Leicester City - Preston NE 3-0

Championship - King Power Stadium

Leicester bröt ned Preston

Tionde omgången och toppmöte i Championship. Foxes tar sig an Preston North End på King Power Stadium. Leicester parkerar på en andra plats i tabellen en poäng efter Ipswich som har en match mer spelad. Det enda som kan ändra placeringen är poäng för Leicester, då vi seglar förbi Ipswich. Vid vinst skaffar vi oss en lucka på sju poäng till tredjelag som är just Preston. Preston började säsongen suveränt, oavgjort i premiären följt av sex raka vinster och serieledning i flera omgångar. De två senaste omgångarna har gått trögare och idag har man en färsk 0-4 förlust mot West Bromwich bakom sig. Leicester och Preston North End har under åren mötts 63 gånger och Leicester har bara lyckats vinna 15 matcher! En gång i tiden var Preston faktiskt ett "storlag" i England. Man har vunnit ligan 2 gånger och FA-cupen två gånger, men det är långt tillbaka i tiden. Ligan vann man senast 1890 och FA-cupen 1938. Matcherna mellan Leicester och Preston brukar vara jämna och ofta sluta med uddamålsseger för endera laget. Senast de båda lagen möttes i ligaspel var säsongen 2010/2011, Leicester vann 1-0 på King Power Stadium och det slutade 1-1 på Deepdale.

