FA-cupen - Vitality Stadium

Bournemouth - Leicester 0-1

Fatawu avgjorde med drömmål

Abdul Fatawu sköt Leicester till kvartsfinal i FA-cupen
Abdul Fatawu sköt Leicester till kvartsfinal i FA-cupen

Åttondelsfinal i FA-cupen. Vad blir det för match? Är matchen mot Bournemouth "distraherande, förströelse, förvirring eller rent av galenskap?" En antydan på hur vår manager ser på cupen fick vi igår vid presskonferensen. Han var tydlig med att det kommer att bli nio, tio eller rent av elva förändringar i startelvan, samtidigt som han kommer att förbereda laget väl och att försöka vinna matchen. Det kan låta motstridigt…

Det blev till sist nio ändringar, endast Vestergaard och Choudhury är kvar sedan Leedsmatchen. Bland de nya märks veteranen Albrighton, som är kapten, och ungdomarna Arjan Raikhy och Wanja Marçal. Även Bournemouth roterar i laget, sex nya sedan senaste matchen. Leicester startade piggt och fick en hörna och en halvchans för Akgün nästan direkt. Därefter tog Bournemouth över spelet, dock utan att skapa några farliga chanser. Leicester spelade sitt vanliga uppbyggnadsspel från målvakten och det höll på att straffa sig några gånger i och med Bournemouths höga press. Sådant spel går hem i Championship men mot ett Premier League-lag får man passa sig! Matchen fortsatte med jämnt bollinnehav men Leicester kändes lätta i jämförelse med hemmalaget, som började skapa chanser. Flera gånger sköt de över i bra lägen och någon gång var det vår målvakt Stolarczyk som stoppade skotten eller rusade ut och hann före motståndaren. Så mot slutet av halvleken kom de heta chanserna. Först tre stycken för Leicester. En frispark nästan i hörnläge sköt Albrighton in till Cannon som nickade rakt på målvakten. Strax efter drev Albrighton framåt och sköt i steget rakt i stolpen. Efter några pass gick bollen till Marçal som sköt ett mäktigt skott som målvakten räddade. Till sist fick The Cherries två farligheter. Först en frispark rakt framför mål, men lyckligtvis hade vår målvakt placerat muren rätt. På den efterföljande hörnan skickades bollen in framför mål och Stolarczyk tvingades till en fin räddning på nära håll. Leicesters yngre garde har tyvärr inte riktigt kommit in i matchen, med undantag av de sista fem minuterna. 

Efter paus kom Ricardo in som säkerhet istället för Raikhy som dragit på sig en varning. I 50:e minuten sköt Senesi ett mellanting mellan skott och inlägg som Coady och Stolarczyk inte kunde bestämma sig för vem som skulle agera. Bollen gled förbi och gick i stolpen (samma stolpe som Albrighton träffade i första halvlek). Två genombrott för Leicester noterades: först Yunnus och lite senare Marçal, som blev mer involverad efter paus. Spelet böljade fram och tillbaka, med Bournemouth som det lite rappare och tyngre. Fem minuter före slut blev Yunnus snyggt frispelad av Choudhury, men han sköt över, och alldeles före slutet var Ricardo igenom, men sköt även han utanför. Det var verkligen missarnas match; Bournemouth sköt över och utanför från långt håll medan Leicester missade farliga chanser. 0-0 speglade matchen. 

Eftersom det var cupmatch väntade nu förlängning 2x15 minuter. Matchen fortsatte som tidigare, men med ett mycket fint undantag: precis före förlängningspausen drev den insatte Fatawu upp ett anfall och han hittade Iheanacho (som också bytts in), nästan nere vid baslinjen. Denne passade tillbaka till Fatawu, som lade bollen till rätta och sedan fick till en riktig smällkaramell i bortre änden av målet. Han sköt med sin vänsterfot och bollen skruvade sig in. Kanske årets mål? I andra förlängningskvarten hände inte så mycket förutom att Vestergaard, av alla spelare, tog sig genom försvarslinjen och vickade bollen över målvakten, men en rödsvart back hann emellan. Leicesters B-lag stod sig alltså väl mot Premier League-laget från sydkusten. Nyckeln till framgången var vår ståtlige försvarsklippa Jannik Vestergaard som styrde och ställde i försvaret. Andra som hade en fin kväll var Stolarczyk och Albrighton, innan han byttes ut. Även Choudhury och Yunnus var nyttiga, även om den senare missade alldeles för mycket framför mål. Det var också fint att välkomna tillbaka Iheanacho, som kändes stabilare än Cannon. Nu är det dags för kvartsfinal!

Rapport: Jens

Målen: 0-1 Abdul Fatawu (105)

Startelvan: Stolarczyk, Choudhury, Coady, Vestergaard, Doyle (80), Praet (106), Raikhy (45), Yunnus, Albrighton (64), Marcal, Cannon (64)

Avbytare: Ward, Ricardo (45), Souttar, Nelson (106), Justin (80), Briggs, Thomas, Fatawu (64), Iheanacho (64)