Championship - Deepdale

Preston North End - Leicester City 0-3

WE STEPPED UP!

Fyrtiofemte och näst sista omgången i 2023/2024 års Championshipsäsong och Leicester möter Preston North End FC. Då vi möttes förra gången för trettiofem omgångar sedan vann vi med 3-0 och gick upp i tabelltopp före Ipswich och före just Preston på tredje plats sju poäng efter. Mycket har hänt i tabelltoppen sedan dess. Preston har sjunkit ned till tionde plats, Leeds har utmanat om seriesegern och likadant Southampton. Nu är det endast Ipswich kvar som kan sno seriesegern, så en seger idag för Foxes fullbordar säsongen som en formidabel fullträff! Vi har inte tagit poäng på bortaplan sedan 9 mars, och inte vunnit borta sedan i februari, så idag tycker vi alla det är dags! Det var en aning svårt att tro för några veckor sedan när det verkade som Leicester kört fast i en formsvacka. Jamie Vardy tog tag i det och som en stor ledare tog han kommandot och fick alla att tro på det igen. Vi fick ett tydligt bevis på detta i en av säsongens viktigaste matcher mot Southampton. Att istället Southampton och Leeds skulle svikta kom ju lägligt och skickade upp The Foxes i Premier League 2024/2025 redan efter förra omgången. Preston är sannerligen en anrik klubb, man tillhör det unika gäng som var med i den första engelska fotbollsligan och vann faktiskt den första ligatiteln 1889 och även året efter.

I åttonde minuten kommer Wilfred Ndidi runt på vänsterkanten och försöker lägga in bollen mot mitten, men den blockeras med handen av en Prestonförsvarare. Domaren friar dock, antingen att han inte såg, eller bedömde han att handen var intill kroppen.
Leicester fortsätter ha kommandot, har mycket boll, men det är vi ju vana vid utan att det händer så mycket framåt. Hoppas det blir annorlunda idag när de kan spela utan press. I femtonde minuten blir Jamie Vardy serverad bollen mycket smart av Yunnus Akgün, kommer ensam med målvakten, men den snäva vinkeln och knappa tiden gör att målvakten kan blockera. Bra försök där! Preston sticker upp då och då, men hittills utan att få till någon farlighet. Kasey McAteer är spelsugen och när han får bollen i tjugonde minuten drar han sig inåt mitten från sin vänsterkant och avlossar ett skott som tyvärr blir lite lamt och plockas relativt lätt av Prestons målvakt.
Minuten efter får Yunus ett instick i straffområdet, vänder på en femöring och skjuter, men även det skottet blir blockat, denna gången av en försvarare. I tjugonionde minuten borde det blivit ett Leicestermål! Abdul Fatawu serverar ett perfekt inlägg till McAteer som har helt öppet mål, men lyckas på något sätt nicka bollen över! Till slut lossnar det dock och vem om inte Mr Vardy är sist på bollen? Ndidi slår en härlig krossboll ut till Fatawu som plockar ner den elegant, passar vidare till Yunus som hittar Vardy i straffområdet. Vardy vänder på en femöring och skyfflar bokstavligen in bollen i burgaveln. 0-1! Matchklockan står på trettiosjätte minuten och 5000 Leicesterfans sjunger Vardys namn. Två minuter före halvtidssignalen hittar Fatawu Ricardo Pereira inne i boxen, nicken var ganska bra, men målvakten stod rätt placerad och kunde limma bollen. Efter en minuts tillägg blåser domaren för halvtid och Leicester leder mycket rättvist.

Andra halvlek fortsätter i samma stil. Leicester skapar lägen och det känns som ett andra Leicestermål ligger nära till hands. Ett Prestonmål vore överraskande, de har ännu inte haft ett skott på mål. Jakub Stolarczyk måste frysa där han står overksam i regnet. Just då får han en bakåtpassning som han låter rinna förbi sig och kan nätt och jämnt hinna upp den för att skjuta ut den innan den hinner blockas av en Prestonspelare. I femtioandra minuten kommer så det alla väntade sig och gissa vem? Jo Vardy igen! Förspelet är elegant, då Faes dribblar sig förbi tre motspelare och in i straffområdet och skjuter. Bollen tar i stolpen och ut till Vardy som inte gör något misstag utan dundrar upp bollen upp i nättaket i öppet mål. 0-2 och fansen sjunger om Vardy igen! Leicester fortsätter att anfalla och söker ett tredje mål. Bland annat blir Vardy frispelad i sextiofemte minuten men lyckas inte överlista målvakten som räddar till hörna som blir resultatlös. Istället blir det unge McAteer som blir Leicesters näste målskytt. Fatawu snurrar sin vana trogen på högerkanten och när Prestonspelarna försöker hålla koll på Vardy dyker istället McAteer upp och knoppar in bollen i mål. 0-3! Strax efter blir McAteer och Ndidi utbytta mot Hamza Choudhury och Stephy Mavididi. Leicester fortsätter att trycka på för fler mål. Fatawu försöker sig på sin specialare, att dra sig in från höger mot mitten och försöka knorra in bollen i bortre. Bollen går dock i stolpen. Nära 0-4. Vardy blir utbytt i sjuttiofemte minuten och Tom Cannon kommer in istället. Samtidigt kommer Kiernan Dewsbury-Hall in istället för Yunus. Grafiken visar just att Leicester leder skottstatistiken med 16-3, varav 10-0 på mål! Fansen sjunger Campione, Campione! Harry Winks förbättrar just skott på mål till 11-0, men målvakten räddar. Fatawu återigen en nyckelspelare, även om han inte gjorde något eget mål idag. Han var inblandad i två av målen och bidrog till både offensiv och defensiv. Han byts nu ut mot James Justin i den åttiofemte minuten. Fyra tilläggsminuter visas. Då får Preston till sitt första skott på mål efter en för lös bakåtpassning. Dock lyckas Stolarczyk fånga lobbförsöket och nollan hålls intakt. Domaren blåser av matchen och Leicester City Fotball Club kan fira seriesegern. Riktigt starkt gjort av alla inblandade. Premier League, akta er här kommer vi!
Spelarna firar framför 5000 fans med banners med "We stepped up"

Rapport: Anders

Målen: 0-1 Jamie Vardy (36), 0-2 Jamie Vardy (52), 0-3 Kasey McAteer (67)

Startelvan: Stolarczyk, Ricardo, Coady, Vestergaard, Faes, Winks, Ndidi (70), Yunnus (75), Fatawu (84), McAteer (70), Vardy (75)

Avbytare: Hermansen, Justin (84), Doyle, Choudhury (70), Dewsbury-Hall (75), Praet, Mavididi (70), Daka, Cannon (75)