Enligt kommentatorn är det en underbar höstkväll i Leicester, en "indiansommar", vad vi brukar kalla brittsommar. Förutsättningar för en trevlig föreställning ikväll alltså.
Domaren skulle varit Darren England som dock är avstängd efter sin smått skandalösa insats som VAR-domare i Liverpools match mot Tottenham då Luis Diaz mål helt felaktig dömdes bort för offside. Skönt att slippa VAR i Championship. Ersättare är Thomas Bramhall. Faes startar matchen med några tveksamma passningar som resulterar i omställning för Preston. Preston ligger lågt i försvaret och verkar vara inställda på att anfalla genom kontringar, åtminstone i första delen av matchen.
Ndidi verkar pigg och visar upp offensiva talanger som varit sällsynta tidigare säsonger. Ndidi igen, sliter sig loss till vänster, inlägget blockeras till hörna som blir resultatlös. I följande situation är Ndidi nere i försvaret och orsakar en frispark för Preston till vänster utanför straffområdet. Preston når högst på frisparken men lyckas inte få bra träff på nicken som går ut till inspark. I femtonde minuten har Ricardo bollen till höger på motståndarnas planhalva, slår en läcker crossboll över hela Prestons försvar till Mavididi som blir ganska fri till vänster i straffområdet. Han får ingen bra träff dock och situationen rinner ut. I nittonde minuten rycker Navididi sig loss och in i straffområdet, slår en passning som ställer tre Prestonspelare till Dewsbury-Hall som avslutar ur fritt läge men skottet blockas av en Prestonförsvarare. Matchens bästa chans hittills! I tjugofjärde minuten har Hermansen bollen i famnen, gör en lång utspark som hamnar hos Mavididi i straffområdet vars inläggsförsök återigen blockeras till hörna. Nu har Preston bollen i några minuter och skapar några halvchanser, definitivt inte ofarliga, Leicester måste vara vakna och på tårna, annars blir man straffade! Halvtimme gått nu och Leicester har återtagit bollägandet. 82% i Leicesters favör! Men possession vinner inga matcher! Preston är inte särskilt intresserade av att erövra bollen, man fokuserar på att inte släppa till bakåt och väntar på ett misstag från Leicesters sida. När Mavididi har bollen händer det saker hela tiden, men den sista avgörande touchen saknas hittills. I fyrtioandra minuten blir det något så ovanligt som en omställning för Leicester där Vardy fick bollen i straffområdet i dålig vinkel, försöker spela blint in i mitten, men ingen Leicesterspelare på plats. Två minuter senare missar Faes och Coady markeringen och Holmes sticker emellan på en djupledspassning, kommer fri, men lyckas inte träffa målet.
Preston sticker upp igen. Lyckas få en hörna i första tilläggsminuten som nickas bort. 0-0 efter första halvlek efter stor Leicesterdominans, men utan att ha lyckats hota tillräckligt. Krävs snabbare spel för att såga sig igenom det kompakta Prestonförsvaret.
Iwan Roberts i studion tycker det var en frustrerande halvlek med Leicesterögon och efterlyser bl.a. mer skott utifrån, samt undrar varför ingen kommer på bortre stolpen när Ndidi och Navididi får till sina inlägg. Preston startar bra och snor bollen från Leicester vilket slutar i en hörna som i sin tur resulterar i lite kalabalik i Leicesters straffområde. Winks drar på sig en frispark strax därefter, fasta situationer är helt klart en möjlighet för Preston, men frisparken fastnar på Leicesterspelare. I femtioandra minuten rycker Fatawu förbi sin försvarare och in i straffområdet spelar snett inåt bakåt till…. Ingen alls. I femtiofjärde blir Roberts bönhörd, Dewsbury-Hall provar skott utifrån, men det går både utanför och över. Leicester kommer inte igenom Prestons täta försvar. I femtiosjunde kommer så Preston i ett anfall, återigen Holmes som skjuter utifrån och Hermansen får sträcka ut och rädda till hörna. Farligaste chansen denna halvlek. Strax därefter slår Fatawu en djupledspassning till Vardy som sånär får tag på den i fritt läge, men bollen rinner iväg. I sextionde minuten så äntligen! James Justin hittar Ndidi som letar efter passning in i straffområdet, passningen bryts av en Prestonförsvarare men hamnar hos Dewsbury-Hall som inte gör något misstag utan placerar bollen i målvaktens vänstra burgavel. 1-0! Två minuter senare gör Leicester ett dubbelbyte Vardy och Mavididi ut, Akgün och Iheanacho in. Ricardo tar över kaptensbindeln. Det första som händer efter bytet är att Dewsbury-Hall får bollen av Iheanacho, vidarebefordrar den från vänster i straffområdet förbi målvakten och sånär att Akgün når bollen och får göra mål i sin första bolltouch! Det var en period med tempohöjning från Leicester vilket skapade ett antal chanser varav ett mål.
Tempot nu tillbaks till vad det varit, tyvärr. 1-0 är en skör ledning ett baklängesmål kan vara en felpassning bort bara. Hade känts bättre om man gick för ett avgörande. Just då, i sjuttiosjätte minuten ökar man passningstempot och sågar sig igenom Prestonförsvaret med ett klapp-klapp-spel Justin- Ndidi – KDH – Ricardo – Iheanacho – mål med en touch per spelare. 2-0, nu känns det avgjort! Choudhury kommer nu in istället för James Justin. Faes gör ett misstag under uppspel i åttioförsta minuten, tappar bollen till en pressande Prestonspelare som lyfter bollen över Hermansen och i mål. Oförklarligt och turligt blåser domaren för frispark till Faes. Leicester gör ett nytt dubbelbyte i åttiosjunde minuten Fatawu och Ndidi ut, Casadei och Albrighton in. Tog inte lång tid för Albrighton att presentera sig, i ett undebart förspel där Iheanacho skickar upp en Prestonspelare och köpa korv medelst en tvåfotsdribbling, en vänster yttersida cross till högerkanten där Albrighton plockar ner, avancerar och lägger ett inlägg på foten till Ihenacho som sprungit raka vägen mot mål, målvakten räddar och KDH tar hand om returen och trycker upp den i nättaket. 3-0! Vilket snyggt mål! Domaren blåser för full tid och vi är serieledare igen!

Rapport: Anders

Winks gratulerar Dewsbury-Hall till dubbla baljor

Målen: 1-0 Kiernan Dewsbury-Hall (60), 2-0 Kelechi Iheanacho (76), 3-0 Kiernan Dewsbury-Hall (90)

Startelvan: Hermansen, Ricardo, Faes, Coady, Justin (79), Dewsbury-Hall, Ndidi (87), Winks, Fatawu (88), Vardy (62), Mavididi (62)

Avbytare: Stolarczyk, Souttar, Casadei (87), Albrighton (88), Choudhury (79), Marcal, Iheanacho (62), Daka, Yunnus (62)