Championship - Stadium Of Light

Sunderland - Leicester City 0-1

Vilka sköna tre poäng!

Ja, vad säger man? Det välsmorda maskineriet tuffar inte längre på som förr, utan verkar ha fått ett helt grustag i maskineriet! Man måste börja ta trepoängare nu för att inte totalt tappa det sista av självförtroendet. Lagen bakom ångar på för fullt. Visserligen tappade Leeds poäng sist, men både Ipswich och Southampton vann sina matcher och nu är det plötsligt fyra lag inom räckhåll för de två direktplatserna!
Nu tror ju jag att även de andra lagen kommer att göra mindre bra insatser och tappa poäng, men nu har vi tre raka ligaförluster och det ger ingen bra magkänsla.
Dagens motståndare har förlorat de senaste fyra matcherna, så de är också i stort behov av en trepoängare. Idag möter vi Sunderland AFC på Stadium of Light.
Sunderland grundades 1879 och har vunnit högstaligan inte mindre än sex gånger, senast dock säsongen 1935/36. Man har även två FA-cupvinster den senaste 1972/73. Höstmatchen lagen emellan vann Leicester på King Power med 1-0 efter mål av James Justin.

Jamie Vardy gör avspark för Leicester och matchen är igång. Leicester är uppe och testar Sunderlandförsvaret några gånger de första tio minuterna. Sunderland rensar långt och får sånär en spelare frispelad på en omställning via en nickskarv men bollmottagaren är offside. Här får Leicester se upp! I åttonde minuten skarvar Vardy en boll till Mavididi, som med en utmärkt förstatouch lyckas komma förbi sin bevakare och in i straffområdet. Han väljer att inte avsluta utan försöker hitta framrusande Leicesterspelare med en snett-inåt-bakåt, men bollen går bakom Leicesterspelarna. I tionde minuten är det dags igen för Leicesterframstöt. Dewsbury-Hall hittar Vardy snett-inåt-bakåt, men ett svagt avslut gör att målvakten kan rädda och på Yunus retur har målvakten mirakulöst nog hunnit upp och räddar i andra hörnet. I tolfte minuten har Mavididi en bra chans att frispela Vardy, men passningen blir för brant, så Sunderland hinner emellan, men drar på sig en avblåsning för hands till vänster om straffområdet nära hörnflaggan. Frisparken läggs av Dewsbury-Hall, når huvudet på Faes som nickar och målvakten gör en kanonräddning, men får endast ut bollen rakt till Vardy som enkelt kan nicka in den i tomt mål. 0-1! Vardy är tillbaka! Kommentatorn Matt Elliot säger att Leicester skall fortsätta gasa, så de inte tappar momentum. Nu trycker hemmalaget på en del, får till en del inlägg och några hörnor, inte ofarligt!
När de pressar Hermansen har Leicestermålvakten nu vid tre tillfällen slagit en långboll ut över sidlinjen. I trettioandra minuten hettar det till framför Hermansen, ett av alla inlägg hittar till en helt fristående Sunderlandspelare som nickar, men inte bättre än att Hermansen kan dyka mot sin vänstra stolpe och limma bollen. Där borde det blivit ett mål. Ett bevis för att Leicesters ledning är bräcklig. Hemansen spelar en långboll mot Vardy Sunderlandförsvararen O'Nien låter bollen studsa, Vardy tränger sig före och tar bollen tar sig förbi målvakten, klackar bollen i mål med ryggen mot mål, men blir felaktigt avblåst för foul. I minut trettioåtta fintar Fatawu sig förbi tre motståndare, hittar Choudhury som skjuter utanför straffområdet men inte bättre än att målvakten lätt fångar bollen. Sunderland har mer boll en period nu och Leicester lyckas inte behålla den en längre stund efter de erövrat den. I fyrtiofjärde minuten vinner dock Vardy en närkamp centralt, hittar Dewsbury-Hall till vänster, han tar sig ner till kortlinjen, lyckas få in ett inlägg mot Vardy som dock inte når bollen utan den nickas till hörna.  Hörnan hittar Faes som nickar rakt i famnen på målvakten som snabbt får ut bollen till en omställning, nu är Leicesterförsvaret överspelade. Dock kommer det en raket över hela planen, det är Yunus som gör ett utmärkt hemjobb och jagar ifatt bollen. Domaren blåser för halvtid och 0-1 känns i underkant och lite déjà-vu-känsla kryper på en.  I studiosoffan vill man att Leicester ska fortsätta att alternera med långbollar, då och då när Sunderland pressar högt. Detta har resulterat i ett par chanser som såväl med lite bättre bolltouch eller lycka med domsluten kunde resulterat i ytterligare ett mål.

