Senaste Nytt

22/10 

Fyra spelare borta

Leicester City kommer att sakna fyra spelare till East Midlands-derbyt mot Nottingham Forest på fredag när Steve Cooper möter sin förra klubb för första gången sedan han fick sparken i december 2023. Men Cooper kommer alltså att sakna fyra spelare. Jannik Vestergaard missade att göra comeback i vinsten mot Southampton efter att ha drabbats av en fotledsskada mitt i veckan. Vestergaard har inte spelat för Leicester sedan augusti, men var tillräckligt fräsch för att spela för Danmark i deras landskamper i oktober, där han fick stort beröm. Huruvida mittbacken skulle ha varit med eller inte är en annan historia, när Caleb Okoli verkar det föredragna alternativet tillsammans med Wout Faes. Vestergaard ska nu genomgå en scan för att avslöja omfattningen av hans skada och det verkar mycket osannolikt att han kommer att spela på fredag. En mer positiva nyhet är att Hamza Choudhury, Jakub Stolarczyk och Patson Daka alla närmar sig återkomst. Choudhury drog nyligen axeln ur led och trots rädslan för att han kan vara borta i månader, visade röntgen att han bara behöver ett par veckor för att återhämta sig. Stolarczyk och Daka har båda varit tillbaka på träningsanläggningen men har ännu inte länkat till a-laget, vilket betyder att det är osannolikt att få vara inblandade i en derby-match innan novemberuppehållet. Eftersom Leicester spelar på hemmaplan på fredag ​​är förväntningarna att de ska anfalla. Bortsett från Manchester City är Leicester City det enda laget i Premier League som har gjort mål i varje match hittills. Forest spelar en mycket mer konservativ fotbollsstil och kommer sannolikt att försöka kontra, men det betyder inte att Leicester ska hålla tillbaka från att anfalla. Abdul Fatawu ändrade matchbilden i lördags och har till och med jämförts med Bukayo Saka och borde få starta, vilket gör att Facundo Buonanotte kan flytta in i mitten. Harry Winks lugn är också något som kan vara avgörande i en hett derby, samtidigt som det också kan vara dags att bänka James Justin (mer eller mindre ansvarig för båda Southamptons mål i lördags) och få in Ricardo i startelvan.

21/10 

Remembrance fixture

Leicester Citys årliga Remembrance Fixture kommer att hållas på fredag vid matchen mot Nottingham Forest. Klubben kommer att högtidlighålla de uppoffringar militärer och kvinnor i tidigare och nuvarande konflikter gjort.  Steve Cooper, klubbambassadören Alan Birchenall och LCFC Women manager Amandine Miquel kommer att hålla vallmokransar framför avbytarbåsen innan avspark, och en period av tystnad kommer att följa efter ljudet av The Last Post. En stor vallmo kommer att visas inne på stadion, tillsammans med en vallmobanderoll placerad på mittcirkeln, medan spelarna kommer att värma upp i Royal British Legion (RBL) t-shirts och bära vallmoblommor på sina matchtröjor.

19/10 

Gästskribent debuterar

Idag presenterar Blue Army Sweden en gästskribent som skriver matchrapport från Southampton - Leicester. Klicka HÄR för att komma till matchrapporten och se vem som skriver för oss!

17/10 

Utbyggnad dröjer

 Utbyggnaden av King Power Stadium kommer inte att påbörjas förrän tidigast 2026. . När planerna tillkännagavs sommaren 2021 angavs det att Leicester City hoppades kunna påbörja arbetet före slutet av säsongen 2022/2023. Det tidigaste förväntade slutdatumet var det tredje kvartalet 2024. Det tredje kvartalet 2024 har kommit och gått och ändå har inga spadar satts i marken. Det var förseningar med att få fullt bygglov, som beviljades först i december förra året, och klubben måste förståeligt nog vänta på de rätta marknadsvillkoren för att börja arbetet med något som kommer att bli väldigt dyrt. Men ju längre väntan på de extra 8 000 platserna som stadionutbyggnaden kommer att ge, desto mer riskerar City att gå miste om potentiella nya fans. För just nu betyder knappheten och priset på biljetter att det finns väldigt lite utrymme för nya supportrar att ta sig till King Power Stadium. Det finns 22 500 säsongskortsinnehavare, en grupp där det är väldigt lite rörelse i från år till år, dessutom finns det 18 000 medlemmar utöver det, och de får bara chansen på runt 3 000-3 500 biljetter per hemmamatch. City har lyckats utveckla en mycket lojal fanbas. Inte ens nedflyttning efter ett nästan decennium i Premier League hindrade matcherna från att säljas ut. Publiksnittet förra säsongen var över 31 000. Senast de var i Championship var det mindre än 25 000. Fansen överger inte klubben. Och det är därför det känns så viktigt att göra arenan större. Eftersom City har en lojal fanbas och de fyller arenan varje vecka. Men de måste ge sig själva möjligheten att ta in nästa generation. För att göra det behöver de helt enkelt fler och billigare platser tillgängliga. Låt oss hoppas att de får ut spadarna snart.

