Legenderna

Våra moderna legender!

Kasper Schmeichel

Sommaren 2011 skrev Kasper Schmeichel på för Leicester City. King Power med Khun Vichai och Khun Top i spetsen hade ett år tidigare tagit över klubben och nu satsade man tillsammans med manager Sven-Göran Eriksson för att ta sig till Premier League. Leicester var ingen klubb som skapade några positiva rubriker, men Kasper fattade omedelbart tycke för klubbens ägare och deras filosofi. Kasper: "Jag kände mig hemma direkt när jag kom till Leicester. Klubben hade stora ambitioner och för egen del var jag lycklig att någon ville satsa på mig. Ordföranden (Khun Vichai) lade ut sin vision för mig och med facit i hand har allt han drömde om verkligen inträffat. Personalen i klubben, och många är kvar från när jag först kom till Leicester, är starkt invävda i klubben och verksamheten. Leicester City är som en familj, klubben blev min andra familj". Leicester City vann Championship 2014 och det blev den första trofé som Kasper och klubben vann, i det som blev Leicester Citys bästa period någonsin i klubbens historia. 2016 nådde så Kasper sin karriärs höjdpunkt när han tillsammans med Leicester vann Premier League. Kasper: "Att vinna Premier League var ett absolut favoritögonblick. Ett stort ögonblick att dela med sina lagkamrater och klubbens fans, med personal, ledare, ägare och med familjen. I Leicester har vi alltid firat tillsammans, vi har gått ut för att äta något gott och fjärmat oss från fotbollen för en stund. Det är sådana stunder jag nu kommer att sakna allra mest. Det har hänt så mycket under dessa 11 säsonger, både bra och dåliga saker, men det har varit min bästa tid i karriären." Kasper hade som sagt en bra karriär i Leicester och han blev klubben trogen i 11 säsonger, trots att det ända sedan 2013 ryktades om att han var på väg till större klubbar. Framför allt var det klubbar som Arsenal och Manchester United som nämndes. Men Kasper förnekade ihärdigt alla rykten och efter att han på Twitter skrivit "Contrary to reports I have never put a transfer request in and won´t be. Hope your all having a good summer", lugnade ryktena ner sig. 2021 kunde han uppfylla nästa dröm, att få vinna FA-cupen. Kasper: "Det var en dröm som blev verklighet. Jag drömde redan som barn att få lyfta trofén, precis som min far gjort. Det var fantastiskt på sättet vi gjorde det, vilket fantastiskt mål av Youri Tielemans, och att få dela det med Khun Top." Förutom vinst i FA-cupen 2021 vann Leicester City även Community Shield. Därmed vann Kasper Schmeichel 4 troféer med Leicester City under sina 11 säsonger i klubben. Leicester City är känt för att ha haft bra målvakter - Gordon Banks, Peter Shilton och Mark Wallington bland andra. Kanske Kasper Schmeichel är den störste av dem alla? En legend i Leicester City är han i alla fall.

Totalt antal matcher för Leicester City: 479 - Hållit nollan: 144 matcher - Troféer:  Championship (2014) - Premier League (2016) - FA Cupen (2021) - FA Community Shield (2021)

Kasper Schmeichel
Kasper Schmeichel

Wes Morgan

Westley Nathan Morgan föddes den 21 januari 1984 i Nottingham av jamaicanska föräldrar. Han spelade i sin karriär för Nottingham Forest, Kidderminster Harriers, Leicester City och Jamaicas landslag. I januari 2012 försökte Leicester City flera gånger att köpa loss honom från Forest. De första buden förkastades, men den 30:e januari kom de båda klubbarna överens och Wes skrev på för Leicester City. Övergångssumman sades vara runt 1 miljon pund. Efter en serie matcher 2012 där Wes totalt dominerat försvaret, belönades han med lagkaptensskapet säsongen 2012/2013. Under den första månaden av säsongen blev han utsedd till "Championship Player Of The Month". Under säsongen 2015/2016 var Wes en av fyra spelare i hela Premier League att spela alla säsongens 38 ligamatcher. Lagkamraten Kasper Schmeichel var en annan av de fyra. Wes gjorde två mål (ett mot Southampton och ett mot Manchester United) när Leicester vann Premier League. Han blev förste jamaican att vinna Premier League och togs även ut i "Årets Lag" tillsammans med lagkamraterna Jamie Vardy, N´Golo Kanté och Riyad Mahrez. Wes Morgan blev dessutom den tredje utespelaren i Premier Leagues historia att spela alla matcher under en titelvinnande säsong. De andra två är Gary Pallister, Manchester United 1992/1993 och John Terry, Chelsea 2014/2015.

