Kiernan Dewsbury-Hall gjorde 1-0

Cardiff City - Leicester City 0-2

Cardiff City Stadium

Championship

Efter förra matchens seriefinal mot Ipswich Town med en snöplig poängförlust på övertid är det dags igen, nu för årets sista match, denna gång mot The Bluebirds, a.k.a. Cardiff City FC på Cardiff City stadium i södra Wales. Arenan är nybyggd och använd sedan 2009. Dessförinnan höll man till på Sophia Gardens recreational park från 1899 när klubben bildades till 1910 när Ninian Park stod färdig. På meritlistan hittar vi en andraplats i högstaligan säsongen 1923-24, FA-cup final 1924-25, 1926-27, 2007-08 med vinst 1926-27. Championship (eller motsvarande) har man vunnit en gång (2012-13) och kommit tvåa fyra gånger, varav senast 2017-18)

Dagens laguppställning för Leicester skiljer sig från förra matchen såtillvida att Choudhury och Justin ersätter Coady och Pereira. Choudhury har fått kaptensbindeln idag. Iheanacho verkar vara helt utanför truppen utan att någon skada anmälts. Matchen börjar och de första fem minuterna präglas av stort bollinnehav av Leicester, som väntat. Dock utan att skapa ett dugg. Första läget att räkna med kommer i tionde minuten när Mavididi försöker nå Dewsbury-Hall med en passning på utsidan av backen, men passningen blir för hård och bollen rullar över kortlinjen. Tredje passningen i rad ut mot Mavididi blir för lång och rinner ut över sidlinjen. I fjortonde minuten sitter äntligen passningen och här kommer matchens hittills bästa chans när Fatawu hittar Dewsbury-Hall bakom backlinjen, men nicken blir inte bättre än att målvakten kan göra en reflexräddning. Borde blivit mål där! Bättre och högre press från Leicester nu, man ger inte Cardiff någon tid längre. Det ger resultat i den artonde minuten när Fatawu snor bollen från en Cardiff-back och Dewsbury-Hall fintar bort försvarare och målvakt och placerar bollen enkelt i målvaktens vänstra burgavel. 0-1! Cardiff har inte mycket att svara med hittills, Leicester dominerar med stort bollinnehav, dock utan att hota så värst mycket framåt. En tvåmålsledning vore bra för nerverna för att undvika det som hände förra matchen. Tempot är mycket lågt och de gånger man tyckte det fanns chans att rycka förbi förstapressen och öka tempot väljer man istället att passa hemåt till försvar eller målvakt. Denna strategi ställer, som många gånger förr, till det då en bakåtpassning går fel och Cardiff kan bryta och kommer nästan till ett skottläge. Deras bästa läge hittills. Annars har Cardiff inte ett enda dugg att hota med hittills. Tyvärr kan inte Leicester förmå öka tempot och skapa fler chanser att öka ledningen. Känns som de borde kunna döda matchen redan nu i första halvleken med en aning mer koncentration och glöd. Cardiff har en del halvchanser mestadels orsakade av bolltapp från Leicesters sida på egen planhalva, men lyckas inte förvalta tillfällena. Inte mycket mer händer i första halvlek, men vi leder ju med ett mål i alla fall. Nu gäller det att komma ut tända till andra halvlek, pressa högt, vara tålmodiga och se till att växla tempo när tillfälle ges. Detta kommer att leda till ett andra mål, så vi kan spela av matchen utan risk för bakslag.

Andra halvlek börjar lite trevande från Leicester, ingen glöd direkt. Man ger bort bollen ibland fortfarande, men Cardiff är för dåliga för att dra nytta av det hittills i alla fall. Leicester fortsätter att hellre spela åt sidan eller bakåt än att utmana framåt och Cardiff börjar förstå att det lönar sig att pressa lite lagom för förr eller senare kommer det en för kort eller missriktad passning. Men nu börjar det hända saker! I femtiofemte minuten ökar då Leicester plötsligt tempot och då får Cardiff problem. Efter samspel mellan Fatawu och Ndidi på högerkanten får Fatawu bollen vid kortlinjen, slår en lång passning bakåt till Justin en bra bit utanför straffområdet. Justin skjuter och bollen skruvar sig utåt, från målvakten, in i målvaktens högra burgavel. 0-2! Nu börjar Cardiff gå mer framåt och chansa, vilket öppnar såklart för Leicester som får mer utrymme nu. I femtioåttonde minuten får Ndidi en passning snett inåt från Fatawu vid kortlinjen, men skottet blockas nätt och jämnt. I minuten efter snurrar Mavididi upp sin försvarare lägger ett inlägg som sånär når Ndidi, men nickas till hörna. Leicester försöker nu bara kontrollera matchen, Cardiff kommer till med något skott utan att det blir särskilt farligt. Återigen blir det farligt först när Leicester tappar bollen. Klockan står på 69 och Ndidi byts ut mot Casadei. I sjuttiotredje minuten blixtrar det till igen och återigen med Fatawu i huvudrollen. Han får bollen centralt i banan, lägger upp bollen för sin vänsterfot och försöker knorra in den i bortre. Bollen tar klockrent i stolpen och studsar ut till en helt ren Daka, som dock inte hinner reagera på returen på rätt sätt, utan får den över målet. Cardiff har dock inte gett upp, utan i sjuttiofemte minuten får Colwill bollen felvänd utanför straffområdet, vänder på en femöring och skjuter ett skott mot vänstra stolproten som Hermansen räddar inte helt utan besvär. 1-2 nu hade satt nerverna i dallring. Mavididi får en chans att skruva in bollen i bortre efter en passning från Dewsbury-Hall, men bollen tar på en motståndare och går till hörna. Med åtta minuter kvar får Daka gå ut i förmån för Cannon. I åttiofjärde minuten får Cardiff en reduceringschans efter åter en felpassning bakåt av Leicester. Avslutet blockeras dock till hörna och hörnan nickas till inkast. En känsla att vi bjuder på allt för mycket, mot bättre motstånd blir vi straffade direkt med detta spel. Mavididi vill gärna göra ett mål. Han får chansen i nittionde minuten när han rycker sig förbi sin försvarare och försöker curla in bollen i bortre, men den smiter strax utanför.
Leicester är närmare 0-3 än Cardiff 1-2, det är helt klart. 6 minuter tillägg annonseras och inget mer av intresse hände i matchen. Den som utmärkte sig över de andra i Leicester var Fatawu som assisterade till båda målen plus ytterligare assists och avslut som sånär resulterade i mål. När detta skrivs så har både Leeds och Ipswich tappat poäng, så om det håller i sig har vi drygat ut luckan till lagen bakom.

Rapport: Anders Wendel

Målen: 0-1 KIernan Dewsbury-Hall (18), 0-2 James Justin (55)

Startelvan: Hermansen, Choudhury, Faes, Vestergaard, Justin (69), Ndidi, Winks, Dewsbury-Hall, Fatawu, Mavididi, Daka (82)

Avbytare: Stolarczyk, Ricardo, Coady, Souttar, Doyle, Casadei (69), Yunnus, Marcal-Madivadua, Cannon (82)