Andra halvlek börjar och inga byten gjorda i något av lagen. Mycket sidledsspel från Leicester nu, utan att Sunderland pressar. Leicesterspelarna står för stilla för att hota framåt. Men å andra sidan får inte Sunderland låna bollen, så inget händer åt något håll. Förr eller senare måste ju Sunderland anfalla, för att försöka få till en kvittering. Kanske kan komma på en fast situation? I femtiosjunde minuten får då Sunderland an frispark nära straffområdet. Ska kvitteringen komma nu? Inlägget går dock för nära Hermansen som lätt kan knipa bollen. I minuten efter får Leicester en frispark från motsvarande läge på Sunderlands planhalva. Denna var bättre placerad och nådde Coady som nickade men bollen smet precis utanför stolpen. I sextiotredje minuten tappar Winks bollen centralt och Sunderland kan ställa om, ett skott från utanför straffområdet, Hermansen gör en kanonräddning och tippar bollen i ribban, returen nickas utanför. Nu har Sunderland en bra period, hemmapubliken har vaknat och ett hemmamål hänger i luften. Ndidi har nu tagit av sig överdragskläderna och är redo för ett inhopp. Det kan behövas. Yunus går ut och en efterlängtad comeback av Ndidi. Ny frispark för Sunderland resulterar i frispark för hands i samma läge som Leicester fick sitt mål i första halvlek. Även Sunderland får till en målchans men skottet räddas lätt av Hermansen. Sjuttiotre minuter på klockan och Leicester kämpar för att behålla sin ledning, inte för att utöka den som det känns. Nu pressar Sunderland för en kvittering, Leicester ligger lågt i försvaret. Dags för Vardy att byta nu efter väl förrättat värv. Iheanacho kommer in i hans ställe. Vid flera tillfällen har Fatawu stoppat Sunderlands omställningar genom att ha jagat ifatt och kommit på rätt sida av motståndaren och lyckats avväpna bollhållaren. Åttio minuter har gått när Sunderland återigen skjuter utifrån och återigen Hermansen räddar bra. Efterföljande rensning fångas upp av Sunderland och Dewsbury-Hall orsakar frispark i ett farligt läge och drar på sig en varning. Fyra minuter senare sticker Leicester upp när Dewsbury-Hall serverar bollen till Mavididi, något brant dock, så inlägget blockeras till hörna I åttiosjätte minuten blir Choudhury felaktigt avblåst för frispark. Det känns som det varit många billiga frisparkar för Sunderland, men väldigt få till Leicester. I samma stund går Fatawu ut, och Justin in. Tre minuter senare blir det kalabalik i straffområdet som slutar med block till hörna som nickas bort och slutligen rensas av Dewsbury-Hall. I nästa minut återigen en frispark, denna gången orsakad av Ndidi som också blir varnad. Skottet pareras av Hermansen till hörna. Återigen kalabalik i straffområdet. Bollen nickas, skott som blockas, slutar i handskarna hos Hermansen. På skylten visas 4 minuter tilläggstid. I den nittiofemte minuten tappar Leicester bollen och Sunderland ställer om, Ballard blir frispelad, men blir dragen i axeln av Choudhury och stupar i straffområdet! Nu kompenserar domaren för alla tidigare misstag i Sunderlands favör genom att slå ut med armarna. Ingen straff! Detta blir det sista som händer i matchen, domaren blåser av matchen och Leicester har kommit undan med blotta förskräckelsen. Men vilka sköna 3 poäng! Bäst i Leicester idag var Hermansen, Dewsbury-Hall och Fatawu.

Rapport: Anders W

Målen: 0-1 Jamie Vardy (13)

Startelvan: Hermansen, Choudhury, Faes, Coady, Doyle, Yunnus (72), Winks, Dewsbury-Hall, Mavididi, Fatawu (86), Vardy (78)

Avbytare: Stolarczyk, Justin (86), Souttar, Nelson, Albrighton, Ndidi (72), Marcal, Iheanacho (78), Daka