Championship - Bet 365 Stadium

Stoke - Leicester 0-5

Daka och Vardy tvåmålsskyttar!

Trettionde omgången i Championship årgång 23/24 och våra grabbar möter Stoke City. Leicester leder serien på 69 poäng, har gjort flest mål och släppt in minst antal.
Stoke ligger på nittonde plats med 32 poäng, har gjort mindre än hälften så många mål som Leicester. Man har inte vunnit på sin hemmaplan sedan Oktober 2023!
Kan väl bara sluta på ett sätt? Eller? Stoke City är en av de äldsta klubbarna i England, grundad 1863. Man har som sin största framgång hittills en ligacupseger från 1972 efter finalvinst mot Chelsea med 2-1. I FA-cupen har man som längst nått final vid ett tillfälle, så sent som 2011 då man förlorade med 1-0 mot Manchester City. De senaste två matcherna lagen emellan har slutat med Leicestervinster. 2-0 på King Power i höstas efter mål av Iheanacho och Vardy, samt 0-4 på bet365 stadium i FA-cupen 2021 efter mål av Justin, Albrighton, Pérez och Barnes.

Det är en regnig eftermiddag i Stoke-on-Trent, när Patson Daka gör avspark för Leicester City. Inte så mycket har hänt efter fem minuters spel utom en Leicesterhörna som slutade med inspark till Stoke City. I åttonde minuten passar sig Leicester igenom Stokeförsvaret och bollen hamnar hos Fatawu ute till höger. Han tar sig in i straffområdet, lägger över bollen på sin vänsterfot och försöker knorra in bollen i bortre men bollen smiter utanför krysset. Bra chans där! Ny chans i fjortonde minuten med återigen Fatawu inblandad från vänsterkanten. Han lägger ett inåtskruvat inlägg som når Dewsbury-Hall framför mål. Hans nick är perfekt och hade borrat sig in i krysset om inte målvakten på något underligt sätt lyckat nå dit med en fingertopp och tippar bollen till hörna. Bästa chansen hittills! Fatawu är på spelhumör efter sin avstängning. I sextonde minuten är det dags för ett inlägg igen från hans vänsterfot. Denna gången hittar han huvudet på Daka vid bortre stolpen, som dock inte riktigt når bollen och får inte nicken på mål. I tjugonde minuten är det Mavididis tur från högerkanten att skapa målchans, han spelar till Dewsbury-Hall som avslutar, men bollen täcks till hörna. Leicester kommer i våg efter våg nu och ett ledningsmål för gästerna hänger i luften. Mycket riktigt! I tjugosjunde minuten var det dags! Dewsbury-Hall kämpar sig till bollen och tar sig förbi en försvarare innanför straffområdet vänster om målet. Vid kortlinjen lägger han ett inlägg till bortre stolpen förbi målet. Där dyker Fatawu upp och från kortlinjen nickar han bollen snett inåt bakåt till en framrusande Patson Daka som stöter bollen i mål. 0-1!

Patson Daka
Patson Daka

Som så ofta efter ett mål slappnar man av och i minuten efter Leicesters mål får Stoke en jättechans mer eller mindre fri med Hermansen, men Leicestermålvakten räddar med en fotparad. Nära 1-1 där! Istället blir det McAteer som gör mål i andra buren efter att ha fått bollen av Dewsbury-Hall tar han ett par steg i sidled utanför straffområdet, skjuter och bollen studsar på Stokebacken Wilmots ben, ändrar riktning och ställer målvakten. 0-2! Nu måste Stoke anfalla och de trycker på för en reducering. I trettiofemte minuten blir en Stokespelare sånär frispelad rakt framför Hermansen, men Ricardo hinner före med en tå. I minuten efter försöker Fatawu återigen att knorra bollen in i bortre krysset, men med samma resultat som första gången. Leicester ställer om i minut trettionio med McAteer drivande bollen framåt. Han blir glidtacklad av en Stokespelare som säger några ord till honom efter att Stoke erövrat bollen. McAteer får hjärnsläpp, reser sig upp och knuffar spelaren i bröstet som stupar som en klubbad oxe. McAteer borde fått ett direkt rött kort, men klarar sig med ett gult. Är nog läge att ta av honom i halvtid. Stoke lyckas skapa några halvchanser i slutet av halvleken. Leicester måste vara på sin vakt, en reducering nu skulle ge Stoke momentum. Halvleken slutar med ett tvåmålsöverläge för The Foxes.

Andra halvlek ska börja och varken McAteer eller Vestergaard kommer ut till spel. De ersätts av Nelson och Praet. Efter fem minuter får Mavididi en läcker djupledsboll av Winks som helt och hållet frispelar honom med Stokemålvakten. Precis när han ska avsluta hinner dock en Stoke-försvarare ifatt honom och kan blockera avslutet. I femtiofemte minuten verkar Mavididi få en sträckning i låret, han lägger sig ned i Stokes straffområde. Han reser sig dock och försöker fortsätta. Fem minuter senare bevisar han att han inte är skadad när han rycker sig förbi sin försvarare och sånär kommer till ett fint avslutsläge, men bollen går ut till inspark. I sextiofjärde minuten bryter Leicester ett Stokeanfall och Faes får bollen centralt. Faes sätter fart framåt och passerar flera Stokespelare, tar sig in i straffområdet och blir fälld. Straff till Leicester! Vilken bedrift av Faes! Daka gör inget misstag på straffen, målvakten går åt fel håll och bollen sitter säkert högt i högerhörnet. 0-3! Nu är 3 poäng säkrade! I sextionionde minuten byts Daka och Mavididi ut mot Vardy och Justin. Det tog inte mer än knappt fyra minuter innan Justin fick bollen på högerkanten och skickade den längs marken mellan backar och målvakt till Vardy som stötte in den i tomt mål 0-4! Snacka om bra byte! Stokesupportrarna lämnar nu arenan! Stoke sprattlar till och i sjuttiosjunde minuten har man sin bästa chans i matchen efter en frispark. Hermansen reflexräddar ett skott på mållinjen och returen räddas av Leicesterspelare också på mållinjen. Det var nog många som redan skrivit ned 1-4 där. Choudhury kommer in istället för Ricardo i den åttiofjärde minuten. Strax efter får Praet en perfekt boll från Dewsbury-Hall mitt framför mål, men målvakten gör en reflexräddning och tippar bollen över ribban till hörna. I sjunde tilläggsminuten vinner Vardy en nickduell och friställer Dewsbury-Hall som avancerar mot målet. Just i avslutningsögonblicket blir han fälld och domaren pekar på nytt på straffpunkten! Vardy tar hand om straffen och utökar Leicesters ledning till 0-5! Efter den efterföljande avsparken blåser domaren av matchen och Leicesterspelare och ledare tackar de 2604 tillresta Leicesterfansen. Daka måste ju nämnas efter sina 2 mål, men min Man Of The Match är Ricardo Pereira som inte satte en fot fel under hela matchen och hade flera underbara brytningar och passningar.

Rapport: Anders W

Målen: 0-1 Patson Daka (27), 0-2 Kasey McAteer (30), 0-3 Patson Daka (66), 0-4 Jamie Vardy (73), 0-5 Jamie Vardy (90+8)

Startelvan: Hermansen, Doyle, Vestergaard (45), Faes, Ricardo (84), Winks, Fatawu, Mavididi (70), Dewsbury-Hall, McAteer (45), Daka (70).

Avbytare: Stolarczyk, Justin (70), Coady, Nelson (45), Choudhury (84), Praet (45), Vardy (70), Cannon, Yunnus