13/10 

Korta nyheter

Förutom att arbeta hårt på Seagrave, kommer Steve Cooper att hålla tummarna för att Leicesters internationella stjärnor återvänder till klubben i form och friska och redo för match. Om Leicester kan fortsätta plocka poäng bör det se till att pressen börjar lätta från Cooper och om han fortfarande är ansvarig i januari kan han nu ha flera stora beslut att fatta.

Tom Cannon har presterat bra på lån i Stoke och nu kommer det fram att det finns en klausul som säger att Leicester kan kalla hem honom i januari om man så önskar. Leicester ville få till en försäljning under sommaren men ingen klubb var villig att matcha deras värdering på 10 miljoner pund, men de kan utforska det alternativet igen i januari eftersom journalisten Alan Nixon har bekräftat att Leicester har ett "alternativ att kalla tillbaka Tom Cannon i nästa fönster".

Newcastle United anses noga övervaka situationen för två Premier League-försvarare: Leicester Citys Wout Faes och Nikola Milenkovic från Nottingham Forest. Eftersom kontrakten för nuvarande försvararna Fabian Schär och Dan Burn båda löper ut 2025, är Magpies osäkra på om de ska erbjuda dem nya kontrakt, vilket leder till att de letar någon annanstans efter potentiella lösningar i det området av deras trupp. Källor har nämnt Faes och Milenkovic som två spelare som Newcastle gillar efter att ha övervakat dem noga på senare tid, även om ingen av spelarna skulle bli billiga.  Leicester kommer sannolikt att sätta ett utropspris på cirka 40 miljoner Euro för Faes, medan Forest vill ha minst 50 miljoner Euro för Milenkovic, som nyligen kom till dem från Fiorentina.

9/10 

Blue Army Sweden i Leicester

Två medlemmar av Blue Army Sweden besökte Leicester för hemmamatchen mot Bournemouth och blev dessutom inbjudna till en guidad tur på träningsanläggningen Seagrave med förre Leicesterspelaren Ally Mauchlen. Här är några bilder från trippen.

3/10 

Inför Bournemouth

Steve Cooper har pratat med pressen inför matchen mot Bournemouth på lördag. Cooper tror att Leicester Citys mål för säsongen är helt uppnåeliga "Det finns ingen skam i var vi är men vi måste acceptera det. Det är en fråga om att det är Premier Leagues natur." Cooper sa att Hamza Choudhury har dragit sin axel ur led och kan vara borta "en liten stund". Cooper sa också att det finns ett fåtal spelare med småblessyrer, som City väntar på resultat för. Jannik Vestergaard har dock återgått till träningen. På frågan om fansens kritik sa Cooper "Jag gömmer mig inte för kritik. Jag vill vara mer uppåtriktad och synlig. Vi behöver ett resultat som är säkert, det är där berättelserna skrivs där resultaten dikterar så många saker. Det finns inget att vinna på att vara negativ". Cooper om att vänta på den första ligasegern "Det finns inget bättre än att gå igenom en svår tid. När du gör det är du i en bättre position. Vi har en möjlighet att verkligen kicka igång nu.

2/10 

Vem tjänar mest i varje lag?

Vi rapporterade för ett tag sedan om löneskillnaderna i Leicester City, nu kan vi presentera de som tjänar bäst i varje Premier League-klubb och deras veckolön.

Arsenal - Kai Havertz 3,8 miljoner kronor, Aston Villa - Youri Tielemans, Boubacar Kamara och Emiliano Martinez 2,0, Bournemouth - Evanilson 1,1, Brentford - Aaron Hickey 950 000, Brighton & Hove Albion - Ferdi Kadioglu 1,2, Chelsea - Reece James 3,5, Crystal Palace - Daichi Kamada 1,4, Everton - Abadoulaye Doucoure 1,8, Fulham - Bernd Leno 1,8, Ipswich - Kalvin Phillips 2,0, Leicester City - Jamie Vardy 1,9, Liverpool - Mohammed Salah 4,7, Manchester City - Kevin De Bruyne 5,5, Manchester United - Casemiro 4,7, Newcastle United - Bruno Guimares 2,2, Nottingham Forest - James Ward-Prowse 1,5, Southampton - Aaron Ramsdale 1,6, Tottenham Hotspur - Heung-Min Son 2,6, West Ham- Jarod Bowen och Lucas Paqueta 2,0, Wolverhampton Wanderers - Pablo Sarabia och Goncalo Guedes 1,25 miljoner kronor/vecka.

Kevin De Bruyne tjänar bäst av alla i Premier League, cirka 286 miljoner kronor per år
Kevin De Bruyne tjänar bäst av alla i Premier League, cirka 286 miljoner kronor per år

1/10 

Domaren avstängd

Samuel Barrott, domaren som kritiserades av Steve Cooper för "två dåliga beslut" i Leicester Citys 4-2 förlust mot Arsenal har "stängts av" från att döma någon Premier League-match i helgen. 

Samuel Barrott kommer, för första gången den här säsongen, inte vara inblandad i en Premier League-match under en omgång av matcher. Det var två beslut han tog på Emirates Stadium som särskilt frustrerade Cooper, och båda lyftes fram på Match of the Day som felaktiga beslut. Den första var en förmodad foul på Jamie Vardy av William Saliba i uppbyggnaden till Arsenals öppningsmål. Spelet som vinkades vidare av Barrott, som sedan gav Vardy och Cooper varsin varning för deras protester. 