Westley Morgan
Westley Morgan

Andy King

Andy King började som ungdomsspelare i Chelsea men kom till Leicesters
akademi 2004 som 16-åring. Bara två år senare hade han debuterat för förstalaget och har sedan dess spelat mer än 320 matcher för Foxes. Andy är den mittfältare som gjort mest mål för Leicester genom alla tider. Med ungdomslaget vann han FA Premier League 2, 2007 ocherbjöds därefter ett professionellt kontrakt med klubben. Trots erbjudanden från många andra klubbar under åren blev Andy Leicester trogen. Efter hans supersäsonger 2009-2010 och 2010-2011 utsågs han två år i rad till "Årets Spelare". Andy King har varit med på resan från League 1 och hela vägen till kvartsfinal i Champions League. Han är den enda spelaren i engelsk fotbollshistoria som vunnit League 1, Championship och Premier League. Epitetet "Mr. Leicester" är det få spelare förunnat att få bära, men Andy King bar upp det namnet. Med 16 år i klubben - en kulturbärare, en lagspelare, en legend.När Andy King hade spelat 10 år för Leicester publicerade klubben en fin hyllning till en riktig legend- Klicka här.

Andy King
Andy King

Jamie Vardy

En solig lördag eftermiddag i Bury 2009 mötte Stocksbridge Steels, FC United of Manchester i Evo-Stick Premier League (sjunde nivån i England) på Burys hemmaplan Gigg Lane. FC United lånade arenan av Bury eftersom deras inte var färdigbyggd. 1888 åskådare fanns på plats och fick se en stjärna i blivande, det var Jamie Vardy som jagade livet ur spelarna från FC United. I den 27:e minuten tar 23-åringen emot ett inkast på egen planhalva, han söker efter medspelare men ingen finns spelbar. Vardy borrar ned huvudet och kör i full fart slalom mellan försvararna och väl i straffområdet gör han sin patenterade sidledsförflyttning, ställer målvakten på fel ben och stänker in ledningsmålet för Stocksbridge Steels. Efter matchen var han involverad i en incident utanför en nattklubb, han hävdar att han skyddade en vän, men åtalades han för misshandel och fick en fotboja. Den hindrade inte honom från att spela fotboll men några nattklubbsbesök blev det inte på ett tag, han var nämligen tvungen att hålla sig i hemmet efter 18.30. Vardy började sin fotbollskarriär i akademien hos Sheffield Wednesday, i staden där han levt hela sitt liv. Wednesday tyckte dock att han var för liten och klen och inte var något framtidslöfte, så man släppte honom fri. "Det var en riktig sorg för en ung grabb" sade han och tog en paus från fotbollen.
Han spelade ett tag med ungdomslaget i Rotherham innan han som 20-åring gick till
Stocksbridge Steels, en liten klubb i utkanten av Sheffield, 2007. Omklädningsrummet var
beläget i ett stenhus och ibland var det varmvatten i duscharna! Spelarna fick själva betala för och tvätta sina träningsoveraller. Jamie spelade för reservlaget när en dag tränaren kallade upp honom i a-laget och avlönade honom med 30 pund i veckan. Lönen gick ju inte att leva på så han tog ett slitsamt jobb på en fabrik som tillverkade kryckor. Träning två dar i veckan, matcher på helgerna och jobba på fabrik, så såg hans liv ut. Vardy sköt 60 mål på 100 matcher för Stocksbridge och detta renderade honom ett kontrakt med Halifax Town 2010 som betalade Stocksbridge Steels 150000 kronor för honom.
Trots det tunga arbetet på fabriken gjorde Jamie 29 mål under säsongen med Halifax och han började nu dra till sig intresse från ett flertal klubbar. Till nästa säsong hade han flyttat till Fleetwood där han fick ett professionellt kontrakt som gav honom 32000/ månad i lön. Under säsongen med Fleetwood fick han ögonen på sig från bland andra Leicesters talangscout Steve Walsh som kunde rapportera till Nigel Pearson om en orädd och hårt jobbande anfallare med en bra förmåga att även spela på kanterna. Under året med Fleetwood fick vi även nöjet att se Jamie Vardy på svensk tv. Fleetwood mötte lokalkonkurrenten Blackpool i en match i FA-cupen. Blackpool var alltför bra för Fleetwood och ledde med hela 5-0 när Jamie Vardy sköt in ett tröstmål. Han hade under matchen imponerat så mycket att Blackpool direkt efter matchen lade ett bud på 700 000 pund, vilket förkastades av Fleetwood. Den 17 maj 2013 meddelade Leicester City att man lagt upp rekordsumman (för en non-league spelare) 1 miljon pund för Jamie Vardy's namnteckning, och senare kom det fram att affären kom att kosta Leicester totalt 1,7 miljoner pund. Hans första säsong med Leicester var tuff och han fann livet i Championship hårt och var efter säsongen 2012-2013 beredd att lägga skorna på hyllan. Men Nigel Pearson, Craig Shakespeare och Steve Walsh jobbade med honom under sommaruppehållet och till säsongen 2013-2014 var "den gamle" hårt arbetande Jamie Vardy tillbaka, en viktig kugge i Pearsons anfallsmaskineri. Inför Premier League 2014-2015 sa många att om han tar ett steg till i sin utveckling kommer han att bli obehaglig för Premier League-försvaren. Det fick bland andra Manchester United fick känna på i början av säsongen 2014-2015. En "Rekordmagasinet"-historia är inte fullständig förrän hjälten tar det avgörande klivet, det har Jamie Vardy gjort. Killen som spelade "non-league" så sent som 2013 har även spelat i det engelska landslaget! När Vardy dessutom säsongen 2015/2016 slog Ruud Van Nistelrooys gamla rekord, mål i 10 matcher i rad, genom att göra mål i 11 raka matcher, ja då skrevs hans namn in i historieböckerna för alltid.

