Vår guide till Leicester

Tips för fotbollsfria dagar i Leicester

Leicester Cathedral

Leicester Cathedral eller The Cathedral Church of St. Martin som den egentligen heter är sätet för Biskopen av Leicester. Men sedan 2015 är det även viloplats för Kung Richard den tredje. Man tror att katedralen byggdes cirka 1086 så den är snart 1000 år gammal.

King Richard III

King Richard III Visitor Centre, ett museum som berättar historien om Kung Richard den tredje som dödades i ett slag i Bosworth utanför Leicester i augusti 1485. Läs mer om KRIII här.

Bostworth Battle Field

Slaget vid Bosworth Field, eller slaget vid Bosworth, var ett betydelsefullt slag under Rosornas krig och utkämpades den 22 augusti 1485 mellan den Yorkiske kungen Richard III, den siste i Plantagenetdynastin, och den Lancastriske Henrik Tudor, Earl av Richmond. Det slutade med förlust och död för Richard III, och Tudordynastin grundades. Historiskt sett har slaget räknats som slutet på Rosornas krig, även om några slag följde under de följande år som Yorkiska pretendenter utan framgång försökte vinna kronan.

Två myter:

1) Richards krona föll av hans huvud då han dog och fastnade på en buske. Henrik fann den och satte den på sig (eller Stanley fann den och gav den till honom.)

2) Då Richard dog skrek han "En häst! En häst! Mitt kungarike för en häst!"

Båda är möjliga men otroliga. De nämns bara i Shakespeares pjäser, skrivna mer än hundra år senare. Ingen annan källa nämner detta. Att Henrik skulle ha hittat kronan vore omöjligt, eftersom han inte ens deltog i striden (utan såg på en bit bort). Stanley kan ha funnit kronan, men trupper som segrat plundrade slagfältet och de hade troligtvis funnit den först och om de gjorde det, skulle de troligtvis behållit den själva.

Idag är Bosworth Battlefield ett historiskt arv. Här finns ett besökscentrum och det arrangeras guidade vandringar på fältet. Man arrangerar även en medeltidsfestival i augusti månad. Området är väl värt ett besök.

Foxton Locks

Foxton Locks är ett slussystem i Grand Union Canal strax söder om Leicester. En vacker dag är det ett underbart strövområde. Kanalbåtarna glider sakta fram och slussningen sker helt med handkraft. Har man tur blir man inbjuden att titta in i en båt. De är som flytande hem och många tillbringar hela sommarhalvåret i sina båtar. Vid Foxton Locks finns ett par pubar så det är lätt att bli kvar en stund.

Kanalpromenader

Är du intresserad av mer kanalpromenader så har du kommit rätt när du är i Leicester. Det finns en uppsjö av möjligheter att promenera längs kanaler, i och utanför staden.

Abbey Park

Abbey Park är en vacker park cirka 1.5 kilometer norr om centrala Leicester, ganska nära National Space Centre och Abbey Pumping Station. Floden Soar rinner genom parken och i parken kan man utöva sporter som tennis och green bowling. Det finns även möjlighet att hyra roddbåtar.

Bradgate Park

Bradgate Park är ett 340 hektar stort naturreservat i Charnwood Forest nordväst om Leicester. Ett härligt strövområde dit boende i Leicester och stadens omgivningar gärna söker sig. Inom området finns flera attraktioner, Old John - ett landmärke byggt 1784, ett minnesmonument över John, en arbetare som omkom i en bålbrand. Bradgate House, runierna av ett hus där Lady Jane Grey (drottning i 9 dagar) bodde. Dessutom finns vilt strövande hjortar här, dessa kan man komma ganska nära. Perfekt för en söndagsutflykt.

Great Central Railway

Passa på att åka en tur på en historisk järnväg i ett gammalt tågset draget av ett ånglok. Från Leicester North åker man till Loughborough och biljetten gäller hela dagen för så många resor du orkar. Leicester North ligger en bit utanför centrum, det kostar 12-15 pund att ta en taxi dit.

Leicester Museum

Leicester Museum är ett museum som ligger längs världens äldsta gågata "New Walk", alldeles nära stadens centrum. Det öppnade 1849 och är därmed Storbritanniens äldsta offentliga museum. De permanenta utställningarna inkluderar Dinosaurier, Egyptiska mumier och en mineralsamling från Leicestershire. Att gå på museum är ett gratisnöje i England.