I andra halvlek, med ställningen 2-2, fällde redan varnade Riccardo Calafiori Facundo Buonanotte när han dribblade förbi honom, men Barrott avvisade möjligheten att visa ett rött kort och varnade i stället Buonanotte för att han "viftade med ett tänkt kort". Efter matchen sa Cooper: "Vi var mycket besvikna över att det inte var ett regelbrott på Vardy innan det första målet. Och även om vi inte spelar matcher för att försöka få spelare utvisade, varför han inte har visade ut Calafiori var helt obegripligt. På grund av den period vi befinner oss i - och den period som jag personligen är i - försöker jag att inte låta domarnas beslut vara rubriken, eftersom jag försöker ta ansvar för ett lag som behöver få bättre resultat. Men vi tycker att det var två dåliga beslut."

På Match of the Day sa programledaren Gary Lineker att han "fann det svårt att inte hålla med" med Coopers klagomål över Calafiori-incidenten. Den förre engelske lagkaptenen Alan Shearer sa att beslutet att inte visa ut italienaren var "hemskt". 

Barrott har varit inblandad i Premier League-matcher i någon egenskap, antingen som huvuddomare eller som fjärde domare, för varje omgång av matcher hittills den här säsongen. Men han kommer inte att vara med i helgen.

Förvirrande regler vid avstängningar

Leandro Trossard var Arsenals stora hjälte i lördags, han gjorde mål i första halvlek och tvingade sedan fram ett dramatiskt övertidsmål med sitt skott som styrde på Leicester Citys Wilfred Ndidi till ett självmål. Det ledde till 3-2 för Arsenal. Men det finns en berättigad fråga om Trossard ens borde ha varit på planen. Det har att göra med en av engelsk fotbolls konstigaste, eller kanske mest meningslösa, regler.

Trossard blev utvisad förra helgen för att ha fått två varningar under Arsenals bortamatch mot Manchester City. Det gav honom en avstängning på en match, men avstängningen avtjänades inte i Premier League. I stället blev Trossard avstängd för Arsenals Carabao Cup-match mot Bolton Wanderers.

Det är en egenhet med avstängningsreglerna att om inte Arsenal hade spelat i Carabao Cup förra mitten av veckan, så skulle Trossard ha missat Leicester-matchen i Premier League i stället. Detta är inte en fråga om rättvisan eller inte i beslutet att spela Trossard på Etihad, utan om hans straff ska avtjänas i en helt annan tävling, särskilt en där Arteta ansåg sig kunna göra åtta ändringar i sin startelva. Bolton – för närvarande 14:e i League One – besegrade lätt med 5-1. 

Det hela är lite löjligt, egentligen. I enklaste termer delas röda kort i engelsk fotboll ut till nästa match, eller matcher, som spelaren är schemalagd att spela. Så om någon blir utvisad i en FA-cupmatch och får en avstängning, men deras nästa match är i Premier League, skulle de missa ligamatchen. Och vice versa. Detsamma gäller dock inte för avstängningar från gula kort. Om en spelare samlar på sig fem Premier League-bokningar måste de avtjäna den avstängningen i Premier League. Dito i cuperna; två gula i FA-cupen leder till en FA-cupavstängning som inte kan avtjänas under en ligamatch. Detta har gett upphov till några märkliga exempel de senaste åren. 

Förra säsongen blev Manchester Uniteds Amad utvisad i matchen mot Liverpool i FA-cupens kvartsfinal, men var fri att spela i semifinalen mot Coventry City eftersom han avtjänade sin avstängning i Premier League mot Brentford under tiden. Säsongen innan missade Newcastle Uniteds målvakt Nick Pope Carabao Cup-finalen på Wembley eftersom han en vecka tidigare blivit utvisad mot Liverpool i Premier League. Omvänt spelade Bruno Guimaraes, som hade blivit utvisad för direkt rött i Newcastles semifinalseger mot Southampton, i finalen. Han hade avtjänat alla tre matcherna i sitt avstängningsläge i ligan, på grund av att det var nästan en månad mellan semi och final. 

Regeln gäller också för olika årstider. Mateo Kovacic blev utvisad i FA-cupfinalen 2020 för Chelsea, vilket ledde till att han blev avstängd för den första matchen på efterföljande Premier League-säsong. Det hela känns väldigt rörigt. Det finns ingen crossover med europeiska tävlingar: avstängningar som tjänats in i Champions League, Europa League eller Conference League-matcher måste avtjänas i UEFA-tävlingar, och FIFA har samma för sina turneringar. De gör saker annorlunda i Europa. I Tyskland avtjänas avstängningar endast i den tävling där spelaren har fått sin avstängning. Dito Italien och Spanien.

Det finns andra konstiga egenskaper med denna regel, som att Nottingham Forests Nikola Milenkovic blev avstängd för den här säsongens första ligamatch eftersom han hade blivit utvisad för Fiorentina i Coppa Italia i april förra året. Han hade spelat fyra gånger i Serie A efter det röda, men det trädde i kraft eftersom han hade flyttat till ett nytt land. Förvirrande? Ja. Men i England känns den extra komplikationen med avstängningar av röda kort som får avtjänas i olika tävlingar som något som skulle kunna göras mycket enklare.

