Erfarna spelarna avgjorde!

Leicester City - Birmingham City 3-0

King Power Stadium

FA-Cupen

FA-cupen är teoretiskt sett en tävling som är lätt att vinna. Leicester behöver bara vinna fem matcher för att nå finalen på Wembley, och den första (mot Millwall) är ju redan vunnen. Samtidigt vet vi att i praktiken är det väldigt svårt att nå finalen. Vi har ju bara spelat fem finaler genom åren, och endast en har vi gått segrande ur. Idag är det således den andra matchen och för motståndet står Birmingham, som slog ut Hull i sin första match.

Maresca valde att spela med en reservbetonad elva, kanske med tanke på att det är ligaspel redan på tisdag. Endast Choudhury från senaste matchen fanns i startuppställningen och bland de nya spelarna märkte vi flera ungdomsspelare, t.ex Nelson i backlinjen Marçal på vänsterkanten och debutanten Brandon Cover, som är jamaicansk landslagsman på mittfältet. Leicester hade även erfaret folk på banan, t.ex. guldmedaljörerna från 2016 Albrighton och Vardy. Leicester spelade som vanligt sitt bollhållande spel med uppbyggnad från målvakt och backlinje. Dock hände det flera gånger, bl.a. redan i första minuten, att Birminghams press lyckades och de tog bollen och skapade farligheter. Det märktes lång väg att vi inte hade ordinarie lag; visserligen hade vi något mer av spelet än Birmingham, men gästerna hade de riktigt farliga lägena. Vår målvakt Stolarczyk var i högform och i minuterna 28, 29, 34 och 41 räddade han laget. Förutom de frilägena hade gästerna ett skott i högerstolpens utsida. Leicesters enda egentliga chans kom efter 20 minuter: debutanten Cover hittade Vardy men en lång, riktigt fin passning från egen planhalva. Tyvärr fick Vardy bollen för långt ifrån sig vid sin mottagning och målvakten hann före. Efter de första 45 minuterna redovisades 2-7 i hörnor och 0-5 i skott på mål, men gudskelov bara 0-0 i mål.

Inför andra halvlek gjorde Maresca tre byten, eftersom insatsen i första halvlek verkligen inte var godkänd. In kom Justin, Perreira och McAteer istället för ungdomarna Doyle, Cover och Marçal. Och genast gav bytet energi och ett snabbt ledningsmål. Akgün fick med sig bollen på mittfältet och passade ut till Albrighton, som genast slog sin specialare, ett skruvat inlägg från höger, och vem fanns där? Jo, naturligtvis Jamie Vardy som nickade in målet. Leicester fortsatte framåt och fyra minuter senare frispelade Perreira Vardy som rundade målvakten och slog in bollen, men tyvärr dömdes målet bort för offside. Korrekt dömt? Reprisen visade att det var tight, men det var svårt att avgöra. Med drygt tjugo minuter kvar byttes Vardy ut mot Cannon och Perreira fick ta över kaptenskapet. Så i 72:a minuten kom tvåan. Återigen kom Albrighton fram på högerkanten och passade denna gång till Cannon, som inte kunde tråckla sig fri. Då rev Yunnus Akgün åt sig bollen och satte en vacker strut från strafflinjen. Detta var hans första mål i den blå tröjan och ett riktigt snyggt sådant. Med tio minuter kvar fick Arjan Raikhy göra debut. I 82:a minuten hade Leicester en hörna som slutade med att Ben Nelson sköt på mål. Det var Leicesters enbart tredje skott på mål. Ett fjärde skott kom med två minuter kvar, och den gick in. McAteer skickade iväg en boll mot Cannon, som hann före målvakten. Cannon hamnade nere vid baslinjen, tittade upp, och såg Praet i utmärkt läge. Hans passning blev precis utmed marken och Dennis Praet hade bara att sätta foten till.

Summa summarum: The Foxes första halvlek var bedrövlig, men tack vare målvakten Stolarczyk höll laget 0-0. I andra halvlek tog Leicesters spel fart, främst hjälpt av ett antal inbytta, erfarna spelare. Imorgon kl 15.10 på Viaplay sker lottningen till åttondelsfinalerna.