Maresca behöver visa ledarskap!

Sheffield Wednesday - Leicester 1-1

Hillsborough - Championship

Artonde omgången av 2023/2024 års Championship och Sheffield Wednesday står för motståndet på deras hemmaarena Hillsborough Stadium.
Hemmalaget parkerar på sista plats och har bara lyckats skrapa ihop sex poäng på sjutton matcher, så det är nog höga odds för en hemmaseger. The Wednesday Cricket Club bildades 1820 och 1867 avknoppades en fotbollsförening som fick namnet The Wednesday Football club. Detta namnet bar de till 1929 då de fick namnet Sheffield Wednesday FC. Sheffield Wednesday är en av världens äldsta fotbollsföreningar och har nått många nationella såväl som ett par internationella framgångar. Man har vunnit ligan vid fyra tillfällen, tre FA-cuper, en ligacup och en Community Shield. 1991 vann man ligacupfinalen mot Manchester United trots att man spelade i andradivisionen. Man är det senaste laget som lyckats med det i någon av cuperna. Klubbens smeknamn är The Owls.

Laguppställning: Hermansen, Ricardo, Coady, Vestergaard, Faes, Casadei, Winks, Yunus, Fatawu, Mavididi, Vardy. Rejäl rotering i the Foxes startelva med andra ord. Det är många matcher i December (7 st), så Maresca vill väl spara på krutet en del. Leicester spelar i sitt orange bortaställ. Domare är Samuel Barrott. Matchen är inte mer än en halvminut gammal förrän Ricardo felpassar vid eget straffområde och friställer en Sheffieldspelare som dock inte ens lyckas få avslutet på mål utan bollen smiter utanför Hermansens vänstra stolpe. Två minuter senare är Yunus framme på en djupledsboll, men lyckas inte få en tå på bollen innan målvakten stoppar bollen.
Det händer saker hela tiden må jag säga! Minuten senare är Hermansen ute vid sidan av straffområdet och nu är det hans tur att felpassa! Med målvakten ute ur målet avslutar Sheffield, men Vestergaard står i vägen och räddar. Slarvig början av Leicester! Leicester försöker få ordning på spelet nu, har mer possession och försöker istället bygga upp ett spel med passningar inom laget. Sheffield frispark i tolfte minuten lyfts in i straffområdet till en omarkerad Sheffieldspelare som helt fri får nicka men inte bättre än att Hermansen ganska lätt kan rädda. En lugnare period börjar där det inte händer så mycket konstruktivt från något av lagen. Dock i tjugotredje minuten sliter sig Mavididi förbi sin motståndare för tredje gången, men första gången utan att bli fälld. Inlägget från vänsterkanten hittar till slut Fatawu vid en bortre delen. Han tar ned bollen och skjuter på halvvolley. Sheffields målvakt hinner inte ställa om och når inte bollen. Mål! 0-1! Sheffield är inte ofarliga. I första anfallet efter målet är det väldigt nära efter en del nickar och studsar i Leicesters straffområde. En farlig frispark en stund senare tar i muren och går till hörna för Sheffield som dock rinner ut till inspark.
Leicester måste återta kommandot igen annars blir det snart baklängesmål! Sheffield fortsätter störa Leicesters uppspel genom ett aggressivt press-spel. Leicester envisas med att spela sig ur varje situation, sällan eller aldrig lyfter man upp bollen för att sedan flytta upp laget. Detta resulterar ofta i att man sjunker längre och längre ner och hamnar till slut i knäet på Hermansen, där ett bolltapp kan kosta mycket.Vestergaard gör återigen en miss när han tappar bollen utanför straffområdet och tvingas fälla motspelaren vilket resulterar i frispark och gult kort för Vestergaard. Frisparken når en Sheffieldspelare som nickar vidare till en fristående medspelare vars avslut Hermansen räddar. Avblåst för offside dock, men återigen, Sheffield är närmast nästa mål. Ny situation stunden senare, målchans för Sheffield där avslutet blockeras nära mål. Domaren blåser för halvtid, nu behöver Maresca agera för att få ordning på spelet, annars kan detta sluta illa!

Andra halvlek börjar, James Justin har kommit in istället för Faes som hade lite skadekänning i knäet under första halvleken. Leicester har mycket boll. Man vill att Sheffield ska flytta upp och pressa så att man får ytor centralt att spela upp på förbi första pressen. Mycket passningar i sidled och bakåt. Stor skillnad när Sheffield vinner bollen, då är det framåt som gäller med så få passningar som möjligt.
När Leicester för en gångs skull gör en omställning med rakt djupledsspel och gott om spelare som fyller på tycker Fatawu att skjuta med fel fot från 30 meter var en god idé. Snö på bollen. 60 minuter och trippelbyte för Leicester.
Fatawu, Yunus och Casadei går av och McAteer, Ndidi and Dewsbury-Hall går in. Det känns på något sätt lugnare nu efter bytena. Passningarna sitter bättre och inte så många bolltapp. Dock skapar man inte särskilt mycket. Sheffield sticker upp och får en dubbelhörna som slutar i ett skott från dålig vinkel, plockas lätt av Hermansen.
Vardy blir frispelad av Mavididi i den sjuttionde minuten med en läcker genomskärare. Just när han ska avsluta blir han hårt tacklad, helt just, av en Sheffieldspelare som sprungit ifatt (!) I dessa situationer är man van att Vardy lätt vinner löpduellen och avslutar kliniskt. Ett par liknande passningar till dels Vardy och dels Ndidi har varit lovande, men Sheffields försvar och målvakt är på hugget och avstyr i sista sekunden. I åttiotredje minuten är det nära 0-2 då McAteer och Vardy växelspelar i straffområdet. Vardy lyfter bollen över Sheffieldspelarna men McAteer får bara tån på bollen som går utanför. Choudhury kommer nu in istället för Ricardo. Ett defensivt byte, man vill försvara den knappa ledningen. Sheffield är inte ofarliga i sina framstötar, ineffektiva i sista momentet bara. Tur det för Leicester. Nittionde minuten nu. Då får Sheffield sin bästa chans, Dewsbury-Hall blir fråntagen bollen och Sheffield tar sig in i straffområdet, skjuter, men Hermansen gör en kanonräddning.
Fyra minuter tillagda, Sheffield lyfter en hög boll in i straffområdet som nickas löst mot mål och där dyker en Sheffieldspelare upp från ingenting och stöter bollen i mål. 1-1!
Det har legat i luften nästan hela matchen och det är välförtjänt! Nu ligger Leicester på och det är bara framåt som gäller, lite sent påtänkt tycker man. Dewsbury-Hall får en frispark till vänster om straffområdet. Lyfter in bollen och Vestergaard får kanonträff med pannan, men bollen räddas på mållinjen. Domaren blåser av och matchen slutar 1-1. Leicester är i en formsvacka, man får inte spelet till att stämma och nu knappar lagen bakom in. Det är nu Maresca behöver visa ledarskap och få in laget på vinnarspåret igen.

Rapport: Anders