26/9 

Presskonferens med Cooper

Leicester City och manager Steve Cooper har haft presskonferens inför bortamötet med Arsenal på  lördag. "Det kan inte finnas en bättre tidpunkt att få det resultat vi alla vill ha", Steve Cooper säger att varje del av lagets spel måste vara "nära perfekt, om inte perfekt" när man möter Arsenal på lördag. 

Steve Cooper säger vidare att han accepterar fansens frustration men säger att han vill använda det här tillfället för att visa sin karaktär, hur han är en bra tränare och att han kan fixa till det. Det kommer efter ramsor från resande supportrar vid bortamatchen mot Walsall i tisdags. 

Steve Cooper säger att det finns några "mindre blessyrer" i truppen, men alla är tillgängliga som var med mot Everton & Walsall. Jannik Vestergaard är fortfarande inte tillgänglig efter att ha fått en fotledsskada.  

"Som manager är man aldrig för långt borta från kritik. Ibland är det rättvist ibland inte, sånt är livet. Min första reaktion är att inte vara för defensiv men jag ska försöka göra något åt ​​det" sa Steve Cooper om säsongen så här långt. "Vi tror verkligen på vad vi kan uppnå. Men det är inte någon lätt seglats. Det är en utmaning och vi visste om det. Det skulle aldrig komma att bli lätt"

Cooper fick frågan om sin spelplan "Vi vill spela attackerande spännande fotboll, skapa överbelastningar och vi vill skada motståndarnas spel. Det finns massor av saker vi jobbar med, det är ett utmanande jobb. Det handlar om att ta sig igenom tuffa perioder. Det kommer att definiera vem du är".

Cooper har snackat med pressen
Cooper har snackat med pressen

Premier League slösar pengar

Premier League slösar bort sina egna pengar genom att inte ha vattentäta regler. Ligan har spenderat mer än 615 miljoner kronor på rättegångskostnader sedan förra säsongen när de kämpar för att upprätthålla sina regler. Ligan är nu inblandad i två separata juridiska tvister med Manchester City, samtidigt som man utreder Chelsea för påstådda oregelbundna betalningar kopplade till klubbens tidigare ägare Roman Abramovich. Utöver det har det förekommit rättsfall kopplade till Premier Leagues vinst- och hållbarhetsregler (PSR) som involverat Everton och Nottingham Forest, som båda fick poängavdrag förra säsongen, samt Leicester City som en överklagandepanel dömde till fördel för, i klubbens tvist med Premier League om ett påstått PSR-brott.

20/9 

Dags för PSR vs Man City

Leicester City och klubbens fans drog en lättnadens suck sedan de fick reda på att Premier Leagues försök att straffa Leicester för utgiftsöverträdelser förkastades av en oberoende kommitté. Nu är det Manchester City-fansens tur att svettas över resultatet av ett Premier League-förhör, detta om mästarnas otaliga påstådda brott mot ligans regler. Förhöret började i denna vecka i London. Manchester City anklagades från början av Premier League i februari 2023, med hänvisning till 115 påstådda brott mot Financial Fair Play (FFP)-regler som sträckte sig från 2009 till 2018. Men det kom senare fram att City faktiskt står mot 130 anklagelser. I kölvattnet av dessa anklagelser har fotbollsvärlden varit nyfiken på nyheter om när utredningen skulle starta. Etihad-hierarkin har konsekvent förnekat påståendena och insisterar på att de har "obestridliga bevis" för att rättfärdiga sig själva. Efter en 19 månader lång och mödosam väntan började förfarandet äntligen den här veckan, med rapporter om platsen för utfrågningarna. Ändå har tidigare Aston Villa och Evertons före detta vd Keith Wyness föreslagit att ytterligare avslöjanden är osannolika för tillfället. I samtal med Football Insider avslöjade Wyness: "Den hemliga platsen läckte ut, det fanns fotografier av advokater som gick in, och den ledande advokaten, David Pannick, har enligt uppgift fått £5 000 per timme. Men vi kommer inte att höra mycket. De har varit väldigt tydliga med det. Kommissionens ordförande kommer bara att avslöja saker som han vill ska avslöjas, och det kommer ingen ytterligare rapportering. Naturligtvis, inom fotboll, letar vi alla efter läckor, och om det inte finns några läckor kommer folk att hitta på läckor, så vi måste vara mycket försiktiga med informationen som kommer ut."

Nya rapporter tyder på att vissa Premier League-klubbarna är missnöjda över den föreslagna "sekretessen" kring anklagelserna och förhöret, och hävdar att rättvisa måste vara synlig. Wyness instämde i denna uppfattning och förespråkade journalistisk närvaro. "Jag tror att det borde vara genomskinligt eftersom det skulle lägga till påföljden," sa Wyness. "Om en klubb insåg att den skulle dras genom leran offentligt, kan det vara ett annat sätt att stoppa beteendet vi försöker slåss mot. Det kommer att tråka ut folk under de kommande två månaderna. Detaljerna kommer att vara otroliga och väldigt tråkiga, men det kommer att finnas ögonblick som får oss att gapa, lita på det. Så det skulle vara ett visst värde i att ha reportrar där och ge oss en uppdatering om handlingar varje dag. Det skulle vara användbart och viktigt."