Jamie Vardy
Jamie Vardy

Riyad Mahrez

Riyad Mahrez startade sin karriär som amatör i den franska klubben Quimper innan han fick sitt första proffskontrakt med samma klubb 2010. Som professionell spelade han en säsong för Quimper, 27 matcher och ett mål. 2011 snappades han upp av Le Havres reservlag i den franska andraligan och där gjorde han sig ett namn genom att göra 24 mål på 60 matcher under närmare tre säsonger. Sedan flyttades han upp i förstalaget och åstadkom 10 mål på 60 matcher innan Leicesters scout Steve Walsh (senior) hittade honom. Steve Walsh var på plats i Le Havre för att titta på en annan spelare men när han fick se Mahrez glömde han bort vem han kommit för att scouta. Mahrez imponerade så mycket att Walsh reste hem till Leicester och meddelade att han skulle åka tillbaka till Le Havre igen och titta på denne Mahrez en gång till. Det gjorde Walsh och det slutade med att Leicester köpte Mahrez för motsvarande 4 miljoner kronor, något som var rena rama fyndpriset.Under den första säsongen med Leicester City var han bitvis glimrande för att ibland falla bort helt och hållet. Under säsongen 2015/2016 tog Riyad Mahrez det där steget som gjorde
honom till en världsklass spelare. Hans samarbete med Jamie Vardy skrevs det spaltkilometer om, var det inte Mahrez som passade Vardy, ja då var det tvärtom. Var då Claudio Ranieri mannen bakom hans förvandling? Italienaren är känd för att kunna plocka ut det bästa ur alla spelare och hans betydelse för Mahrez går inte att underskatta. Mahrez blev etta i Europa för lyckade dribblingar, han var den mittfältaren som gjorde mest mål i Europa och han blev trea i Europa när det gäller assists. Mahrez utsågs dessutom under den titelvinnande säsongen 2015/2016 till ligans bästa spelare, och detta av spelarna själva.

Riyad Mahrez
Riyad Mahrez