Vår guide till Leicester
Ange undertext här

Tips för fotbollsfria dagar i Leicester

Pubar

I Leicester finns det pubar för alla smaker, tyvärr härjar pubdöden här också så en del favoritpubar har försvunnit under åren men en del andra har renoverats och fått nytt liv. Till våra favoriter hör Sir Robert Peel, The Salmon, The Bowling Green, The Globe, The Ale Wagon samt Wetherspoons-pubarna, High Cross och Corn Exchange.

Foxton Locks

Foxton Locks är ett slussystem i Grand Union Canal strax söder om Leicester. En vacker dag är det ett underbart strövområde. Kanalbåtarna glider sakta fram och slussningen sker helt med handkraft. Har man tur blir man inbjuden att titta in i en båt. De är som flytande hem och många tillbringar hela sommarhalvåret i sina båtar. Vid Foxton Locks finns ett par pubar så det är lätt att bli kvar en stund.

Kanalpromenader

Är du intresserad av mer kanalpromenader så har du kommit rätt när du är i Leicester. Det finns en uppsjö av möjligheter att promenera längs kanaler, i och utanför staden.

Great Central Railway

Passa på att åka en tur på en historisk järnväg i ett gammalt tågset draget av ett ånglok. Från Leicester North åker man till Loughborough och biljetten gäller hela dagen för så många resor du orkar.

New Walk Museum & Art Gallery

New Walk Museum and Art Gallery är ett museum som ligger längs världens äldsta gågata "New Walk", alldeles nära stadens centrum. Det öppnade 1849 och är därmed Storbritanniens äldsta offentliga museum. De permanenta utställningarna inkluderar Dinosaurier, Egyptiska mumier och en mineralsamling från Leicestershire. Efter att Leicester City vann Premier League hade man en tillfällig utställning om lagets bedrift. Att gå på museum är ett gratisnöje i England.

Abbey Pumping Station

Abbey Pumping Station öppnades 1891 och pumpade Leicesters kloakvatten till behandlingsanläggningen i Beaumont Leys ända fram till 1964. Ångmaskinerna som pumpade kloakvattnet byggdes i Leicester av företaget Gimson & Co och är unika exempel på denna typ av ångmaskiner. Redan när man byggde dem ansåg man dem för gammelmodiga (många ångmaskinskonstuktörer förordade horisontella pumpar), men eftersom det var en väl fungerande konstruktion beslöt man att den ändå var bäst. När pumparna användes, pumpade de 263 liter avloppsvatten per sekund! De fyra ångmaskinerna är idag renoverade och fungerar allihop, Abbey Pumping Station är det enda stället i världen där du kan se fyra dylika pumpar i samma byggnad. Pumpstationen är idag ett museum, där du förutom ångmaskinerna, kan bese en utställning om toaletter och badrum från förr till nu, utställningar om ljus och optik, transporter och folkhälsa. Här finns också en kort smalspårig järnväg med tillhörande ånglok och vagnar, det är gratis entré och väl värt ett besök vid ditt nästa besök i staden.

Welford Road Cemetery

Kyrkogården grundlades 1845 av ett aktiebolag och var ursprungligen en privat kyrkogård för oliktänkande. Men varefter industrialismens framfart och samhällenas snabba tillväxt fyllde de kommunala- och sockenkyrkogårdarna, behövdes fler begravningsplatser. Så den 19 juni 1849 öppnades Welford Road Cemetery även för allmänna begravningar. Kyrkogården byggdes ut under flera etapper och nådde dagens storlek i början på 1900-talet. Mellan åren 2002 och 2004 lades över 1000 gravstenar ned på marken, detta skedde efter att myndigheterna testat deras stabilitet och funnit att det var farligt att ha dem uppstående.

National Space Centre

The National Space Centre är ett museum och en "utbildningsresurs" med koppling till University of Leicester. Här finns en av tre bevarade Soyuz rymdkapslar och sex olika gallerier med utställningar om rymdfart, astronomi och kosmologi.

Musik

Det finns ett ganska rikt musikliv i staden med flera nöjeslokaler där man kan lyssna både på lokala och internationella artister. Den stora lokalen är De Montfort Hall, det är där man kan hitta de riktigt stora artisterna. Under åren har artister som The Beatles, Rolling Stones, Genesis, Beach Boys och David Bowie för att nämna några, uppträtt här. Vill du ha en mindre scen, där du kan hitta lokala artister och mindre kända band är musikpuben The Musician ett utmärkt val. Här kan du för en mindre slant lyssna till musik av hög kvalitet, dock inte de stora artisterna.

Sport

Förutom Leicester City har staden ytterligare fyra elitlag, klicka på bilderna här under och upptäck Leicester Tigers, Leicester Riders, Leicester Lions och Leicestershire Foxes.

Jewry Wall

Jewry Wall är den kvarvarande väggen från ett romersk bad från tiden 150 år efter Kristus. På den tiden var Leicester en romersk stad vid namn Ratae Coritanorum. Jewry Wall är ett museum där den kvarstående väggen är i den centrala blickpunkten.

Leicester Cathedral

Leicester Cathedral eller The Cathedral Church of St. Martin som den egentligen heter är sätet för Biskopen av Leicester. Men sedan 2015 är det även viloplats för Kung Richard den tredje. Man tror att katedralen byggdes cirka 1086 så den är snart 1000 år gammal.

Abbey Park

Abbey Park är en vacker park cirka 1.5 kilometer norr om centrala Leicester, ganska nära National Space Centre och Abbey Pumping Station. Floden Soar rinner genom parken och i parken kan man utöva sporter som tennis och green bowling. Det finns även möjlighet att hyra roddbåtar.

Richard III

King Richard III Visitor Centre, ett museum som berättar historien om Kung Richard den tredje som dödades i ett slag i Bosworth utanför Leicester i augusti 1485.

Indisk mat

Leicester är ett paradis för älskare av indisk mat. Eftersom det finns en stor indisk befolkning i staden sägs Leicester vara den stad utanför Indien där man kan få en riktigt bra chili. Vi har provat några olika restaurangen under våra resor och vilken man väljer är upp till var och en. Några förslag är: Kayal  (Granby Street) Jamal Balti House (Narborough Road) och Mumbai Inn (De Montfort Street).

Ladda ned våra PDF:er med ytterligare information

1. Med kanalbåt på River Soar   2. Kung Richard III    3. Abbey Pumping Stadion