En annan nyhet som kom igår kväll är att Professionell Game Match Officials Limited (PGMOL) i ett privat möte har avvisat Leicesters påstående att ett VAR-misstag gjordes vid Philippe Matetas mål . Men LCFC är fortfarande missnöjda med vald bild för att avgöra offside och manager Steve Cooper säger "Vi har straffats för att våra spelare omringat en domare, men vi har blivit riktigt kränkta med VAR-beslutet och vi måste visa karaktärsstyrka som klubb - Vi accepterar inte beslutet!"

19/9 

Presskonferens inför Everton

Leicester City har hållit presskonferens inför lördagens hemmamatch mot Everton. Manager Steve Cooper svarade på pressens frågor.

 Cooper om Everton-matchen: "Vi är exalterade över matchen och att vara på hemmaplan och det har varit en strålande träningsvecka. Det är en fantastisk möjlighet för oss och vi måste ta den."

Cooper säger att han är nöjd med de framsteg de gör, men det betyder ingenting om de inte börjar vinna matcher:  "Vi skulle definitivt ha velat ha fler poäng och det är det viktigaste. Vi känner att vi gör framsteg och blir konkurrenskraftiga i den här ligan".

Cooper om hemmapubliken och vinna för dem: "Vi känner att vi gör många bra saker. Jag ser massor av samhörighet i truppen, massor av engagemang för planen. Vi är desperata efter att vinna inför våra hemmasupportrar."

Cooper om sina anfallare:  "Jamie är känd för att leva upp i straffområdet, det är det som gett honom karriären vi sett i många år – Odsonne kan också göra det, men han kan också spela på flera positioner, och du behöver bara mer än ett alternativ i varje position."

Steve Cooper bekräftade dessutom att klubben har kontaktat Premier League angående Crystal Palace första mål "Det var ett fruktansvärt, men mänskligt misstag och vi tror att de rätta bilderna har dolts. Vi har bett om klarhet för vi kände att det inte var rätt. Vi har sett bilderna som visar att det är tydligt offside!"

Cooper säger att klubben har visat Premier League-filmerna för att antyda att målet inte borde ha tillåtits och säger att bilder som visades i media frystes vid fel tidpunkt. "Fel som det här borde inte få hända, speciellt inte med VAR. Vi behövde stå upp för klubben och berätta för dem. Allt du ser på dagen på SKY, PLP (Premier League Productions) och allt annat har varit falskt! Visa filmen! Lägg inte ut fel bilder som de har gjort, där de stoppade spelet och han är på plats."

17/9

Leicester City vidtar åtgärder efter VAR-kontrovers

VAR spelade en kritisk roll i Leicester Citys 2-2 match mot Crystal Palace i lördags - nu kräver Leicester City Premier League på svar.

Leicester City har enligt uppgift sökt förtydligande från Premier League över VAR: s ingripande för att tillåta Jean Philippe Matetas första mål för Crystal Palace i lördagens match. Jamie Vardy hade hittat nätet i första halvlek innan Stephy Mavididi dubblade ledningen direkt efter paus. Men Palace reducerade omedelbart, åtminstone med hjälp av videoassistentdomaren Andy Madley. Mateta styrde in Tyrick Mitchells crossboll men linjemannen vinkade för offside. Situationen granskades av VAR och målet godkändes till mångas överraskning. Enligt Daily Mail's Tom Collomosse väntar Leicester City på svar från "makthavarna"."Leicester har sökt förtydligande från Premier League om varför Matetas första mål för Crystal Palace - ursprungligen avvinkat för offside - upphävdes av VAR", skrev Collomose på X. "Det är inte mer än rättvist att säga att det finns osäkerhet om huruvida beslutet verkligen var rätt".

Han gav en senare uppdatering också för att klargöra att klubben vill se till att offside-beslutet fattades i exakt det ögonblick som bollen släpptes av Mitchell. Huruvida de får det svar de hoppas på, och i vilken form, är fortfarande okänt.

Professionell Game Match Officials Limited (PGMOL) chef Howard Webb har strävat efter att arbeta med öppenhet sedan han utsågs till positionen, med införandet av "Match Officials Mic'd Up" -programmet, under vilket han personligen förklarar omtvistade domarbeslut på månadsbasis. Han har också svarat på förfrågningar från andra klubbar. Det finns flera exempel när VAR tagit felaktiga beslut. Det mest flagranta skulle vara när Liverpool fick ett mål felaktigt underkänt av VAR för offside när de förlorade mot Tottenham Hotspur för ett år sedan, eller tidigare under 2024 när Independent Key Match Incidents Panel hittade ett VAR-fel när Nottingham Forest inte fick straff i förlustmatchen mot Everton.

Denna bildvinkel som tydligt visar att Mateta är offside, användes inte av VAR!
Denna bildvinkel som tydligt visar att Mateta är offside, användes inte av VAR!

