Himlen på jorden

Leicester är östra midlands största stad och distriktsstad i Leicestershire. Leicester ligger vid floden Soar och på gränsen till det nationella urskogsreservatet. Staden har ungefär 350.000 innevånare och ca 565.000 om man räknar in förorter, vilket betyder att Leicester är Englands 10:e största stad. Storstadsområdet inkluderar orterna Oadby, Wigston, Birstall, Kirby Muxloe, Groby, Blaby, Whetstone, Beaumont Leys, Ratby, Cosby, Queniborough, Syston, Littlethorpe och Narborough/Enderby. Leicestershire har cirka 1 miljon innevånare. Leicester ligger vid motorvägen M1 och järnvägen Midland Mainline som går mellan London St Pancras International och Sheffield, Nottingham och Leeds. East Midland Mainlines snabbtåg gör resan till London på en timma. Huvudsakliga industrier i Leicester idag inkluderar livsmedelstillverkning, trikåfabriker, maskinteknik, elektronik, tryckerier och plastindustri.

Stadens centrum är mestadels Viktorianskt men har även en modernare bebyggelse vilken har integrerats försiktigt i stadsbilden. Hjärtat i centrum är klocktornet, Clock Tower, vilket står som en mittpunkt där fem gator löper in i centrum, gatorna är - High Street, Churchgate, Belgrave Gate, Humberstone Gate och Gallowtree gate.

Leicester City centrum hyser ett flertal shoppingcentra, det största heter "Highcross Shopping Centre" och ligger nära klocktornet. "Leicester market" Europas största utomhusmarknad under tak, ligger också i närheten. De historiska delarna finns omedelbart väster om centrum och inkluderar slottet, Leicester katedral, de medeltida kyrkorna St Mary de Castro och St Nicholas, stadshuset och Jewry Wall, en vägg som en gång tillhörde ett romersk bad.

Jewry Wall
Jewry Wall

1990 blev Leicester utsedd till Storbritanniens första miljöstad, och vann "European Sustainable City Award" 1996 (för framgångsrikt arbete för hållbar utveckling i sociala, integrations- och miljöfrågor).

Leicester har en stor etnisk minoritetsbefolkning, huvudsakligen från den Indiska kontnenten. Området kring Belgrave Road är känt som "The Golden Mile" och inhyser övervägande Indiska restauranter, juvellerare och asiatiska livsmedelsaffärer.

Leicester är en av Englands äldsta städer och har en historia som går 2000 år tillbaka. Först omtalas staden felaktigt som "Ratae Coritanorum" och befolkades av Corieltauvi-stammen, en Keltisk befolkning. Den romerska staden "Ratae Corieltauvorum" (som var det riktiga namnet) grundades år 50 och var mest en millitär koloni vid "Fosse Way" den romerska landsvägen genom England. Efter att millitären försvunnit växte staden och blev en viktig handelsstad, och en av de största romerska städerna i England. Rester av romerska bad finns som sagt och Jewry Wall Museum nära Jewry Wall, visar en hel del romerska konstföremål.

Leicester utsågs till biskopsdöme (och fick därmed stadsrättigheter) år 679, och biskopsdömet stod sig till 900-talet då staden föll i danskarnas (vikingarnas) händer och då blev en av fem borgarstäder (befästa städer) tillhörande danelagen. Den sachsiske biskopen i Leicester flydde till Dorchester-On-Thames och någon ny biskop kom inte att finnas i Leicester igen förrän på 1900-talet. Namnet "Leicester" tros härstamma från orden "castra of Ligore", vilket skulle betyda "lägret vid floden Legro (som var ett tidigt namn för floden Soar). I början av 1000-talet omnämns "Ligeraceaster"-"the town of the Ligor people"-alltså staden där Ligor-folket bodde. Wilhelm Erövrarens "Domedagsbok" nämner senare en stad vid namn "Ledecestre". Under medeltiden ökade Leicesters betydelse och staden omnämns i Domedagsboken som "civitas" (stad). Leicester spelade en stor betydelse i Englands historia när Simon de Montfort, earl (greve) av Leicester, år 1265 tvingade Kung Henry den tredje, att hålla det första parlamentsmötet i England. Det hölls i Leicester i det numera raserade "Leicester Castle". Sedan dess har flera parlamentsmöten hållits i Leicester.

När Grand Union Canal byggdes på 1790-talet, förenades Leicester med London och Birmingham och staden industrialiserades allt snabbare. 1832 hade järnväg dragits till Leicester och järnvägslinjen "Leicester Swannington Railway" invigdes. 1840 länkades Leicester ihop med det nationella järnvägsnätet via "Midland Counties Railway" och det stimulerade den indutriella tillväxten än mer. Vid 1860 års slut hade Leicester direkt förbindelse med London via "Midlands Mainline".

