Leicester - Stoke 2-0

Championship - King Power Stadium

Bästa starten någonsin!

Stoke City kommer från staden Stoke On Trent som ligger mitt emellan Birmingham och Manchester och cirka 8 mil från Leicester fågelvägen. Stoke City och Leicester har mötts 102 gånger förut och statistiken är otroligt jämn, 34 segrar för Leicester, 33 för Stoke och 35 matcher har slutat oavgjort. Leicester har inte förlorat mot Stoke sedan januari 2015 och det senaste mötet var i FA-cupen den 9/1 - 2021 då Leicester vann med 4-0 på Bet 365-stadium. Stokes smeknamn är "The Potters" och det kommer av att staden är känd för sina keramiska industrier. Det finns en hel del spelare som representerat båda klubbarna, mest kända är Gordon Banks, Peter Shilton, Gerry Taggart, Robert Huth och Arnar Gunnlaugson.

När Leicester City idag slog Stoke City med 2-0 betydde det att man även gjorde den bästa starten ett lag någonsin gjort i Championship, 10 vinster på 11 matcher. Ska vi dra en parallell till när Leicester senast spelade i Championship säsongen 2013/2014 - då förlorade man den femte matchen, mot Charlton Athletic, sedan vann man ligan och spelade ihop 102 poäng. Denna säsong förlorade Leicester den femte matchen, mot Hull City. Deja Vu?

Det var ett skadedrabbat Stoke City som kom till King Power Stadium, 11 spelare saknades av olika skäl. Enzo Maresca ställde upp med ett väldigt ändrat lag, hela sex förändringar sedan senast. Direkt efter att Leicester haft avspark parkerade Stoke bussen framför sin målvakt, och så skulle det förhålla sig hela första halvlek. Leicester spelade med stort tålamod och väntade på att bortalaget skulle gå bort sig. Leicester hade 89% av bollinnehavet och även några halvchanser innan 1-0 kom. Målet föregicks av ett grymt bra passningsspel som låste upp Stokes försvar. Sista passningen från Ricardo Pereira ställde tre försvarare och Kelechi Iheanacho kunde enkelt göra 1-0. När 30 minuter hade spelats hade Stoke ännu inte haft bollen under kontroll på Leicesters försvarshalva. I den 40:e minuten samlade Stoke ihop till en hörna, det var första gången de egentligen hade bollen under kontroll på Leicesters planhalva. Men hörnan slarvades bort och sedan hände inget förrän domaren blåste för halvtid.

Iheanacho gjorde 1-0

Stoke öppnade andra halvlek mer aggressivt och ville försöka kvittera, man kontrade direkt efter avspark men slarvade åter igen bort en chans. Leicester fortsatte att hålla bollen inom laget och spelade sitt vanliga spel. Yunnus Akgün var farligt framme vid ett par tillfällen, men fick en hörna som bäst. Matchen började öppna sig mer och Stoke såg sin chans att försöka skada Leicester, man spelade mer aggressivt, men drog även på sig onödiga frisparkar. När Stoke tryckte på kontrade Leicester och både Mavididi och Fatawu var framme i halvfarliga chanser. Jamie Vardy byttes in i den 77:eminuten och bara två minuter senare var det ikonen som stängde matchen. Ett briljant anfall där bollen gick som på ett snöre mellan Kiernan Dewsbury-Hall, Abdul Fatawu och Wilfred Nididi och till sist fram till Vardy som hade öppet mål. Det var nog ett av de enklaste mål han gjort. Efter målet insåg Stoke att matchen var förlorad och spelade av matchen utan att förta sig. Ndidi hade ett par chanser att göra 3-0, men han är ingen "killer" den gode Wilfred. Jobbet gjort, toppar ligan, skönt att få lite vila med ett landskampsuppehåll.

Rapport: Sören

Målen: 1-0 Kelechi Iheanacho (24), 2-0 Jamie Vardy (79)

Startelvan: Hermansen, Ricardo, Souttar (85), Vestergaard, Choudhury, Casadei (77), Winks, Dewsbury-Hall, Yunnus (62), Fatawu (85), Iheanacho (77)

Avbytare: Stolarczyk, Faes, Coady (85), Justin, Ndidi (77), Albrighton (85), Mavididi (62), Vardy (77), Daka