15/9 

Ännu ett kontroversiellt VAR-beslut

Richard Keys, Senior Football Anchor på beIN SPORTS, hävdar att VAR gjorde ett stort misstag under matchen mellan Crystal Palace mot Leicester City. Jean-Philippe Mateta gjorde sina två första mål för säsongen igår och hjälpte Oliver Glasners lag att säkra en viktig poäng. Det fanns dock tvivel om hans första mål på grund av att linjemannen flaggade för offside, vilket ledde till att VAR kontrollerade det på en djupare nivå. VAR ansåg att Mateta låg bakom spelaren som spelade in bollen. Detta höll inte Richard Keys med om och han var snabb med att uttrycka sin åsikt på sitt Twitter-konto. Var det offside? Ja, linjemannen trodde verkligen det, eftersom han till en början dömde bort målet.

10/9 

Stora löneskillnader

Det är stora löneskillnader mellan spelarna i Leicester City, det skiljer drygt 95 miljoner kronor mellan sämst och bäst betald. Här är listan för säsongen 2024/2025, alla siffror gäller årslön i miljoner kronor avrundat till närmaste halv miljon.

Jakub Stolaczyk 3,5 - Abdul Fatawu 6,5 - Stephy Mavididi 7 - Mads Hermansen 7 - Kasey McAteer 8,5 - Luke Thomas 10,5 - Daniel Iversen 14 - Victor Kristiansen 17,5 - Facundo Bounanotte 17,5 - James Justin 21 - Danny Ward 28 - Hamza Choudhury 35 - Wout Faes 35 - Jannik Vestergaard 42 - Patson Daka 53 - Conor Coady 53 - Wilfred Ndidi 53 - Ricardo Pereira 56,5 - Boubakary Soumaré 56,5 - Harry Winks 63,5 - Odsonne Edouard 63,5 - Jamie Vardy 99.

För nyförvärven Bilal Khannouss, Jordan Ayew, Michael Golding, Oliver Skipp, Caleb Okoli och Bobby Decordova-Reid finns inga uppgifter ännu.

Jamie Vardy drar in nästan 100 miljoner i årslön
Jamie Vardy drar in nästan 100 miljoner i årslön

6/9 

De Marco: Premier League undergräver sin egen process

Premier Leagues kritiska svar på överklagandenämndens dom i Leicester Citys PSR-fall är "bekymmersamt", har advokaten som representerade klubben sagt. Efter att en överklagandenämnd dömde till Citys fördel, att Premier League inte hade jurisdiktion att anklaga dem för ett brott mot vinst- och hållbarhetsreglerna, sa Premier League att de var "förvånade" och mycket besvikna" över resultatet. De fortsatte med att säga att överklagandenämnden gav "begränsade skäl" för deras beslut och "underlåtit att ta hänsyn till syftet med reglerna".

Sportadvokaten Nick De Marco, som representerade Leicester City, sa att det kritiska svaret från Premier League var "icke karakteristiskt" och att dess hårdhet "riskerar att undergräva oberoendet och integriteten i Premier Leagues egen rättsprocess". Citys fall byggdes upp kring formuleringen i Premier Leagues egna regler och De Marco var glad att överklagandenämnden övervägde dessa och inte Premier Leagues "oskrivna avsikter". Han rådde Premier League att vara mer försiktig med att utarbeta och se över sådana regler i framtiden. De Marco skrev sina tankar i ett inlägg på Law-In-Sports webbplats:

"Efter publiceringen av beslutet utfärdade Premier League ett icke karaktäristiskt kritiskt uttalande om överklagandenämndens beslut. Det är inte ovanligt att parter känner sig 'förvånade och besvikna' över beslut efter att de har förlorat ett ärende, men det är oroande att Premier League, som tillsynsmyndighet, uttryckte en sådan rak kritik mot en av dess oberoende överklagandenämnder, som bestod av tre mycket seniora och framstående advokater, varav två tidigare var hovrättsdomare. Precis som regeringsministrar avråds från att kritisera domstolarna, så borde också sporttillsynsmyndigheter vara försiktiga med att kritisera paneler när de inte får det resultat de vill ha. Sådan kritik riskerar att undergräva oberoendet och integriteten i Premier Leagues egen rättsprocess. Ärendet representerar en ytterligare välkommen omskrivning av den korrekta inställningen till avtalsmässig tolkning av idrottsorganens regler. De som agerar för tillsynsmyndigheter känner sig ibland tvungna att falla tillbaka på ett 'tolka bara dessa regler så att de fungerar för oss', ibland till och med att förlita sig på sina egna dåligt utformade regler. Men det måste finnas gränser för den inlämningen. Regler kan inte helt enkelt skapas allt eftersom, för att passa varje fall som det uppstår. Det måste finnas klarhet och säkerhet. Dessa fall belyser några av bristerna i utformningen av finansiella regler inom fotboll, som alltid kommer att vara ett svårt och komplext område. Det är ofta omöjligt att tillhandahålla alla potentiella resultat, men misslyckandet med att helt anpassa Premier League och EFL Championships PSR för att hantera det oundvikliga av nedflyttning och uppflyttning är ett uppenbart exempel på att något saknas. Det faktum att tillsynsmyndigheter i dessa senaste fall inte kan komma ifrån orden i sina regler genom att be panelerna att läsa dem för att ta itu med det aktuella problemet, kan man hoppas, kan betyda att mer försiktighet ska tas i framtiden vid utformningen (och översynen) av sådana regler. Författaren hoppas att Premier League, i synnerhet, efter att ha varit indraget i så många dyra och distraherande rättsliga tvister om sina PSR-regler noggrant kommer att överväga, och inte bör skynda sig in i, några nya föreslagna finansiella regleringsregler. De som är intresserade av rättvisa och konsekvens i idrottsrättsliga tvister kan trösta sig med tendensen hos dessa senaste beslut att tillämpa (annat än under exceptionella omständigheter) orden i reglerna snarare än de påstådda post-facto oskrivna avsikterna hos dem som utarbetade dem."