Abbey Pumping Station

Abbey Pumping Station öppnades 1891 och pumpade Leicesters kloakvatten till behandlingsanläggningen i Beaumont Leys ända fram till 1964. Ångmaskinerna som pumpade kloakvattnet byggdes i Leicester av företaget Gimson & Co och är unika exempel på denna typ av ångmaskiner. Redan när man byggde dem ansåg man dem för gammelmodiga (många ångmaskinskonstuktörer förordade horisontella pumpar), men eftersom det var en väl fungerande konstruktion beslöt man att den ändå var bäst. När pumparna användes, pumpade de 263 liter avloppsvatten per sekund! De fyra ångmaskinerna är idag renoverade och fungerar allihop, Abbey Pumping Station är det enda stället i världen där du kan se fyra dylika pumpar i samma byggnad. Pumpstationen är idag ett museum, där du förutom ångmaskinerna, kan bese en utställning om toaletter och badrum från förr till nu, utställningar om ljus och optik, transporter och folkhälsa. Här finns också en kort smalspårig järnväg med tillhörande ånglok och vagnar, det är gratis entré och väl värt ett besök vid ditt nästa besök i staden.

Jewry Wall

Jewry Wall är den kvarvarande väggen från ett romersk bad från tiden 150 år efter Kristus. På den tiden var Leicester en romersk stad vid namn Ratae Coritanorum. Jewry Wall är ett museum där den kvarstående väggen är i den centrala blickpunkten.

Welford Road Cemetery

Kyrkogården grundlades 1845 av ett aktiebolag och var ursprungligen en privat kyrkogård för oliktänkande. Men varefter industrialismens framfart och samhällenas snabba tillväxt fyllde de kommunala- och sockenkyrkogårdarna, behövdes fler begravningsplatser. Så den 19 juni 1849 öppnades Welford Road Cemetery även för allmänna begravningar. Kyrkogården byggdes ut under flera etapper och nådde dagens storlek i början på 1900-talet. Mellan åren 2002 och 2004 lades över 1000 gravstenar ned på marken, detta skedde efter att myndigheterna testat deras stabilitet och funnit att det var farligt att ha dem uppstående.

National Space Centre

The National Space Centre är ett museum och en "utbildningsresurs" med koppling till University of Leicester. Här finns en av tre bevarade Soyuz rymdkapslar och sex olika gallerier med utställningar om rymdfart, astronomi och kosmologi.

Musik

Det finns ett ganska rikt musikliv i staden med flera nöjeslokaler där man kan lyssna både på lokala och internationella artister. Den stora lokalen är De Montfort Hall, det är där man kan hitta de riktigt stora artisterna. Under åren har artister som The Beatles, Rolling Stones, Genesis, Beach Boys och David Bowie för att nämna några, uppträtt här. Vill du ha en mindre scen, där du kan hitta lokala artister och mindre kända band är musikpuben The Musician ett utmärkt val. Här kan du för en mindre slant lyssna till musik av hög kvalitet, dock inte de stora artisterna.

Sport

Förutom Leicester City har staden ytterligare fyra elitlag, klicka på bilderna här under och upptäck Leicester Tigers, Leicester Riders, Leicester Lions och Leicestershire Foxes.

Pubar

I Leicester finns det pubar för alla smaker, tyvärr härjar pubdöden här också så en del favoritpubar har försvunnit under åren men en del andra har renoverats och fått nytt liv. Till våra favoriter hör Sir Robert Peel, The Salmon, The Globe, The Ale Wagon samt Rutland & Derby Arms. Tar du dig utanför stadskärnan på en promenad längs River Soar hamnar du i Aylestone, där finner du en annan favorit - The Black Horse.

The Globe
The Globe

Indisk mat

Leicester är ett paradis för älskare av indisk mat. Eftersom det finns en stor indisk befolkning i staden sägs Leicester vara den stad utanför Indien där man kan få en riktigt bra chili. Vi har provat några olika restaurangen under våra resor och vilken man väljer är upp till var och en. Några förslag är: Spice Bazzar (Welford Road) Jamal Balti House (Narborough Road) och Chutney Ivy  (Halford Street).

Annan mat

Vill du inte äta indiskt finns en uppsjö av andra restauranger i olika prislägen. Under åren har vi dock fastnat för två ställen, två enkla men bra restauranger. Först har vi Café Roma, en italiensk restaurang med enkla men goda rätter till mycket humana priser. Vad sägs om en spagetti vongole för dryga hundralappen? Sedan kan vi rekommendera Grays Café & Kitchen där du kan få de mest underbara hamburgare för en spottstyver. Håll koll på öppettiderna och boka gärna i förväg, speciellt på Café Roma som är en liten restaurang.

Ladda ned våra PDF:er med ytterligare information


1. Med kanalbåt på River Soar   2. Kung Richard III    3. Abbey Pumping Station

Ska du åka till Leicester och har några frågor, mejla oss: foxes.of.sweden@telia.com