (chipstillverkaren Walkers Crisps sponsrade för att få ha sitt namn på arenan) invigdes den 23 juli 2002 av legenden Gary Lineker. Den första matchen spelades mot Athletic Bilbao den 4 augusti och slutade 1-1, målen gjordes av Tiko och Jordan Stewart. Ungefär 24000 åskådare var på plats, den officiella siffran kunde inte publiceras pga. dataproblem. Den första tävlingsmatchen spelades sex dagar senare då Leicester tog emot Watford i Championships första match och vann med 2-0 efter två mål av Brian Deane. Leicester vann uppflyttning till Premier League och förlorade endast två matcher hemma på Walkers Stadium.

Arenan kostade alltså 475 miljoner kronor att bygga och samtidigt totalförändrades den engelska transfermarknaden på grund av införandet av transferfönstret. Dessutom kollapsade ITV:s tv-avtal så Leicester förlorade massor av tänkta inkomster. Strax efter flytten till den nya arenan hamnade Leicester City under konkurshot och en konkursförvaltare utsågs att revidera all verksamhet i klubben. Man var helt enkelt tvungna att överföra ägarskapet av arenan för att överleva och ett avtal slöts med den amerikanska pensionsfonden TIAA-CREF (Teachers). När Leicester City fick nya ägare 2010 började återuppbyggnaden av klubben. Namnrättigheterna till arenan såldes år 2011 till King Power och den 1 mars 2013 köpte Leicester City's thailändska ägare tillbaka King Power Stadium till sitt bolag K Power Holdings Co, Ltd. 2015 berättade klubbens ordförande Aiyawatt "Top" Srivaddhanaprabha att klubben har planer på att utöka arenans kapacitet till 40000 åskådare.

King Power Stadium har fyra läktare som är sammanbyggda med hörnen, en vanlig form av arena i England. Läktarna kallas North, East, South och West Stand. Bortalagens supportrar har sina platser i hörnet mellan North och East Stand.

King Power Stadium ligger drygt 2 kilometer från stadens centrum och man kan åka buss hit från centrum eller järnvägsstationen. Men det enklaste och bästa sättet att ta sig till arenan är att gå. En promenad från centrum till King Power Stadium tar mindre än en halvtimma och man passerar flera pubar på vägen.

Leicester City erbjuder rundvandringar (Stadium Tours) på arenan. En sådan tar cirka 60 minuter och man får se allt från omklädningsrum till företagsboxarna högst upp på West Stand. För att boka en rundvandring klicka här.

Biljetter till Leicesters matcher på King Power Stadium är svåra att få tag på. Leicester City fyller arenan till 99% varje säsong, först går biljetter till säsongskortinnehavarna sedan till de som köpt medlemsskap i klubben. När biljetterna kommer ut för försäljning till allmänheten brukar de vara få och säljas slut omedelbart. Men för den som vill prova så kan man kontakta biljettkontoret via mail eller på telefon +44 (0) 844 815 5000. För att vara säker på att kunna köpa matchbiljetter bör man skaffa ett "International Membership", det kostar 40 pund per säsong.

Leicester City har presenterat hur ett nytt och utbyggt King Power Stadium kommer att se ut. Arenan kommer att byggas ut med 8000 sittplatser på East Stand och när den är färdig ha plats för 40 000 åskådare. Sedan kommer hela området runt arenan att byggas ut med hotell med 220 rum, affärscentrum, multifunktionsarena med plats för 6000 sittande åskådare, 20-vånings bostadshus, parkeringshus och en ny supportershop. Byggstart beräknas till 2024.