5/9

Leicester City bötfällda

Fotbollförbundet (FA) har bötfällt Leicester City med 20 000 pund efter att deras spelare omringat domaren David Coote efter nederlaget mot Aston Villa förra veckan. Straffet, som Leicester har accepterat, utdömdes efter att klubben "misslyckades med att säkerställa att deras spelare inte betedde sig på ett olämpligt sätt" i den 93:e minuten av matchen. Nio spelare fick ett gult kort i matchen, liksom Leicesters manager Steve Cooper och hans assistent Alan Tate för att de protesterade mot domaren David Coote i halvtid. De flesta journalister som bevakade matchen var eniga om att domarinsatsen var en av de sämsta de sett i Premier League. Det är kanske dags för England att fundera över domarnas kvalitet!

4/9 

Hjärnan som räddade Leicester

Han har kallats hjärnan bakom Leicester Citys lyckade överklagande mot Premier League och PSR-anklagelserna, Nick De Marco. Ett vanligt sätt att hylla honom på sociala  medier har varit att skriva "Welcome To Leicester City Folklore - Nick De Marco"! Nu skickar De Marco ett meddelande till Leicester City-fansen.

 De Marco är en känd sportadvokat och representerade Foxes när de försökte undvika ett poängavdrag. De Marco har tidigare hjälpt sådana klubbar som Sheffield Wednesday och Newcastle United och efter att ha vunnit sitt senaste fall har advokaten tagit sig till X/Twitter för att skicka ett meddelande till Leicester-fansen efter det stöd han har fått. Han skrev: "Tack för alla vänliga meddelanden jag har sett om detta intressanta fall. Men jag måste betona att, för det första, ärenden vanligtvis vinns eller förloras baserat på kvaliteten på argument och bevis, inte advokatens identitet. Ingen av oss är mirakelarbetare. För det andra hade LCFC ett fantastiskt team som jag bara var en del av: mina juniorer David Lowe & Marlena Valles, det fantastiska laget på Centrefield (särskilt Stuart, Philip & Alice) och det briljanta och härliga inhouse-teamet på själva LCFC."

Nick De Marco
Nick De Marco


Smart drag räddade Leicester

Leicester City ändrade sin redovisningsperiod till 30 juni 2023 från 31 maj 2023. Detta (och utformningen av PL-reglerna) besparade dem 6 poäng (eller mer) i avdrag. Leicester City har ännu inte vunnit en match i återkomsten till Premier League, men att slippa ett poängavdrag för ett påstått brott mot vinst- och hållbarhetsregler kan bli deras största seger den här säsongen.

Det var inget stort firande på King Power Stadiums kontor efter att den oberoende överklagandenämnden beslutade att bifalla ett överklagande som lämnats in av Leicester angående Premier Leagues jurisdiktion över klubbens påstådda brott mot PSR för säsongen 2022/2023. Enligt källor med kännedom om situationen, som hålls anonyma för att skydda relationer, var det helt enkelt lättnad och en känsla av upprättelse. De högt upp i klubben var alltid hoppfulla att detta var en kamp de kunde vinna. Det fanns en försiktig optimism. Premier Leagues beräkning för Leicester var 129,4 miljoner pund, 24,4 miljoner pund över gränsen för man tillåts ha i förlust över en treårsperiod. Det fanns en förväntan att de skulle få ett poängavdrag. Men i stället – med räkenskaperna för 2022/2023 som visar att för den covid 19-justerade treårscykeln låg de 19,5 miljoner pund över tröskeln på 105 miljoner pund – har Leicester framgångsrikt hävdat att poängen med överträdelsen var slutet av deras redovisningsår år 2023, vilket var den 30 juni. Detta var två veckor efter att de lämnade över sitt medlemskap i Premier League till Luton Town. De hävdade att de inte kunde hållas ansvariga för ett brott mot Premier League-reglerna när de inte var en Premier League-klubb vid tidpunkten för överträdelsen.