Henry Walker var en framgångsrik slaktare från Manfield som flyttade till Leicester på 1880-talet för att ta över en rörelse på High Street. Företaget blomstrade och 1912 flyttade han till Cobden Street, Cheapside och startade en korvfabrik. I eftermälet till andra världskriget, med köttransonering, sjönk produktionen dramatiskt och Walker & Sons såg sig om efter alternativ för företaget. Nu började man tillverka potatis-chips i sina gamla lokaler i Leicester. På denna tid skars potatisen för hand och friterades i helt vanliga frityrgrytor för fish & chips. 1971 såldes företaget till det amerikanska företaget Standard Brands som sedermera sålde det vidare till Frito-Lay, ett företag i Pepsi-koncernen. Walkers Crisps tillverkar idag 10 miljoner påsar chips dagligen vid två fabriker i Beaumont Lays, och är Storbritanniens största livsmedelsföretag.

Ett femtontal producenter av Indiska livsmedel finns i Leicester, häribland namn som Mayur Foods, Cofresh Snack Foods, Apni Roti och Spice´n Tice. I maj 2007 blev Leicester utnämnd till "Curry-huvudstad" i England av Menu Magazine.

Leicester Market är Europas största utomhus-marknad under tak och bland stånden hittar man bland annat frukt och grönsaker som bjuds ut av entusiastiska torghandlare som bjuder ut sina varor genom att ropa ut sina priser.

Leicester och Leicestershire har stora trikåindustrier, strumpfabriker och skoindustrier. På De Montfort University finns också Storbritanniens enda utbildning i "skodesign" och företag som Nike anställer ofta studenter härifrån.

Banker och finansinstitut med verksamhet i Leicester är bland andra  Santander, Royal Bank Of Scotland, State Bank Of India, HSBC och PriceWaterhouseCoopers.

Leicester är också hem för två universitet, University Of Leicester och De Montfort University, som startade 1969 under namnet Leicester Polytechnic och tog sitt nuvarande namn 1992.

National Space Centre, är också en del av University Of Leicester, och universitetet är därför ett av få universitet som undervisar i rymdteknik.

Idrottsklubbarna i Leicester inkluderar Leicester City Football Club, Leicester Tigers (rugby), Leicester Riders (basketball), Leicester Coritanian A.C. (fri idrott), Leicester Lions (speedway) och Leicestershire County Cricket Club.

1997 och 1998 vann Leicester City och Leicester Tigers cuptitlar och Leicestershire County vann cricketmästerskapet, för att fira detta donerade lokaltidningen Leicester Mercury en staty som föreställer en cricketspelare, en rugbyspelare och en fotbollspelare. Statyn står placerad vid Gallowtree Gate, inte långt från Clock Tower, i hjärtat av centrum.

Mer om Leicester


Parker: 

Abbey Park, Botanic Gardens, Castle Gardens, Nelson Mandela Park, Victoria Park, Watermead Country Park, Western Park, Braunstone Park, Humberstone Park, Fosse Park.

Turistmål: 

Abbey Pumping Station, National Space Centre, Great Central Railway

Historiska Byggnader:

 Town Hall, Guildhall, Belgrave Hall, Jewry Wall, Leicester Catherdral

Shopping: 

Highcross, Fosse Shopping Park, St Martins Square, Beaumont Shopping Centre, Golden Mile

Kultur: 

De Montfort Hall, The Y Theatre, Curve, The Little Theatre, Leicester Museum, Pride Parade, Caribbean Carnival

Kändisar från Leicester (urval): 

David Attenborough (TV-personlighet), Richard Attenborough (1923-2014 skådespelare), Engelbert Humberdinck (smörsångare), Graham Chapman (1941-1989 Monty Python), Jon Lord (1941-2012 organist i Deep Purple), John Deacon (basist i Queen), Thomas Cook (1808-1892 charterresans uppfinnare), Richard III (1452-1485 Kung).

Leicesters vänorter: 

Krefeld - Tyskland, Masaya - Nicaragua, Rajkot - Indien, Strasbourg - Frankrike, Chongqing - Kina.

Himlen på jorden?

Ja det är ett uttryck från vår vän Jocky McMahon som tycker att Leicester är den bästa plats som finns på jordklotet och vi är benägna att hålla med. Leicester är en trevlig stad där det är nära till allt och folket i staden är vänliga, det är lätt att trivas i Leicester.