Beslutet att flytta deras redovisningsår, vilket de hade rätt att göra, räddade dem. Den höge ärade Sir Stanley Burnton, Rt. Hon. Sir Maurice Kay och Robert Glancy KC var överens med Leicester om att genom själva ordalydelsen i Ruling E.49 – PSR-bestämmelserna – det första konstaterandet av jurisdiktion av den ursprungliga oberoende kommissionen, som hade beslutat i Premier Leagues fördel i juni, måste vändas. Premier League utfärdade ett uttalande: "Premier League är mycket besvikna över överklagandenämndens beslut och de begränsade skälen för det. Ligan är fortfarande av den uppfattningen att den ursprungliga kommissionen tog rätt tillvägagångssätt när det gällde att tolka reglerna på ett praktiskt och fungerande sätt som ger effekt till deras avsedda syfte."

3/9 

Leicester slipper poängavdrag!

En stor nyhet brakade till på tisdagskvällen, Leicester City slipper poängavdrag för brott mot PSR-reglerna! Klubben skriver själva följande i ett uttalande på hemsidan:

Leicester City har vunnit sitt överklagande mot ett beslut att en oberoende kommission hade jurisdiktion att överväga ett påstått brott från Premier Leagues lönsamhets- och hållbarhetsregler (PSR). Premier League hänvisade först klubben till en oberoende kommission i mars 2024 för en påstådd PSR-överträdelse relaterad till bedömningsperioden som slutade den 30 juni 2023. Kommissionen avslog klubbens första invändning mot dess jurisdiktion att pröva fallet, men klubbens invändning har nu godkänts av en oberoende överklagandenämnd, som ändrade kommissionens slutsats. För att undvika eventuella missförstånd som kan uppstå i ljuset av det uttalande som har utfärdats av Premier League som svar på överklagandebeslutet, vill Leicester City betona överklagandepanelens slutsats att, när man överväger den formulering som faktiskt används i Premier Leagues regler (i enlighet med etablerade principer i engelsk lag) bröt klubben inte mot Premier Leagues PSR för bedömningsperioden som slutade 30 juni 2023. I sitt beslut identifierar överklagandenämnden (som bestod av en panel av tre erfarna, seniora jurister, varav två är tidigare domare i appellationsdomstolen) brister i utformningen av Premier Leagues regler. I att utmana Premier Leagues försök att anklaga Leicester City har klubben helt enkelt försökt säkerställa (i syfte att tillhandahålla konsekvens och säkerhet för alla klubbar) att reglerna tillämpas baserat på hur de faktiskt är skrivna.

Leicester City anställde den erfarne sportjuristen Nick De Marco att hjälpa klubben i detta ärende och i kväll skriver han följande på X: "Glad över att ha agerat för Leicester City Football Club mot Premier League i detta viktiga överklagande".

Detta betyder alltså att Leicester kommer att slippa alla hot om poängavdrag den här säsongen trots att man uppenbarligen har brutit mot PSR tidigare.


 Cooper får värdefull insikt från Albrighton och King 

Cooper har lutat sig mot två City-ikoner för att hjälpa honom att lära sig mer om sin nya klubb. Efter säsongens öppningsmatch mot Spurs, stötte han på Marc Albrighton och Andy King på parkeringen utanför King Power Stadium och dammsög dem på vad han beskrev som "värdefull information". Efter att han diskuterat med Albrighton sa Cooper: "Jag pratade med honom och Andy King i ungefär en halvtimme. Det har varit några riktigt framgångsrika tider här och du behöver killar som Marc Albrighton för att vara med och du kan se att det är så han har tänkt på av lagkamrater och personal. Det var ett bra samtal jag hade med honom. Jag lärde mig mycket, inte bara om honom, utan om klubben och några av de saker han berättade för mig kan vara värdefulla för en ny manager. Jag skulle vilja ta mig tid igen för att få ut ännu mer information från honom. De här killarna är verkligen viktiga eftersom de har ett arv i klubben. Ju mer information jag kan få från dem, desto bättre."

1/9 

Sol Bamba har dött

Det är en sorgesam tid för Leicester City, först förlorade vi Craig Shakespeare och Sven-Göran Eriksson och idag nåddes vi av beskedet att förre mittbacken i Foxes, Sol Bamba har avlidit. Det är den turkiska klubben Adanaspor som Bamba var tränare för, som lämnat dödsbeskedet. Bamba blev bara 39 år gammal. Bamba blev tränare för den turkiska klubben i somras och det var hans första uppdrag som huvudtränare. Klubben skriver på X att Bamba blev sjuk innan gårdagens match mot Manisa Football Club. Han fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Bamba, som gjorde 46 landskamper för Elfenbenskusten, blev en profil under sin tid i brittisk fotboll. Bland annat spelade han för Leicester, Leeds och Cardiff. Han var även assisterande tränare för den walesiska klubben under 2023. I Leicester blev han omedelbart en kultfigur när han gjorde mål med sin första spark för Foxes. När Bamba spelade för Leicester gjorde han det med Sven-Göran Eriksson som tränare. "Svennis" var den som tog Bamba till Leicester och i samband med att "Svennis" avled i måndags twittrade Bamba ut sin respekt och uttryckte sin sorg: "Han var inte bara en enastående person, utan också den bästa tränare jag någonsin haft, som inspirerade mig på min resa både som spelare och som tränare", skrev Bamba.

Sol Bamba 1985 - 2024
Sol Bamba 1985 - 2024